Turva – Hymy

Haataiselta vakava kysymys eilisen tapahtumista: ”Onko kyse samoista panssariajoneuvoista?”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Hallitus päätti torstaina jatkaa Patrian asevientilupaa Arabiemiraatteihin vuodella. Samaan aikaan juuri eilen julkisuuteen ponnahti tieto, jonka mukaan Arabiemiraatteihin myyty Patrian AMV-miehistönkuljetusvaunu on päätynyt Jemeniin, jossa on käynnissä verinen sisällissota ja humanitäärinen katastrofi.

– Suomen on pidettävä kiinni perinteisestä ja vakiintuneesta linjastaan, että aseita ei viedä sotaa käyviin maihin. Tämä antaa kuvan, joka Suomella ei pitäisi olla, SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen kommentoi eilen.

Tieto Patrian vaunun päätymisestä tuli ilmi norjalaisen Verdens Gang -lehden kautta. Tosin varmaa vaunun päätyminen sotatoimiin ei ole, suomalainen asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki pitää Verdens Gangin Arabiemiraattien uutistoimiston kautta tuomaa videomateriaalia näytösluonteisena pikemminkin kuin sotilaalliseen toimintaan viittaavana.

Jos suomalaisia miehistönkuljetusvaunuja on myyty Arabiemiraatteihin, Pulkki tosin myös arvioi, että niitä voidaan myös käyttää Jemenissä.

– Lähtökohta on se, että jos jotain kalustoa on myyty johonkin maahan ja sillä on konflikti naapurimaan kanssa tai sisäisesti, niin kyllä niitä sitten myös käytetään, Pulkki totesi Demokraatille eilen.

”Rikkooko Suomi kansainvälisiä sopimuksia aseviennillä sotaa käyvään maahan?”

Samaan aikaan eilen, kun mediassa kohistiin Patrian vaunun päätymisestä Jemeniin, valtioneuvosto nuiji pöytään päätöksen, jossa panssariajoneuvojen vientilupaa pidennetään vuodella.

Tuula Haatainen kysyykin tänään Twitterissä.

– Hallitus on eilen päättänyt jatkaa Patrian asevientilupaa Arabiemiraatteihin vuodella. Onko kyse samoista panssariajoneuvoista, joita käytetään todistetusti Jemenin sodassa? Rikkooko Suomi kansainvälisiä sopimuksia aseviennillä sotaa käyvään maahan? hän päivittää.

Vastaus Haataisen kysymykseen on myönteinen, kyse on juuri samoista ajoneuvoista, joita on kerrottu nähdyn Jemenin sodassa. Asia vahvistetaan puolustusministeriöstä.

Aivan uusia ajoneuvoja tällä päätöksellä ei kuitenkaan olla toimittamassa eikä uutta vientilupaa antamassa. Kyseessä ovat varaosat 40 AMV -vaunuun, jotka saivat vientiluvan 2015 ja ne toimitettiin Arabiemiraatteihin 2016.

Sitä, onko uusia lupahakemuksia Arabiemiraatteihin prosessissa, puolustusministeriö ei kommentoi yrityssalaisuuteen vedoten.

Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

 

 

 

 

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.

Porvoossa kohu kaupungin kirjeestä, tulkitaan Niinistön mainokseksi – ”Pöyristyttävää. Harkinta pettänyt.”

Kuva: Nora Vilva
Kuva Porvoosta.

Porvoossa kuohuttaa kaupungin koteihin lähettämä kirje. Kirje on lähetetty niille vanhemmille tai huoltajille, joilla on varhaiskasvatuksessa olevia lapsia.

Kirje alkaa juhlallisesti: ”Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alenevat tammikuusta 2018 alkaen tasavallan presidentti Sauli Niinistön vahvistettua 19.12.2017 varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja koskevan lain muutoksen.” Niinistön nimi on lihavoitu kirjeessä.

 

Kaupungin luottamuselinten jäsenien parissa kirje on herättänyt keskustelua yli puoluerajojen.

– Kyllä harkinta on pettänyt. Kirje lähtee tänä ajankohtana, kun vaalit ovat käynnissä. Kyllä me tästä tulemme huomauttelemaan, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Jaakko Jalonen toteaa Demokraatille.

Hänen mukaansa kaupungin viestintästrategiaa ei ole noudatettu.

– Tämä ei todellakaan kuulu meidän viestinnällisiin tapoihin. Ensimmäisenä meille sivistysjohtaja ottaa asian selvitykseen, miten näin on päässyt käymään.

”Jotkut sanovat vähän suorempaankin.”

– Minun mielestäni on pöyristyttävää, että kaupungin tiedotteessa kirjoitetaan vaalien alla näin. Kaupungin tulisi olla sitoutumaton eikä tehdä vaalikampanjaa, jolta kyseinen kirje näyttää, kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu Anette Karlsson (sd.) toteaa.

Jaakko Jalosen mukaan nyt täytyy selvittää ne prosessit, jotka johtivat kirjeen muotoiluun ja lähettämiseen. Asia nostetaan esiin epävirallisena asiana myös kaupungin luottamuselimissä.

Jalosen mukaan asia velloo nyt myös some-keskustelussa.

– Kyllä tähän on kommentteja tullut, pidetään ehkä vähän harkitsemattomana – ja jotkut sanovat vähän suorempaankin.

Keskustelua aiheesta