Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Häkkänen: “Paineistamme Unkaria nyt kovaa”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan EU-maiden ministerit paineistavat Unkaria nyt kovasti Euroopan rauhanrahaston lisärahoittamisen hyväksymiseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Unkari on asettunut jatkuvasti poikkiteloin muun muassa päätettäessä Euroopan rauhanrahastosta, josta jäsenmaiden pitäisi saada korvauksia niiden Ukrainaan toimittamasta aseavusta.

Häkkänen kommentoi asiaa, kun hän saapui EU-maiden puolustusministerien kokoukseen Brysselissä.

-  Paineistamme Unkaria nyt kovaa. Unkari estää Euroopan rauhanrahaston lisärahoituksen, mikä on paha tilanne, Häkkänen kuvasi.

Rauhanrahaston sisälle olisi tarkoitus luoda erillinen Ukrainan avustusrahasto, jonka rahoittamisesta Unkari saa jäädä pois. Unkari on jo aiemmin blokannut unionin jäsenmaille maksettavien korvauserien irrottamista rauhanrahastosta, minkä lisäksi se jumittaa nyt avustusrahastoa.

Kokoukseen saapuessaan unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell peräänkuulutti Unkarilta suhteellisuudentajua. Borrell sanoi, että Unkarin huolet sen yhtiöiden ja unkarilaisvähemmistön kohtelusta Ukrainassa eivät liity turvallisuuteen.

-  Täytyy olla tietty suhteellisuus sen välillä, millä keinoilla kansallista etua puolustetaan ja mitkä seuraukset sillä on, hän sanoi.

BORRELL myös tuskaili sitä, että Ukrainan tukeminen on osoittautunut kautta linjan luultua vaikeammaksi. Esimerkiksi Tshekin helmikuun lopulla lanseeraama ammusaloite 800  000 ammuksen toimittamisesta Ukrainaan ei ole edennyt toivotusti.

-  Tällä hetkellä puhumme noin 80 000 ammuksesta, jotka voivat rikastuttaa taistelukenttää kesäkuun loppuun mennessä, Borrell sanoi.

Viron aloitteesta lanseerattiin aiemmin puolestaan aloite miljoonan ammuksen toimittamisesta Ukrainaan tämän vuoden maaliskuuhun mennessä. Sen toteutusaikaa on lykätty vuoden loppuun.

Myös toteutustapa Venäjän jäädytettyjen varojen tuottojen hyödyntämisessä Ukraina-tuessa on yhä toistaiseksi epäselvä.

Mikko Gustafsson/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE