Politiikka
9.3.2017 18:35 ・ Päivitetty: 9.3.2017 18:35
Hallitus pohtii ministerien määrän lisäämistä – SDP on moittinut pienen määrän käyvän veronmaksajille kalliiksi
Hallituspuolueissa on valmiutta neuvotella ministerinsalkkujen jaosta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoi torstaina, että puolueella on neuvotteluhaluja yhdistelmäsalkuista, joissa yhdellä ministerillä on kaksi ministeriötä ja kaksi salkkua.
STT:n tietojen mukaan kokoomuksessa voisi olla kiinnostusta esimerkiksi ympäristöministerin salkkuun. Jokinen ei vastannut tähän suoraan.
– Tunnistamme sen taakan, joka on aika suuri näissä jaetuissa ministeriöissä, Jokinen sanoi.
Tällaisia ovat oikeus- ja työministerin Jari Lindströmin (ps.) sekä maatalous- ja ympäristöministerin Kimmo Tiilikaisen (kesk.) salkut.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi keskiviikkona, että jokainen hallituspuolue voi halutessaan jakaa oman yhdistelmäsalkkunsa, jolloin uusia ministereitä tulisi kolme. Torstaina hän sanoi olevansa valmis myös siihen, että yhdistelmäsalkuista vain oikeus- ja työministerin salkku jaetaan.
Sipilän mukaan kuitenkin “tässä poliittisessa ympäristössä” perussuomalaisille annettu lisäsalkku tarkoittaisi helposti sitä, että salkut pitäisi antaa myös muille puolueille.
Toinen vaihtoehto Sipilän mukaan on, että oikeusministeriksi nousee puolueeton henkilö. Tämä olisi STT:n tietojen mukaan äärimmäisen epätodennäköinen vaihtoehto.
Lisää aiheesta
Kaikkonen ei sulje pois vaihtokauppoja.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi keskustan olevan joustava siinä, miten ministereiden salkkuongelmaa ratkotaan. Hän ei sulje pois salkkujen vaihtokauppoja, mutta ei usko sen olevan ensisijainen vaihtoehto.
– Nykyinen salkkujako on kuitenkin neuvoteltu aikanaan hallitussopimuksessa. Se on meidän lähtökohta, mutta en halua kategorisesti sulkea vaihtokauppoja poiskaan, Kaikkonen sanoi.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi Lännen Medialle, että salkkujen mahdollisen uusjaon pitää olla tasapainoinen, mutta hän ei täsmentänyt, mitä tällä tarkoitti.
Orpon mukaan ministerien määrän lisäämisen voi perustella ainoastaan pyrkimyksellä parempaan lainsäädäntöön.
Orpo kirjoitti Twitterissä, ettei kokoomuksella ole halua opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) salkun jakamiseen ja että salkku on hyvissä käsissä. Orpo ei halunnut torstaina kommentoida asiaa STT:lle.
“Katsomme tämän kokonaisuuden.”
Keskustelu salkkujaosta alkoi, kun perussuomalaisten puheenjohtajaksi pyrkivä Sampo Terho sanoi, että jos hänet valitaan puheenjohtajaksi, hän ottaa keskeisen salkun hallituksessa.
Perussuomalaiset valitsee kesäkuussa uuden puheenjohtajan. Nykyinen puheenjohtaja Timo Soini haluaa jatkaa ulkoministerinä.
Oikeus- ja työministeri Lindström sanoi myöhemmin Demokraatille pitävänsä työtaakkaansa kohtuuttomana. Hän kertoi, että työministerin tontti on hänen ominta aluettaan ja siinä on hänelle tarpeeksi töitä.
Soinin mielestä Lindström ja maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen ovat ylityöllistettyjä. Soinin mukaan perussuomalaiset kannattaa ministerien työtaakan keventämistä.
Ministerinsalkkujen mahdollista jakamista tai vaihtamista yli puoluerajojen hän pitää neuvottelukysymyksinä.
– Tietty jako on tehty, ja siinä on voimasuhteet. Jos löytyy luovuutta, että jokainen saa suurin piirtein samanlaisen painoarvon, niin tällaista mahdollisuutta ei pidä sulkea pois, Soini sanoi.
Hän ei ottanut kantaa siihen, haluaako perussuomalaiset pitää oikeusministerin salkun itsellään.
– Katsomme tämän kokonaisuuden.
Rinne: Ministerien pieni määrä kostautunut.
Valtiovarainministerinä edellisessä hallituksessa toiminut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo Uutissuomalaiselle pitäneensä kummallisena sitä, että oikeusministerin tehtävät yhdistettiin toisen ministerin salkkuun.
– Minusta oli kummallinen idea, että populistisesti lähdettiin siitä, että pistetään hirveän pieni määrä ministereitä ja näytetään ulospäin, että säästetään, mutta se kostautuu monessa muussa asiassa.
Kun kansanedustaja Ville Skinnari käytti viime kuussa SDP:n ryhmäpuheenvuoron pääministerin lainvalmistelua koskevaan ilmoitukseen, hän luki sosialidemokraattien kolme esitystä pääministerille ja valtioneuvostolle.
– Antakaa lainvalmistelulle sen edellyttämät resurssit. Aloittakaa nimittämällä hallitukseen kokopäiväinen oikeusministeri, ensimmäinen esityksistä kuului.
Skinnari muistutti puheessaan pääministeri Sipilää myös, että säästöä ministereiden määrän vähentämisellä ei ole veronmaksajille saatu, päinvastoin hinta on ollut kova.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.