Politiikka
7.8.2019 10:11 ・ Päivitetty: 7.8.2019 10:11
Häkämies torppaa Rinteen puheet 24 tunnin työaikalisäyksen keskitetystä ratkomisesta
Pääministeri Antti Rinne (sd.) ennakoi tänään tavatessaan Helsingissä Politiikan toimittajia, että syksynä alkavalla työehtokierroksella syntyy erityisiä vaikeuksia sopia kilpailukykysopimuksessa (kiky) aikanaan sovitusta 24 tunnin palkattomasta työajan lisäyksestä.
– Siinä näyttää olevan erityisiä jännitteitä.
Rinne toistikin jo aiemmin julkisuudessa esittämänsä toivomuksen.
– Siksi toivon nyt tässäkin, että työmarkkinajärjestöt yhdessä lähtevät keskitetysti hakemaan ratkaisua tähän kysymykseen, jotta se ei tule vaikuttamaan syksyn neuvottelukierrokseen negatiivisesti, hän sanoi.
Lue lisää: Pääministeri Rinne ennakoi kikystä kiistaa syksyn työehtoneuvotteluihin
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei lämpene Rinteen puheille tällaisesta keskitetystä elementistä.
– Vastaus on hyvin selvä ja yksiselitteinen. Seuraava, kohta alkava kierros on liittokierros. Näihin haasteisiin ja kysymyksiin haetaan vastauksia liittokierroksella kukin liitto omalla tavallaan, Häkämies kommentoi tänään puhelimitse Demokraatille.
Häkämiehen mukaan työaikakysymystä ei voida edes irrottaa omaksi keskitetysti sovittavaksi asiakseen.
– Niin kuin sanottu, se neuvoteltiin liitokohtaisena sovellutuksena ja siinä on erilaisia malleja. Näin ollen emme näe mitään keskitettyä ratkaisua siihen emmekä muihinkaan palkkakierroksen asioihin perusteltuna, Häkämies sanoo.
Eloranta ei kaipaa veroporkkanoita hallitukselta.
Sen sijaan SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa, että voisi olla perusteltua, että kikyssä sovittua 24 tunnin työajan lisäystä pyrittäisiin ratkomaan keskitetysti. Hänkin tosin muistuttaa, että haaste on se, että 24 tunnin työajan lisäys on toteutettu niin eri tavoilla eri aloilla. Yhteinen ratkaisu voisi sen vuoksi olla vaikea löytää.
– Olemme olleet samaa mieltä, kun tuleva kierros näyttää aika vaikealta kaiken kaikkiaan, että voisi olla hyvä tehdä yhtenäisempi ratkaisu. Olemme myös realisteja siinä, että tällä hetkellä työnantajapuoli on kategorisesti kieltäytynyt keskustelemasta asiasta. Nyt näyttää siltä, että jokainen liitto valmistautuu itse omiin neuvotteluihinsa ja tekee sitten omanlaisia ratkaisujaan, Eloranta kommentoi.
Aikanaan hallituksen puolelta saattaa tulla pohdittavaksi myös se, pitäisikö työmarkkinaratkaisua tukea jonkinlaisella veroratkaisulla.
SAK:ssa ei ainakaan tällä hetkellä ajatella Elorannan mukaan, että hallituksen pitäisi tulla työmarkkinapöytään veroratkaisun kanssa.
Eloranta huomauttaa samaan hengenvetoon, että hallituksen pitäisi ratkaista esimerkiksi osaamiseen ja sosiaaliturvaan liittyviä asioita.
Työmarkkinapöydässä pitää kuitenkin Elorannan mukaan edetä siellä jo olevilla elementeillä.
– Tässä vaiheessa ei pitäisi lähteä työmarkkinaratkaisua tukemaan veroratkaisulla, muutoinkin hallituksen veroratkaisu jäi SAK:n näkökulmasta vähän vaatimattomaksi, Eloranta sanoo.
Veroratkaisu voisi Elorannan mukaan tulla kyseeseen, jos tehtäisiin kaiken kaikkiaan keskitettyä ratkaisua
– Mutta se ei näytä olevan tällä hetkellä työnantajan tahtona. Siksi meidän mielestä valtion ei pitäisi lyödä tähän mitään veroporkkanoita sisään.
Eloranta kuitenkin muistuttaa, että liittokierros on pitkä. Sitä käydään vajaa vuosi.
– Jos tällainen tilanne syntyy, että nähdään hyväksi hakea yhteinen koordinoitu ratkaisu, meillä on valmiutta mennä siihen. Olemme myös tässä matkan varrella todenneet, että työaikapidennys näyttää muodostuvan niin vaikeaksi, että voisi olla järkevää löytää siihen yhteinen lähestysmistapa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.