Politiikka

Haataiselta vakava kysymys eilisen tapahtumista: ”Onko kyse samoista panssariajoneuvoista?”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Hallitus päätti torstaina jatkaa Patrian asevientilupaa Arabiemiraatteihin vuodella. Samaan aikaan juuri eilen julkisuuteen ponnahti tieto, jonka mukaan Arabiemiraatteihin myyty Patrian AMV-miehistönkuljetusvaunu on päätynyt Jemeniin, jossa on käynnissä verinen sisällissota ja humanitäärinen katastrofi.

– Suomen on pidettävä kiinni perinteisestä ja vakiintuneesta linjastaan, että aseita ei viedä sotaa käyviin maihin. Tämä antaa kuvan, joka Suomella ei pitäisi olla, SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen kommentoi eilen.

Tieto Patrian vaunun päätymisestä tuli ilmi norjalaisen Verdens Gang -lehden kautta. Tosin varmaa vaunun päätyminen sotatoimiin ei ole, suomalainen asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki pitää Verdens Gangin Arabiemiraattien uutistoimiston kautta tuomaa videomateriaalia näytösluonteisena pikemminkin kuin sotilaalliseen toimintaan viittaavana.

Jos suomalaisia miehistönkuljetusvaunuja on myyty Arabiemiraatteihin, Pulkki tosin myös arvioi, että niitä voidaan myös käyttää Jemenissä.

– Lähtökohta on se, että jos jotain kalustoa on myyty johonkin maahan ja sillä on konflikti naapurimaan kanssa tai sisäisesti, niin kyllä niitä sitten myös käytetään, Pulkki totesi Demokraatille eilen.

”Rikkooko Suomi kansainvälisiä sopimuksia aseviennillä sotaa käyvään maahan?”

Samaan aikaan eilen, kun mediassa kohistiin Patrian vaunun päätymisestä Jemeniin, valtioneuvosto nuiji pöytään päätöksen, jossa panssariajoneuvojen vientilupaa pidennetään vuodella.

Tuula Haatainen kysyykin tänään Twitterissä.

– Hallitus on eilen päättänyt jatkaa Patrian asevientilupaa Arabiemiraatteihin vuodella. Onko kyse samoista panssariajoneuvoista, joita käytetään todistetusti Jemenin sodassa? Rikkooko Suomi kansainvälisiä sopimuksia aseviennillä sotaa käyvään maahan? hän päivittää.

Vastaus Haataisen kysymykseen on myönteinen, kyse on juuri samoista ajoneuvoista, joita on kerrottu nähdyn Jemenin sodassa. Asia vahvistetaan puolustusministeriöstä.

Aivan uusia ajoneuvoja tällä päätöksellä ei kuitenkaan olla toimittamassa eikä uutta vientilupaa antamassa. Kyseessä ovat varaosat 40 AMV -vaunuun, jotka saivat vientiluvan 2015 ja ne toimitettiin Arabiemiraatteihin 2016.

Sitä, onko uusia lupahakemuksia Arabiemiraatteihin prosessissa, puolustusministeriö ei kommentoi yrityssalaisuuteen vedoten.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat