Nyheter

FSD:s Karlsson om PISA-resultaten: ”Vi måste minska klyftorna”

Foto: Fredrik Wickholm
Anette Karlsson är nyvald ordförande för Finlands svenska socialdemokrater (FSD).

Finland är ett utbildningsland, men de ökade skillnaderna i inlärningsresultat oroar Finlands svenska socialdemokraters nyvalda ordförande Anette Karlsson.

ABL

 

De nyaste PISA-resultaten visar att betydelsen av familjens socioekonomiska ställning för inlärningsresultaten har ökat märkbart och att skillnaderna i kunskap mellan flickor och pojkar är störst bland OECD-länderna.

 

–  I ett starkt samhälle har alla barn oberoende av bakgrund lika chanser lära sig och nå sin fulla potential. Inlärningsresultat och skolframgång ska vara ett resultat av elevens skolarbete och talang – inte föräldrarnas plånbok, utbildningsnivå eller ursprung, säger Karlsson.

 

Finland har nått PISA-framgång tack vare högt utbildade lärare, jämlik utbildning och tidiga insatser för elever som behöver stöd. Det ska vi hålla fast vid, betonar hon.

 

– Skolan och lärarna är viktiga. Men det är inte bara det som händer i skolan som avgör inlärningsresultaten, utan det omgivande samhället påverkar också. Därför är det viktigt med en inkluderande politik som minskar inkomstklyftorna, stöder barnfamiljerna, motverkar boendesegregation och ger alla en chans att känna sig delaktig i samhället.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE