Nyheter

Håkan Ekström står för kunnande och erfarenhet i JHL:s ordförandeval

Topi Lappalainen
Håkan Ekström i Karis den 14 januari 2023.

ABL träffade JHL:s tf. ordförande Håkan Ekström i samband med Jutta Urpilainens valtillställning i Karis den 14 januari.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Ekström kandiderar i JHL:s ordförandeval den 8 februari 2024. De två övriga kandidaterna är Mari Keturi och Teemu Tapio Toppinen.

– Jag har varit så länge med, säger Ekström om sitt beslut att kandidera till den ordinarie ordförandeposten. Han har varit tf. ordförande sedan Päivi Niemi-Laine avgick i november 2023.

– Jag har varit en del av ledningen sedan 2016 egentligen. Då övergick Jarkko Eloranta från JHL till FFC:s ordförande. Då blev det en period på nio månader då vi byggde om ledningen. Jag kom in som branschchef, konstaterar Ekström och betonar den erfarenhet han har fått när han de senaste åren har jobbat vid sidan av fackförbundets ordinarie ordförande.

– Jag har insikt i vad den uppgiften innebär som är vakant nu i det här fallet och jag är van vid de frågor som kommer till en ordförande.

I och med att Ekström blev tillfrågad tog han en funderare och kom fram till att det är skäl att ställa upp i ordförandevalet. Han påminner om att situationen på arbetsmarknaden är sådan att ingen kan vara förberedd på de saker som facket nu står inför. Därför är kunnande och erfarenhet mycket viktiga egenskaper.

– Nu ställs förhandlingssystemet och arbetsmarknadsförhållandena i en ny sits jämfört med de gångna årtiondena.

Ekström menar att regeringen och näringslivscentralen har en radikal omställning som deras mål.

– I Sverige pratade man om att man försöker få till stånd ett systemskifte redan för länge sedan när man var i en situation med en klar borgerlig majoritet. Det är uttryckligen det som man försöker få till stånd nu i Finland. Det handlar om att arbetsgivarna försöker få snabba vinster från regeringen. Från fackligt håll ser vi att dagarna kommer efter varandra och sedan behöver man motparten till samarbete ändå.

Ekström betonar att situationen är olycklig.

– Vi efterfrågar samarbete i fortsättningen även om det ser besvärligt ut nu.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE