Nyheter

FSD:are nöjda med kongressens linjedragningar: “Alla partier behöver en tydlig och klar identitet”

SDP:s nya politiska program under behandling i den mindre av kongressalarna, där även FSD-delegaterna arbetade under två dagar.

SDP:s partikongress uppdaterade i helgen partiets politiska program och linjedragningar. Bland de finlandssvenska delegaterna föll flera beslut i god jord.  

ABL

 

FSD:s andra vice ordförande Erica Helin (Skärgårdens Socialdemokrater) säger att partiet är på rätt väg just nu, vilket även syns i understödet. 

 

– Det går riktigt bra just nu men man ska vara försiktig och inte ta någonting för givet. Det är ett specialläge som kan skifta fruktansvärt snabbt. Frågan är hur mycket av understödet som beror på hur vi har skött coronakrisen och hur mycket som är vår egen karisma.

 

 

Hon välkomnar partikongressens linjedragningar men betonar att arbetet fortsätter. 

 

– Det behövs fortsatt ideologiskt arbete för att föra partiet i en vänsterriktning. Alla partier behöver en tydlig och klar identitet för att skilja sig från de andra partierna. Du kommer att få både anhängare och ovänner när du vågar visa vem du är.

 

Humana värderingar

 

Kaj Andersson från Vanda Svenska Socialdemokrater deltog i sin första partikongress. Redan på lördagen klev han upp i talarstolen, för att försvara en mänsklig flyktingpolitik. Han vill ta kampen mot högerpopulisterna. 

 

– Det är viktigt med tanke på humana värderingar att man inte låter populisterna få fritt spelrum. Därför gäller det för socialdemokraterna att gå tillbaka till rötterna, säger Andersson. 

 

 

Han uppskattar också partikongressens linjedragningar. 

 

– Den politiska linjen är i allmänhet bra, eftersom partiet står för humana värderingar och demokratisk socialism. Behovet av statlig styrning är stort och det gäller att undvika både populistiska lösningar och sådana som enbart baserar sig på marknadskrafterna.

 

Arbetet i kongressens utskott för inrikespolitik stärkte den övertygelsen. Andersson varnar för att den pågående pandemin drabbar människor ojämlikt. 

 

– Coronakrisen drabbar mindre bemedlade och barnfamiljer värst. Folk blir arbetslösa och har knappt råd med mediciner och de mentala problemen ökar. 

 

Yngre profil

 

Också Rebecca Åkers (Korsholm) deltog för första gången. Som styrelsemedlem i både Socialdemokratisk ungdom och FSD var hon på förhand involverad i många av kongressens motioner. Med facit på hand är hon nöjd och lättad. 

 

– Jag älskar att det är så mycket diskussion. Förstås kan man inte vinna alla omröstningar, men som helhet är jag nöjd med de beslut som fattades. 

 

 

På plats fick hon, som medlem i kongressens ekonomi-, beskattnings- och näringslivsutskott, slå ett par extra slag för FSD:s motion om sänkt skatt på mensskydd. Efter en jämn omröstning föreslog utskottet slutligen att motionen godkänns, i motsats till partistyrelsens förslag. Kongressen stödde utskottet. 

 

– I salen blev det nervöst, eftersom det inte längre fanns möjlighet att hålla något stödanförande. Tack och lov gick det vägen ändå, säger Åkers. 

 

Förväntningarna inför de kommande tre åren är höga. 

 

– Jag förväntar mig mer grön politik och strukturella förändringar, eftersom alla kandidater har talat om det. Dessutom förväntar jag mig faktiskt ett höjt understöd bland unga, främst tack vare den yngre profilen.  

 

Klok coronastrategi

 

FSD:s styrelsemedlem Peter Sjökvist (Närpes) skickade in två egna motioner till partikongressen: en om yrkesfiskets samt kustsamhällenas överlevnad och en om det förfallande vägnätet. 

 

Efter flera år av underinvesteringar har det enligt Sjökvist tagits viktiga steg för att förbättra vägarna under den nya regeringen. Han betonar ändå att de nya resurserna också måste fördelas till mindre trafikerade vägavsnitt. I glesbygder, där avstånden är stora, är vägarna ofta en förutsättning för att få vardagslivet att rulla. 

 

– I många kommuner är det ju tyvärr så att servicen många gånger koncentreras till vissa centra och de här vägarna är det som blir kvar. Då blir de en förutsättning för att människor ska kunna bo på de här ställena. 

 

 

Dessvärre är dessa vägar ofta i uselt skick. 

 

– Vägarna är rent livsfarliga på vissa ställen. Sådana ställen finns både i Närpes och på andra platser i Österbotten samt hittas säkert lite varstans också i övriga Finland, säger Sjökvist. 

 

Partikongressen erkände i sitt beslut att motionen är motiverad, med hänvisning till den 12-åriga riksomfattande trafiksystemplanen. Sjökvist är glad att problemet erkänns och att också det lägre vägnätet får ökade resurser för underhåll.

 

Pandemin kommer att kräva enorma resurser. Därför är det viktigt att vi kan stödja och bevara arbetsplatser och hitta goda framtidslösningar”

 

 

Också i övrigt är han nöjd med partikongressens personval och linjedragningar, i vad han kallar “förändringens tider”. Sjökvist konstaterar att pandemin och dess effekter kommer kräva mycket arbete de kommande tre åren, men uttrycker samtidigt ett stort förtroende för SDP:s och regeringens förmåga att hantera utmaningarna. 

 

– Pandemin kommer att kräva enorma resurser. Därför är det viktigt att vi kan stödja och bevara arbetsplatser och hitta goda framtidslösningar. 

 

– Jag tycker att partiet och arbetsmarknadsorganisationerna agerade väldigt klokt redan i pandemins inledningsskede. Man har nog redan sparat många arbetsplatser, genom att undvika paniklösningar och ge företag och arbetstagare runt om i landet mera tid att fatta kloka och framförallt långsiktiga beslut.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE