Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Hallitus keitti itse soppansa” – Li Andersson: Sote-esitykselle löytyy “toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson korostaa olevan täysin mahdollista tehdä maakuntapohjainen sote ilman hallituksen esityksen mukaista valinnanvapauslakia.

– Se olisi todennäköisesti nopeammin toimeenpantavissa kuin valinnanvapauslailla, koska EU-oikeudelliset, mahdolliset perustuslailliset ja kustannusongelmat poistuvat, hän kirjoittaa Twitterissä.

Hän jatkaa vielä, että “jos on huolissaan hallitsemattomista kokonaisulkoistuksista ja suuryritysten ylivallasta, ei ole johdonmukaista kannattaa ratkaisuksi mallia, johon sisältyy hallitsematon markkinaehtoistaminen ja suuryristen ylivallan kasvu”.

– Kolmanneksi, jos siirrytään nykyisestä järjestelmästä jossa julkinen palveluiden järjestäjä+päätuottaja ja yksityiset alihankintaa malliin, jossa julkinen ja yksityinen kilpailevat markkinoilla, ei tämä ole noin vaan korjattavissa jälkeenpäin, hän kirjoittaa.

– Markkinaehtoinen rakenne jäisi.

Andersson kommentit liittyvät Uuden Suomen artikkelin, jossa kerrotaan Demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven näkemyksistä sote-uudistukseen. Andersson jakaakin kyseisen artikkelin kommenttien yhteydessä.

Näkkäläjärvi kertoo uutisessa, että sote-uudistusta kannattaa viedä hänen mielestään vallitsevassa tilanteessa eteenpäin. Hän kuitenkin täsmentää, ettei hän kannata uudistusta siksi, että se olisi hyvä. Mutta jos uudistus kaatuu, olisivat seuraukset hänestä vieläkin ikävämmät.

–Huolestuttaa, että jos sote-uudistus nyt kaatuu, kunnissa mennään tekemään tällaisia hallitsemattomia ratkaisuja. Todennäköisesti tultaisiin tekemään isoja ja pitkäaikaisia sote-palveluiden uudistamisia, Näkkäläjärvi toteaa artikkelissa.

–En ole varma, että mikä nyt olisi paras ratkaisu, koska hallitus on ajanut tilanteen siihen, että enää jäljellä on vain huonoja vaihtoehtoja. Suo siellä, vetelä täällä, hän vielä sanoo.

Näkkäläjärvi käyttää US:n uutisessa esimerkkinä Meri-Lapin sote-palveluiden ulkoistamispäätöstä ja kertoo pelkäävänsä vastaavanlaisia pitkiä ulkoistussopimuksia myös muualla.

Twitterissä Näkkäläjärvi ei maanantaina suoralta kädeltä osta Anderssonin esittämää näkemystä, jonka mukaan olisi mahdollista toteuttaa uudistus ilman hallituksen kaavailemaa valinnanvapautta. Hän kysyykin vasemmistoliiton puheenjohtajalta, kuinka soten mahdollisesta kaatumisesta syntyvä “kaaos” olisi estettävissä.

Anderssonin mukaan luopuminen kokoomuksen ajamasta valinnanvapausmallista toimisi lääkkeenä.

– Sote voidaan rakentaa maakuntahallinnon varaan, niin että maakunta on järjestäjä ja päätuottaja. Silloin tavoitteet toteutuvat. Uudistus ei edellytä “paluuta lähtöruutuun”, hän kirjoittaa.

Andersson jatkaa vielä, että toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja on kyllä.

– Hallituksen argumentti siitä, että perääntyminen palveluiden markkinaehtoistamisesta tarkoittaisi paluuta lähtöruutuun ei pidä paikkaansa.

Keskusteluun puuttuu vielä vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen, joka on Anderssonin kanssa samoilla linjoilla.

– Lähtöruutuun ei tartte palata, paljon on jo valmiina. Maakunnalle vastuu soten palvelutuotannon ja verkon ohjauksesta, pois kannusteet siirtää potilaita toisen vastuulle, verotusoikeus, riittävän vahvat maakunnat.

Näkkäläjärvi palaa keskustelussa vielä alkuperäiseen kysymykseensä, kuinka estää ettei kunnissa lähdetä kiireellä ulkoistamaan palveluita. Hänen mukaansa hallitsematon tilanne pelaa vain sote-yhtiöiden pussiin.

– Tekemällä sote-uudistus ilman valinnanvapauslainsäädäntöä. Meri-Lapin taustalla on kaiken lisäksi tämän hallituksen tekemät huonot linjaukset erikoissairaanhoidon leikkauksista ja työnjaon muutoksista, joita tehtiin sotesta irrallisena. Hallitus keitti itse soppansa, Andersson vastaa.

Anderssonin näkemyksiä lisätty jutun alkuun rivit 3-5 klo 20:20.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE