Nyheter

Haatainen: Rum för mycket förbättring gällande ställningen för kvinnor med funktionsnedsättning i Europa

Jukka-Pekka Flander / SDP
Riksdagsledamot Tuula Haatainen (SDP).

Riksdagsledamot Tuula Haatainen (SDP) i Finlands delegation i Europarådet anser att det över hela Europa finns mycket att förbättra gällande ställningen för kvinnor med funktionsnedsättning.

ABL

 

 

– Kvinnor och flickor med funktionsnedsättning utsätts för mångdubbel diskriminering i alla europeiska länder och till och med i mitt hemland Finland, som är ett nordiskt välfärdssamhälle och där situationen kunde tänkas vara något bättre. Tyvärr är detta inte alltid fallet, sade Haatainen då hon talade i Europarådets parlamentariska församling på onsdagen.

Församlingen behandlade den monegaskiska parlamentarikern Béatrice Fresko-Rolfos rapport om hur diskriminering och våld mot kvinnor med funktionsnedsättning kunde förhindras.

Béatrice Fresko-Rolfo. (Bildkälla: Nationella Rådet i Monaco/Wikimedia Commons)

Starkt stöd för Istanbulkonventionen

Inför sin publik av europeiska parlamentariker hänvisade Haatainen till Handikappforums undersökning, enligt vilken kvinnor med funktionsnedsättning löper större risk att hamna i fattigdom än män med funktionsnedsättning och resten av befolkningen. De utsätts också oftare för våld än kvinnor i allmänhet.

– I Finland strävar man dock också hela tiden efter att förbättra omständigheterna på många sätt. Stödgrupperna för kvinnor med funktionsnedsättning får offentlig finansiering, och i reformen av social- och hälsovårdstjänsterna har organisationerna inkluderats i planeringsarbetet och utvecklandet av tillgängligheten inom offentliga tjänster såsom hälsocentraler och skyddshem, berättade Haatainen.

På internationell nivå är Istanbulkonventionen (om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet) det bästa verktyget för att förbättra ställningen för kvinnor med funktionsnedsättning.

– Alla stater har dock ännu inte ratificerat den. Nu är det dags att arbeta hårt för att öka antalet länder som ratificerar och uppfyller konventionens förpliktelser. Detta gagnar hela samhället både socialt och ekonomiskt, avslutade Haatainen.

Europas äldsta och största politiska organisation och människorättsorganisation

​Europarådet grundades 1949 och är kontinentens äldsta och mest omfattande organisation för politiskt samarbete och mänskliga rättigheter. Den parlamentariska församlingen består av medlemsländernas parlamentariker. Den bidrar med initiativ och rekommendationer, utifrån vilka ministerkommittén fattar beslut i ärenden. Församlingen sammanträdde i Strasbourg i Frankrike den 9-13 oktober.

Läs parlamentarikern Fresko-Rolfos rapport Preventing and combating violence against women with disabilities (på engelska).

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE