Politiikka
28.2.2019 14:55 ・ Päivitetty: 28.2.2019 14:56
Hallitus läimii nyt pöytään rajua uhkapeliä: ”Tässä on huikea ero!”
Miksi hallitus ei ole vieläkään tehnyt sote-esityksensä markkina- eli valinnanvapausmalliin asiantuntijoiden edellyttämiä välttämättömiä muutoksia, ihmetteli SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä kyselytunnin aluksi torstaina eduskunnassa.
Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) koetti selvittää kysyjälle, että kun halutaan luoda kokonaan uutta tapaa järjestää ja toteuttaa sote-palveluja, perustuslaillisten velvoitteiden täyttäminen ei ole ollut helppoa.
– Monessa kohdassa voi solla jälkiviisas, mutta asenteemme perustuslakivaliokunnan ponsiesityksiä, siis eksakteja vaatimuksia kohtaan on ollut hyvin kunnioittava ja näihin on nyt laadittu ratkaisuvaihtoehdot valiokuntatyön tueksi.
Vastaus ei tyydyttänyt kansanedustaja Ojala-Niemelää. Ei alkuunkaan.
– Kokoomuksen markkinamalliin sisältyy kaiken muun ohella vakavia ongelmia EU-oikeuden näkökulmasta. Ratkaisuksi hallitus on väittänyt, että markkinamallin laillisuuden varmistamiselle olisi olemassa eräänlainen oikotie: hallituksen sanoin oikeusvarmuusilmoitus.
Tällainen oikotie ei täytä perustuslakivaliokunnan vaatimuksia lakiasiantunijoiden mielestä, huomautti Ojala-Niemelä. Tästä huolimatta hallitus kieltäytyy edelleen tarvittavasta notifikaatiosta.
Ojala-Niemelä hämmästelikin, miksi hallitus rakentaa edelleen taloa ontuvalle perustalle.
Lisää aiheesta
– Notifikaatio on ensinnäkin yleiskäsite, jonka alle mahtuu myös toimintamuoto oikeusvarmuusilmoituksesta. Se on lähtökohtaisesti samantyyppinen tapa hakea EU:lta virallinen kannanmuodostus siitä, pitääkö tuleva valinnanvapausmalli tai sen tietyt yksittäiset osat sisällään valtiontukea, joka voidaan katsoa kielletyksi, ministeri vastasi.
Saarikko toisteli, että hallitus hakee ratkaisua ja mallia, jossa jokainen veronmaksaja saa yhtäläiset oikeudet sote-palveluihin.
– Kantamme siis on, että mallimme on EU-termein ei-taloudellinen, mutta oikeusvarmuuden saattamiseksi paremmalle tolalle perustuslakivaliokunnan vaatimuksesta, me tulemme virallistamaan kanssakäymisen komission kanssa oikeusvarmuusilmoituksella.
Saarikko alleviivasi vielä erikseen, että virkavalmistelu asiassa on tehty huolella. SDP:n Anneli Kiljunen muistutti kuitenkin edelleen hallitukselle, ettei markkinamallia voida edistää ilman notifikaatiota.
– Nyt hallituspuolueet ovat tyytymässä pelkkään ilmoitusmenettelyyn, joka mahdollistaan sen, että soteuudistusta ja markkinamallia voidaan käynnistää ja viedä eteenpäin notifioinnista huolimatta. Tässä on huikea ero! Tässä asiasta ovat varoittaneet useat EU-oikeudelliset asiantuntijat sekä korkein hallinto-oikeus. Nyt kysyisin hallitukselta, että kun on riskinä, että voimme joutua myös tilanteeseen, että sote-avliokunta joutuu antamaan perustuslain vastaisen esityksen eduskuntaan, mikä tietenkin aiheuttaa myös puhemies Risikolle suuren vastuun, kysyn hallitukselta, miksi otatte tämän riskin.?
Ministeri Saarikko sanoi tähän, että esityksen jatko on nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja sen jäsenten käsissä.
– Suomalainen malli on vastakin ja tulevaisuudessakin vahva pohjoismainen hyvinvointivaltiomalli, joka oikeuttaa ihmisille palvelut tulotaustasta ja -tasosta riippumatta
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Toimituksen kommentit
28.2.2019 13:26
Hallitus ampui 12 minuutin tempulla itseään nilkkaan – asiantuntijanäkemys on, että sote-vastineen perustuslainmukaisuus on tarkistettava
Politiikka
28.2.2019 09:32
Krista Kiuru: ”Voi sanoa, että käytiin pitkähkö pukukoppikeskustelu” – Sote-valiokunta on pyytänyt lisäaikaa
Politiikka
27.2.2019 19:25
Valtiosääntöasiantuntijalta kylmä viesti sotea runnoville hallituspuolueille – Jos ei ole asiantuntijakuulemisia, palauttakaa perustuslakivaliokuntaan
Politiikka
27.2.2019 19:13
Taas uusi sote-soppa: Valtiosääntöasiantuntija älähti, sitten iski sote-kuperkeikan tehnyt professori: ”Oletko itse tyytyväinen työskentelyysi?”