Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Gallupit ovat harvoin olleet yhtä synkästi metsässä – tämä selittää Li Anderssonin ja vasemmistoliiton murskavoiton

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Demokraatin politiikan toimittaja.

Kansa palkitsi EU-vaalit voittaneen Li Anderssonin ansiokkaasta eduskuntatyöstä.

Simo Alastalo

Demokraatti

Voisi sanoa, että Anderssonin ennätyksellinen äänimäärä teki EU-vaaleista miltei presidentinvaalien kaltaiset henkilövaalit. On kuvaavaa, että Andersson sai eilen lähes satatuhatta ääntä enemmän kuin alkuvuoden presidentinvaaleissa.

Yksittäisen puolueen menestys ei ole Suomessa aiemmin ollut niin paljon velkaa yhden poliitikon henkilökohtaiselle äänimäärälle.

EU-vaalien suurimmat häviäjät ovat omalaatuista saksihuumoria viljellyt hallituspuolue perussuomalaiset ja suurin oppositiopuolue SDP.

Molemmilla on tapana kärsiä alhaisesta äänestysprosentista erityisesti EU-vaaleissa. Molemmille myös povattiin gallupeissa olennaisesti parempaa tulosta. Nimenomaan povattiin.

Vaalien alla tehtävät mielipidemittaukset ovat harvoin olleet yhtä synkästi metsässä. Perussuomalaiset putosi uurnilla liki kymmenen prosenttiyksikköä Ylen viimeisimmästä EU-vaalimittauksesta.

Toisaalta vasemmistoliitto nousi miltei yhtä paljon. Useimmat osasivat ennakoida Anderssonin päätyvän ääniharavaksi, mutta kukaan ei tiennyt hänen hilaavan puolueensa kokoomuksen kantaan Suomen toiseksi suurimmaksi EU-puolueeksi.

Lisää aiheesta

Hetken vasemmistoliitto uhkasi jopa kokoomuksen asemaa Helsingin suurimpana. Lopulta kokoomus piti Helsingin 26,2 prosentin ääniosuudella.

Vasemmistoliitto nappasi pääkaupunkiseudun äänistä sensaatiomaiset 24,1 prosenttia. Li Anderssonin osuus Helsingissä on 20 prosenttia. SDP:n, koko puolueen, 11,5%.

Parempi teoria Anderssonin ja vasemmistoliiton gallupeja uhmanneelle voitolle löytyy blokkipolitiikasta.

YLEN vaaliasiantuntija Sami Borg arvioi vasemmistoliiton tulosta perussuomalaisten vuoden 2011 eduskuntavaalien jytkyä yllättävämmäksi.

Kyse olikin Anderssonin henkilökohtaisesta jytkystä, jonka yhdeksi syyksi epäiltiin vasemmistoliiton vaalivalvojaisissa sisäpolitiikkaa ja kansalaisten pettymystä Petteri Orpon hallitukseen.

Parempi teoria Anderssonin ja vasemmistoliiton gallupeja uhmanneelle voitolle löytyy blokkipolitiikasta. Tämäkin vasemmiston valvojaisissa tunnustettiin.

Ensin punavihreän pöydän tyhjensi eduskuntavaaleissa SDP Sanna Marinin johdolla. Sitten oli presidentinvaalien ja Pekka Haaviston vuoro. EU-vaaleissa ääniä keskitettiin Li Anderssonille. SDP:n ja vihreiden vuoro oli menettää.

Brysseliin lähtevät Anderssonin imussa myös kansanedustaja Merja Kyllönen ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo. Voitossa on tumma sävynsä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä menettää kolme näkyvää politiikkoa. Tilalle nousevia ei kaikilta osin voi pitää vahvistuksina. Anderssonin korvaa eduskunnassa Venäjä-myötäilystään tunnettu Nato-vastustaja Johannes Yrttiaho.

Vasemmistoliiton jäsenistö painottuu suuriin kaupunkeihin ja Etelä-Suomeen.

MYÖS kisa Anderssonin seuraajasta puolueen puheenjohtajana saa uuden käänteen, kun yhtenä ennakkosuosikkina pidetty Saramo putoaa pelistä pois.

Hän vahvisti maanantaina ottavansa paikan EU-parlamentissa vastaan eikä todennäköisesti tavoittele puheenjohtajuutta.

Vasemmistoliitolla on käytössä neuvoa-antava jäsenäänestys, jossa puolueen jäsenet kertovat suosikkinsa puheenjohtajaksi ja hänet hyvin todennäköisesti myös tehtävään valitaan.

Puolueen jäsenistö painottuu suuriin kaupunkeihin ja Etelä-Suomeen. Alueen ulkopuolisista kansanedustajista kisaan voisi nousta lähinnä Oulun Hanna Sarkkinen.

Pelkästään Helsingissä vaihtoehtoja on Mai Kivelästä Veronika Honkasaloon ja ensimmäistä kauttaan eduskunnassa istuvaan Minja Koskelaan.

Erityisesti Koskelan mahdollisuuksia pärjätä jäsenäänestyksessä on jo etukäteen hehkutettu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE