Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Guzenina: “Asetti sanansa luvattoman varomattomasti” – EN:n pääsihteeri joutuu vielä tilille Turkki-puheistaan

Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjörn Jagland (vasemmalla) vieraili tällä viikolla Turkissa tavaten muun muassa maan ulkoministerin Mevlut Cavusoglun.

Euroopan neuvoston pääsihteerin Thorbjörn Jaglandin ymmärtävät lausunnot Turkin “puhdistuksille” vallankaappausyrityksen jälkeen ovat oudoksuttaneet ympäri manteretta.

– Meillä Euroopassa on ollut liian vähäinen ymmärrys Turkin demokratialle ja instituutioille aiheutuneista haasteista, hän totesi tällä viikolla Turkin-vierailunsa aikana.

Jagland korjasi myöhemmin puheitaan toteamalla, “ettei verkkoa pidä heittää liian laajalle”, kun Turkki jahtaa vallankaappausyrityksestä epäiltyjä.

Suomen EN-valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) hämmästyi Jaglandin puheista.

– Hän asetti kyllä sanansa luvattoman varomattomasti näin herkässä tilanteessa.

Euroopan neuvoston tehtävänä on puolustaa oikeusvaltiota, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Turkin ihmisoikeustilanne on ollut luupin alla jo pitkään ennen vallankaappausyritystäkin.

– Maassa ei ole aiemminkaan suhtauduttu kovin suopeasti heihin, jotka ovat julkisuudessa lausuneet presidentti Recep Tayyip Erdoganin vastaisia mielipiteitä, Guzenina muistuttaa.

Lisää aiheesta

Nyt vallankaappausyrityksen jälkimainingeissa Turkissa on pidätetty tai erotettu tehtävistään jo yli 60 000 ihmistä.

– Tässä tilanteessa Jaglandin pitäisi painottaa näitä kolmea Euroopan neuvoston peruspilaria, kun keskusteluja käydään Turkin kanssa, Guzenina huomauttaa.

Jo sanan “puhdistus” pitäisi herättää huolta.

Hänen mielestään pääsihteerin olisi pitänyt ymmärtää, että Turkki kyllä käyttää varomattomasti asetettuja sanoja hyväkseen omassa propagandassaan.

Jo Turkin hallinnon käyttämä termi “puhdistus” pitäisi Guzeninan mielestä herättää huolta.

– Se ei sanana sisällä edes pientä ajatusta siitä, että puhdistuksen kohteiksi joutuneiden ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin,

Euroopan neuvoston puheenjohtajisto kokoontuu syyskuun alussa. Guzenina pitää itsestäänselvänä, että Turkin tilanteen lisäksi tapetille nousevat myös Jaglandin lausunnot.

– Nyt on syytä selvittää perin juurin, miksi hän alun alkaen asetti sanansa tällä tavalla.

Turkissa on väläytelty jopa kuolemanrangaistuksen palauttamista samalla, kun maa pyrkii EU:n jäseneksi ja haluaa viisumivapauden.

– Kuolemanrangaistuksen salliminen kyllä eristäisi Turkin pöydistä, joissa pohditaan sen EU-jäsenyyttä. Viisumivapaudelta sulkeutuu myös ovi, Guzenina arvioi.

Hän korostaa, että keskustelu Turkin kanssa on silti tärkeää.

– Niin kauan kuin keskusteluyhteys säilyy, Turkki voidaan saada ymmärtämään, mitkä sen hallinnon tekojen seuraukset ovat. Jos kuitenkin Turkki haluaa eristäytyä Euroopasta eikä noudata Euroopan neuvoston pääperiaatteita, Euroopan ei pidä lähteä myötäilemään maata sen sisäisissä valtataisteluissa, Maria Guzenina korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE