Politiikka
24.9.2018 11:20 ・ Päivitetty: 24.9.2018 11:20
Hallituksen sanelu kypsytti nyt Insinööriliiton – järjestölliset toimet harkinnassa
Akavalainen Insinööriliitto harkitsee järjestöllisiä toimia vastustaakseen hallituksen aikeita heikentää irtisanomissuojaa pienissä, alle 20 hengen yrityksissä.
Insinööriliiton mielestä maan hallituksen hanke on huonosti harkittu, sen työllisyysvaikutukset kyseenalaiset ja yritys heikentää irtisanomissuojaa herättää turhaa levottomuutta ja epäsopua työmarkkinoilla.
– Peruskysymys on, mitä hankkeella oikein haetaan, mitkä ovat sen hyödyt suhteessa haittoihin, puheenjohtaja Samu Salo huomauttaa.
OECD:n tilastojen mukaan Suomessa henkilöperusteinen irtisanominen ei edes ole erityisen vaikeaa tai tiukkaa, vaan se on helpompaa kuin Länsi-Euroopan maissa keskimäärin.
– Jos jotain ongelmia on, kyse on enemmänkin yritysten osaamisesta, ei lainsäädännössä olevissa puutteista.
Salo muistuttaa hallituksen lupauksesta kilpailukykysopimuksen yhteydessä: vaalikauden aika työelämää koskevat muutokset tehdään neuvottelemalla ja yhdessä sopimalla.
– Nyt näin ei ole tehty. Kun palkansaajaliike on vaalikauden aikana vielä suostunut poikkeuksellisen mittaviin työehtojen heikennyksiin, palkansaajien asenteen kiristyminen on ymmärrettävää.
Lisää aiheesta
”Eikö olisi viisaampaa etsiä ratkaisuja siihen eikä kylvää ehdoin tahdoin epäsopua?”
Hänen mukaansa esitettyyn irtisanomisen helpottamiseen liittyy useita yksilön ja työyhteisön kannalta arveluttavia piirteitä, joita ei ole syytä vähätellä, hän sanoo.
Hallitus on jo pidentänyt koeaikaa ja lyhentänyt takaisinottoaikaa, jotka Salo laskee työllistämiskynnystä laskeviin toimiin.
– Kun niiden vaikutuksista ei ole kunnon arviota, uusien ja palkansaajien kannalta paljon kyseenalaisempien toimien ajaminen läpi sanelemalla on vastuutonta etenkin, kun irtisanomislain vaikutukset työllisyyteen on arvioitu olevan varsin vähäiset.
Insinööriliiton mielestä nyt on aika palata keskustelemaan itse asiasta.
– Koska tavoitteena on työllisyyden parantaminen eikä irtisanomisen helpottaminen, eikö olisi viisaampaa etsiä ratkaisuja siihen eikä kylvää ehdoin tahdoin epäsopua työmarkkinoille, Salo kysyy.
Hänen mukaansa työllisyyttä voidaan parantaa muun muassa tukemalla ensimmäisen ja toisen työntekijä palkkaamista, nostaa arvonlisän alarajaa ja kieltää kilpailukieltosopimusten käytön.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
22.9.2018 09:24
”Meillä ei ole ollut näin palkansaajavihamielistä hallitusta pitkään, pitkään aikaan” – PAMin Ann Selinin mukaan vaaleissa on saatava muutosta
Politiikka
21.9.2018 16:00
”Hallitus istuu kuskin paikalla” voi aiheuttaa kolareita – STTK:n Palola povaa ärhäkkää vääntöä
Politiikka
20.9.2018 12:23
Hidastaako hallituksen ajama irtisanomislaki seuraavaksi postin kulkua? – PAU aloittaa ylityökiellon maanantaina
Politiikka
19.9.2018 18:32
Jännitys kiristyy työmarkkinoilla: Lisää liittoja mukaan Tehyn ja Superin toimiin irtisanomislakia vastaan
Politiikka
19.9.2018 13:46
Orpo kiistää jyrkästi pärstäkerroinirtisanomiset, Sipilä väläytti tuplarangaistuksen poistamista esityksestä – Rinne: Hallitus on hyökännyt koko ajan palkansaajia vastaan
Politiikka
18.9.2018 16:30
”Millä tasolla henkilöstön mitoitus oikein on, jos jo vuorokaudessa tuotanto pysähtyy?” – Poikkeuslupien aalto yllätti Teollisuusliiton