Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallituksen kiistellyt suunnitelmat etenevät – mukana myös alle 30-vuotiaiden “ikuiseksi koeajaksikin” kutsuttu lakimuutos

Työministeri Jari Lindström (sin.)

Hallitus päätti kehysriiheessään, että henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan alle 20 hengen yrityksissä ja että työnantaja voisi tehdä alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä.

Nyt nämä asiat ovat etenemässä. Asiasta kertoo Demokraatille työministeri Jari Lindström (sin.).

– Se on päätetty tänään aamulla, että lausunnolle lähetetään, hän vastaa.

Esitysten sisältöä Lindström ei kommentoi.

– Se johtaa vain ihmeelliseen spekulointiin.

Oppositiosta hallituksen suunnitelmia on vastustettu ankarasti. Niistä on tehty myös neljän oppositiopuolueen välikysymys, jonka ensimmäinen allekirjoittaja oli SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Oppositio pitää hallituksen toimia perustuslain vastaisena ja ikäsyrjintänä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on kutsunut alle 30-vuotiaille ilman perusteltua syytä kaavailtuja määräaikaisia työsopimuksia “ikuiseksi koeajaksi” ja esittänyt voimakasta kritiikkiä hallituksen toimia kohtaan. Rinne on hämmästellyt, miksi hallitus haluaa heikentää erityisesti naisten ja nuorten työehtoja sekä irtisanomissuojaa.

Hallitus on argumentoinut uudistusten auttavan yrityksiä uskaltamaan työllistää ja alle 30-vuotiaille mahdollisuutena päästä kiinni työelämään.

“Ei voida satavarmasti sanoa, kestääkö perustuslaillisen tarkastelun.”

Demokraatti kysyi Jari Lindströmiltä, ovatko hallituksen suunnitelmat pysyneet alkuperäisen kaltaisina.

– Jokainen ymmärtää, joka niistä asioista jotain ymmärtää, että ne perustuslailliset haasteet ovat siinä merkittävät. Sitä on nyt tässä pyritty taklaamaan ja tehty niin hyvää virkamiestyötä kuin ikinä on voitu, mutta mehän emme tietenkään voi satavarmasti sanoa, että kestääkö se perustuslaillisen tarkastelun vai ei. Sehän on viime kädessä eduskunnan käsissä. Sitä pohjatyötä on tehty perusteellisesti.

– Kyllähän siinä se haaste tietenkin on se, että pitää kaivaa myös faktaa tai tukea sille, että jos näin tehdään, se oikeasti alentaa työllistämiskynnystä.

Lindström kertoo, että hallituksella on ollut selvityshenkilö kartoittamassa, löytyykö kansainvälistä tai kotimaista näyttöä siitä, millaisia vaikutuksia muutoksilla voisi olla.

– Tämähän tässä on haaste, että meillä ei ole edes pitkäaikaistyöttömistä, heidän positiivisesta erityiskohtelustaan tutkittua tietoa.

“Vielä on paljon työtä tehtävänä.”

Hallitusneuvos Tarja Kröger työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että hallituksen esitys tai muistio lähtee lausunnoille kahden viikon sisällä, heinäkuun alussa.

– Tässä tehdään malleja tällä hetkellä, miten kumpaakin hanketta toteutetaan. Hallituksen tavoitetila on kehysriihessä sovittu, toteuttamistapojen valmistelua tehdään paraikaa. Vasta kun toteuttamistavat on päätetty, pystytään tekemään arviot perustuslakikysymyksistä.

Kysymykseen, saadaanko esityksestä sellaisia, että ne olisivat syrjiviä, Kröger vastaa, että on vielä paljon työtä tehtävänä.

Hiljattain Jari Lindstöm kertoi, että niin kutsuttu aktiivimalli 2 tai hallituksen kutsuma omaehtoisen työnhaun malli on myös etenemässä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE