Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitukselle syytös jääräpäisyydestä: ”Ajaa yhä maastapotkulakia, vaikka asiantuntijat ovat sen tyrmänneet”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Asiakas International House Helsingin (IHH) toimipisteessä 20. joulukuuta 2019. IHH tarjoaa erilaisia palveluita Helsinkiin muuttaville ja siellä työskenteleiville ulkomaalaisille.

Hallituksen tänään eduskunnalle antama esitys kolmen ja kuuden kuukauden työttömyyssäännöstä saa kovaa kritiikkiä oppositiosta. Kansanedustajat huomauttavat myös asiantuntijoiden arvostelleen ulkomaista työvoimaa koskevaa esitystä laajasti.

Demokraatti

Demokraatti

SDP:n kansanedustajat Eemeli Peltonen ja Lauri Lyly ovat huolissaan esityksen vaikutuksista Suomelle kansainvälisten osaajien veto- ja pitovoiman kannalta. Heidän mukaansa esitys uhkaa heikentää Suomen houkuttelevuutta työperäiselle maahanmuutolle, jota yhteiskuntamme tarvitsee tulevaisuudessa yhä enemmän.

– Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus ajaa yhä jääräpäisesti maastapotkulakia, vaikka useat asiantuntijat ovat sen laajasti tyrmänneet. Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa ja kilpailu osaavasta työvoimasta tulee vain kiristymään tulevaisuudessa, SDP:n hallintovaliokunnan valiokuntavastaava Eemeli Peltonen sanoo tiedotteessa.

– Maastapotkulain kaltaisen ideologisen näpertelyn sijaan hallituksen tulisi nyt keskittyä toimenpiteisiin, joilla ylläpidetään ja vahvistetaan Suomen tarvitsemaa työperäistä maahanmuuttoa, hän toteaa.

Lylyn ja Peltosen kanssa samoilla linjoilla kritiikissään on myös vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Virta. Hänen mielestään vaikuttaa siltä, ettei hallitusta kiinnosta Suomen etu.

– Vaikka kritiikkiä on tullut laajasti sekä työntekijä- että työnantajapuolelta siitä, mitä tämä lakiesitys tekee Suomen maakuvalle ja houkuttelevuudelle, silti hallitus lyhytnäköisellä jääräpäisyydellään runnoo omaa agendaansa läpi. Herää kysymys, ajaako hallitus todella mieluummin omia ideologisia agendojaan kuin Suomen etua. Ei ole hyvää johtajuutta pääministeri Orpolta antaa tällaisen tapahtua, Virta sanoo tiedotteessa.

HALLITUKSEN esityksen myötä työperusteisella oleskeluluvalla Suomeen tulleen pitäisi jatkossa työllistyä ja löytää uusi työpaikka kolmessa kuukaudessa jäätyään ennenaikaisesti työttömäksi. Esimerkiksi erityisasiantuntijoille aika olisi pitempi, kuusi kuukautta. Esityksen mukaan työnantajilla olisi velvollisuus ilmoittaa työsuhteen päättymisestä Maahanmuuttovirastolle.

Lisää aiheesta

Lausuntokierroksella esitys sai kritiikkiä työmarkkinakentältä kautta linjan. Arvostelijoiden joukossa oli niin työnantajien ja elinkeinoelämän edustajia kuin ammattiliittojakin. Aikarajoja pidetään liian lyhyinä ja niiden pelätään vaikeuttavan kansainvälisten osaajien asemaa merkittävästi. Lauri Lyly nostaa esiin myös huolensa esityksen vaikutuksista kotoutumiseen ja työnhakijoiden perheisiin.

– Kolmessa kuukaudessa on vaikea työllistyä. Kuusikin kuukautta voi olla liian vähän esimerkiksi rekrytointiprosessien hitauden vuoksi. Liian lyhyt aika asettaa myös työnhakijan perheenjäsenet haavoittuvaan asemaan, jos heidän oleskelunsa on sidoksissa työnhakijan oleskelulupaan. Suoja-ajan pitäisi olla pidempi, sillä tämä esitys vaikuttaa maassamme jo työskenteleviin ihmisiin, SDP:n työelämä- ja tasa-avovaliokunnan valiokuntavastaava Lauri Lyly sanoo tiedotteessa.

Virta nostaa esiin saman pulman.

– Hallitus väittää, että tämä muutos ei osuisi niihin erityisosaajiin, jotka ovat kuuden kuukauden säännön piirissä. Mutta mitä hallitus sanoo niille perheille, joissa esimerkiksi toista puolisoa kuitenkin koskettaa kolmen kuukauden sääntö, mikä vaikuttaa koko perheen haluun ja ennen kaikkea mahdollisuuksiin jäädä Suomeen?

PELTONEN ja Lyly sanovat tiedotteessaan, että esitys on jo vaikuttanut Suomen maineeseen ja herättänyt huolta Suomen tarvitsemien kansainvälisten osaajien keskuudessa.

– Pidän käsittämättömänä sitä, että kokoomus ja RKP ovat asettautuneet perussuomalaisten Suomelle vahingollisen maahanmuuttopolitiikan takuumiehiksi tässäkin asiassa. Elinkeinoelämän ja yritysmaailman huolet eivät paljon hallituksen vaakakupissa paina. Meillä ei ole yhteiskuntana varaa näyttäytyä ammattilaisille ja osaajille epähoukuttelevana maana, Peltonen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE