Nyheter

FSD:s styrelse blickade framåt mot distriktskongressen och kommunalvalet

Foto: Topi Lappalainen
FSD:s fullmäktigeordförande Folke Sundman ansåg det viktigt att FSD:are aktiverar sig i partiets arbetsgrupper. Fullmäktigeordföranden är en av observatörerna med yttranderätt på styrelsemöten.

FSD:s styrelse hade fredagen den 25 september ett distansmöte via Teams. Partikongressen i Tammerfors bjöd på reflektion och sedan fanns det mycket att blicka framåt till gällande FSD:s kongress i Vanda i oktober och kommunalvalet. På grund av coronaviruspandemin gäller det att följa läget från dag till dag men till exempel traditionella hälsningar från gäster i Sverige på distriktskongressen ser ut att ersättas med videohälsningar.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström var speciellt mån om att tacka insatserna som FSD:s delegater gjorde på partikongressen. Med det nya principprogrammet och politiska programmet är det någonting som liknar en nystart för partiet. I sin genomgång av det politiska läget konstaterade han att det lätt hettar till i den politiska debatten.

 

Petteri Orpo och företrädare för näringslivet försöker skylla på regeringen att det förekommer fabriksnedläggningar. Det är väldigt magstarkt när regeringen har beviljat historiskt mycket företagsstöd på grund av coronavirusläget.

 

Kvarnström var nöjd med budgeten och speciellt med att kommunerna får stöd. Han anser att de socialdemokratiska frågorna syns bra i regeringens politik. I riksdagen finns det många viktiga lagar som behandlas under hösten för att man har skjutit upp dem under coronavåren. Vad gäller medborgarinitiativet om rent vatten, konstaterade han att det är positivt hur självklart det är i finländsk politik att vattentjänst inte ska privatiseras.

 

FSD:s fullmäktigeordförande Folke Sundman var nöjd med Kvarnströms inval i partistyrelsen där han efterlyser strategisk och systematisk diskussion. Sundman betonade att det är viktigt att FSD:s medlemmar också aktiverar sig i partiets olika arbetsgrupper. Anmälningsronden pågår som bäst och det gäller för FSD:s röst att höras på olika nivåer inom partiet och i olika skeden av det förberedande arbetet.

 

FSD:s första vice ordförande Jacob Storbjörk betonade vikten av att ro social- och hälsovårdsreformen i land. Man borde kunna fokusera på den frågan i den nuvarande situationen enligt Storbjörk. Annars riskerar reformen att skjutas upp och avgöras av en annan regering.

 

Peter Sjökvist från Närpes betonade vikten av att hitta en tillfredsställande lösning för finansieringen av vårdreformen. Med tanke på hur knepig frågan verkligen är, föreslog Marianne Laxén från Helsingfors att FSD ordnar ett seminarium som specifikt behandlar finansieringen av reformen.

 

Styrelsen hade också ingående diskussioner om förberedelserna inför distriktskongressen och utkastet till kommunalvalsprogrammet. Också utkasten till verksamhetsplan och budget diskuterades och styrelsen förberedde svar till motionerna som har kommit till distriktskongressen. En viktig fråga som har uppstått på grund av coronapandemisituationen är representation via fullmakt. Det skulle i princip göra det möjligt för ett ombud att låta sig representeras av ett annat om föreningens styrelse godkänner fullmakten. Rebecca Åkers från Korsholm hade positiva erfarenheter av representation via fullmakt från förbundsmötet av Socialdemokratisk ungdom.

 

FSD:s ordförande Anette Karlsson var nöjd med utkastet till kommunalvalsprogrammet och ansåg att kandidaterna kommer att få en bra bas att gå till val med. Själva kampanjen förs lokalt med lokala frågor i fokus men det är också viktigt att FSD har en gemensam linje i kommunala frågor och att kandidaterna får ett program som de har stöd av i valarbetet.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE