Turva – Hymy

Hallitus puskee eteenpäin ammattikoulu-uudistusta – ex-opetusministeri: ”Paljon isoja asioita, joiden vaikutuksia ei tarkasti tiedetä”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Jukka Gustafsson.

Puoliväliriihen ensimmäisenä päivänä maanantaina hallitus puski yllättäen eteenpäin ammatillista koulutusta koskevaa laajaa uudistusta. Hallituksen esityksen mennessä eduskunnassa läpi uudistuisi toisen asteen ammatillinen koulutus täysin.

Hallituksen esittämän uudistuksen keskeisimpänä tavoitteena on lisätä tuntuvasti työpaikoilla tapahtuvaa oppimista. Esityksen mukaan oppilas laatisi opinto-ohjaajan tai opettajan avustuksella itselleen omakohtaisen opintosuunnitelman, jonka tavoitteena on auttaa opiskelijoita hankkimaan puuttuvaa osaamista itselleen kohdistetummin.

Hallituksen ajaman uudistuksen päämääränä on vastata työelämän nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin sekä turvata yrityksille ja työelämälle osaavien työntekijöiden saatavuus, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laaksonen (kok.) luonnehti asiaa eilen.

Käytännössä uudistus tarkoittaisi sitä, että ammatillisten tutkintojen määrä vähenee noin puoleen.

Kansanedustaja, entinen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) toteaa uudistuksen olleen vireillä jo vuosia. Gustafsson pitää tutkintojen nimikkeiden määrän vähentämistä perusteltua.

– Niiden lukumäärä on ollut vähän luonnottoman iso. Toisaalta, kun tullaan yksittäisiin ammatteihin ja ammattien nimikkeisiin, tulisi niiden tarvetta arvioida varsin tarkasti.

Esimerkiksi karsittavien tutkintojen listalla olevan hitsaajan työn toimeenkuva on laajempi kuin mitä sen tutkintonimike kertoo. Käynnissä onkin Gustafssonin mukaan laajempi työelämän ja -kulttuurin muutos, joka heijastuu myös tutkintonimikkeisiin.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ sai esitykseen läpi vaatimuksensa, jonka mukaan opiskelijaa arvioi jatkossakin ensisijaisesti opettaja. Jukka Gustafsson pitää tätä lähtökohtaisesti positiivisena asiana.

Minulle uudistuksen tärkein asia on opetuksen laadun turvaaminen kaikissa tilanteissa.

– Opettajien resurssien riittäminen pitää kuitenkin arvioida tarkasti sivistysvaliokunnassa hallituksen esityksen esittelyn jälkeen. Pidän tärkeänä, että oppilaan arvioimisessa on ammatillisen osaajan lisäksi pedagogista kokemusta, Gustafsson sanoo.

– Minulle sosialidemokraattina uudistuksen tärkein asia on opetuksen laadun turvaaminen kaikissa tilanteissa. Opetuksen laatu pitää osata arvioida myös näyttötyön yhteydessä.

Gustafssonin suhtautuminen erottautuu tässä elinkoinoelämän mielipiteestä, joka painottaisi mielummin osaamisen ammatillista arviointia. Gustafssonista on kuitenkin myös perusteltua, että asianomaisen ammatin ydinalueen tuntevat ihmiset olisivat mukana arvioimassa opiskelijoita.

Yhtenä uudistuksen keskeisimmistä muutoksista voidaan pitää sen vaikutusta alueelliseen tasa-arvoon. Gustafsson on huolissaan hallituksen esityksen vaikutuksesta alueelliseen tasa-arvoon kahdesta eri näkökulmasta.

– Ensinnä minua huolestuttaa esitetyn uudistuksen vaikutukset alueelliseen ammattikouluverkostoon. Esitetty uudistus voi johtaa arvaamattomiin muutoksiin Suomen ammatillisen osaamisen alueellisessa kohdentumisessa.

Toiseksi ongelmaksi Gustafsson noustaa hallituksen esityksen kohdan, jonka mukaan ammatillisen koulutuksen rahoituksesta 15 prosenttia tulisi työllistymisestä. Työllistymismahdollisuudet ovat hyvin aluekohtaisia ja tämä voi vaikeuttaa huomattavasti alueellisen tasa-arvon onnistumista.

Esitetty uudistus voi johtaa arvaamattomiin muutoksiin Suomen ammatillisen osaamisen alueellisessa kohdentumisessa.

Hallituksen esityksen myötä nuorten ja aikuisten koulutukseen haku yhdistyisi. Keväällä järjestettävä valtakunnallinen yhteishaku olisi tarkoitettu vain peruskoulun päättäville ja vailla ammatillista tutkintoa oleville. Muut hakijat voisivat hakeutua koulutusohjelmiin pitkin vuotta.

Gustafssonin mukaan kyseisen kaltainen järjestelmä on ollut käytössä jo muun muassa osissa Tampereen seudun ammattiopiston yksiköitä, jolloin opiskelijoiden opintoalan vaihtaminen tehdään hyvin joustavasti jopa kesken lukukauden.

Gustafsson muistuttaa, että peruskoulun päättymisen yhteydessä on tärkeää painottaa opinto-ohjausta ja yhteishakua sekä nuorten pääsyä jatkokoulutukseen.

Mikäli uudistukset hyväksytään eduskunnassa, Gustafsson peräänkuuluttaa sen tiukkaa seurantaa.

Hänen mielestään uudistuksen suurin ongelma on se, että ensiksi ammatilliselta koulutukselta vietiin yli 200 miljoonaa euroa, minkä jälkeen sille tehdään nopealla aikataululla hyvin laaja uudistus.

– Tässä uudistuksessa on niin paljon isoja asioita, joiden vaikutuksia ei tarkasti tiedetä.

Gustafsson kiinnittäisi huomiota alueellisen tasa-arvon toteutumiseen, opetuksen laadun tarkkailuun sekä etenkin kontaktiopetuksen määrään.

Ammatillisen koulutuksen lähiopetuksen määrä on laskenut viime vuosina huomattavasti. Gustafssonin mukaan tämä on huono kehityssuunta ja uudistuksessa keskeiseksi nousee se, miten uudistuksessa turvataan opetuksen laatu ja ammatillinen sivistys.

– Sosialidemokraateille on tärkeää, että saamme monipuolisesti osaavia ammattilaisia, joilla on ammattisivistys. Emme halua, että tulee kapea-alaisia ammattitutkintoja, vaan opiskelijoiden tulee saada myös kunnon teoriaopetusta ja yleissivistys, joka antaa tosiasiallisen mahdollisuuden jatko-opintoihin korkea-asteelle sekä eväät ja kipinän elinikäiselle oppimiselle.

Rahoitusalan sovittelussa vielä paljon neuvoteltavaa

Kuva: Thinkstock

Rahoitusalan työriidan sovittelu jatkuu taas tiistaina. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan maanantaina edistyttiin sovittelussa, mutta paljon neuvoteltavaa on vielä edessä. Kiistaa on erityisesti viikonlopputyön tekemisen ehdoista, mutta myös palkkaratkaisu ja lukuisat tekstikysymykset ovat Helteen mukaan yhä avoinna.

Rahoitusalalla ei ole tällä hetkellä työnseisausuhkaa. Ammattiliittojen ylityökielto on voimassa.
Palkansaajapuolta edustavat neuvotteluissa Ammattiliitto Pro, Nordean henkilökunnan Nousu ja Ylemmät Toimihenkilöt. Työnantajia edustavat Finanssiala ja Palvelualojen työnantajat. MyösDanske Bankin työehtosopimus on työriidan kohteena.

 

Presidentinvaalien äänestysprosentti kohta 30

Kuva: Lehtikuva

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä on tänään iltakahdeksaan mennessä annettu yli 234 000 ääntä. Äänestysprosentti on 29,9 ja ääniä on kaikkiaan annettu lähes 1,3 miljoonaa.

Huomenna on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina.
Viime presidentinvaaleissa vastaavaan aikaan äänestysvilkkaus oli 25,8 prosenttia.

Kyllönen leimasi Haataisen Naton ”optiokaveriksi”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen.

Iltalehden suorassa presidenttitentissä vasemmistoliiton ehdokas Merja Kyllönen nimesi SDP:n Tuula Haataisen Naton ”optiokaveriksi”. Hän luki itsensä liittoutumattomuuden kannattajaksi sanoin kuin Paavo Väyrysen ja Laura Huhtasaaren.

Nils Torvalds kannattaa Natoa, mutta Matti Vanhanen, Pekka Haavisto ja Sauli Niinistö kuuluvat Sauli Niinistön ohella optiokavereihin kuten Haatainenkin.

Tuula Haataisen ei annettu vastata, mutta hän on aiemmin ilmoittanut vastustavansa Naton jäsenyyttä, kuten puolueensa SDP:kin.

Keskustelun piti pyöriä istuvan presidentin nato-kannan selventämisen ympärillä, mutta keskustelu kulki kaikkien ehdokkaiden omien kantojen ympärillä.

– Onko sellaisia sopimuksia, jotka eivät ole kansalaisten tiedossa? kysyi Pekka Haavisto.

– Ei ole! huusi Niinistö heti väliin.

Sen jälkeen keskustelu meni jankkaamiseksi heinäkuussa säädetystä laista, jossa päivitettiin Suomen mahdollisuuksia antaa sotilaallista apua ulkovallalle. Laki avunannosta kuuluu Lissabonin sopimukseen, mutta oli aikanaan ”unohtunut” pois. Asia nousi esille Ruotsin viimeisimmän sukellusvenejupakan ansiosta, kun Suomi ei lain puuttumisen takia kyennyt antamaan apua. Laki säädettiin pikavauhtia.

Tähänkään ei sallittu Tuula Haataiselle puheenvuoroa.

EU:n talousintegraatio meni liittovaltiokeskusteluksi

Loppukeskustelu käytiin EU:n talousintegraatiosta, joka tietysti nosti heti esille EU:n liittovaltion. Nyt Haatainenkin sai puheenvuoron. Hän piti vaarallisena jatkuvaa liittovaltiokortilla pelaamista.

– Sillä luodaan pohjaa, ettei mennä eteenpäin millään muullakaan yhteistyön alueella, Haatainen sanoi. Esimerkiksi hän nosti sosiaalisen ulottuvuuden.

Keskustelu päättyi ympäristökysymyksiin.

– Suomessa voidaan tehdä kestävää yhdyskuntarakennetta ja raideliikennettä. Kannatan metsien suojelemista ja nykyinen hakkuiden taso on riittävä sanoi, Haatainen.

Lopuksi pyydettiin kantoja naisten pakolliseen asevelvollisuuteen. Kukaan ei kannattanut.

Haatainen kannatti kansalaispalvelua, jossa naisten vahvuudet voitaisiin ottaa käyttöön.

 

 

Analyysi: Niinistö joutuu toiselle kierrokselle

Kuva: Iltalehti/Accustrore

Analytiikkayhtiö Accuscoren Iltalehdelle tekemä presidentinvaaliennusteen mukaan istuva presidentti, valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistö saa ensimmäisellä kierroksella 49,2 prosenttia äänistä, eikä häntä valittaisi suoraan ensimmäisellä kierroksella presidentiksi. Suomessa ei ole koskaan valittu presidenttiä suoran kansanvaalin ensimmäisellä kierroksella.

Niinistön ohella toiselle kierrokselle pääsystä kisaavat Accuscoren selvityksen mukaan tasaväkisesti vihreiden Pekka Haavisto 13,6 prosentin kannatuksella, sekä valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen 13,2 prosentin kannatuksellaan.

Analytiikkayhtiö Accuscore on tehnyt Iltalehdelle useita ennusteita viime vaaleista. Esimerkiksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Accuscoren ennuste oli tarkin.

Accuscore ei varsinaisesti tee omia kannatuskyselyjään, vaan käyttää muiden tuottamia kyselyaineistoja ja simuloi niistä oman ennusteensa.

Accuscore muistuttaa Iltalehden mukaan kuitenkin, että presidentinvaalien ennustaminen on muita vaaleja hankalampaa. Tämä johtuu muun muassa siitä, että vaihtelut ehdokkaiden kannatuksessa voivat olla suuria gallupeista toiseen.

SDP:n ehdokkaan Tuula Haataisen kannatus oli analyysissä 4,4 prosenttia.

– Tämähän ei perustu haastatteluihin. Tilaísuuksissani on ollut paljon ihmisiä liikkeellä, Haatainen sanoi.

Iltalehden vaalitentti jatkuu klo 20:een saakka. Demokraatti seuraa.

 

 

 

 

 

 

Entä jos Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä? – Antti Rinne kertoo nyt SDP:n kannan kuumaan keskustelunaiheeseen

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Ruotsin maltillisen kokoomuksen eli moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson on tullut esiin kannalla, jonka mukaan Ruotsi hakee Nato-jäsenyttä kymmenen vuoden kuluessa.

Suomessa Ruotsin toimia seurataan luonnollisesti äärimmäisen tarkkaan. Maat ovat käytännössä lyöneet kättä päälle, että mikäli jompikumpi Nato-ratkaisuissa etenee, tieto kulkee hyvissä ajoin maiden välillä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on korostanut kokonaisharkintaa, ei mitään automaatiota siinä, että Suomi olisi tavoittelemassa Nato-jäsenyyttä, mikäli Ruotsi näin päättäisi tehdä.

– Kyllä se on se kokonaistilanne, joka sillä hetkellä vallitsee, mikä pitää ottaa huomioon. On aika mahdoton lähteä tässä ennakoimaan kaikkia niitä variaatioita, Niinistö on sanonut MTV:lle.

”Minulle on tullut täysin selvä käsitys, että puolue ei ole muuttamassa kantaansa.”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei ole erityisen hämillään Ruotsin porvariblokin johtajan Kristerssonin Nato-lausunnosta.

– Suomessa kokoomuksella on vähän vastaavanlainen puoluekokouspäätös ja samaa koskee RKP:tä, joten ei se sinällään mikään uudenlainen kanta Pohjoismaissa porvareilla ole. Ruotsin porvarikoalition laaja kanta on ollut tiedossa jo pitkään.

Ruotsissa Natoon hakeutuminen vaatisi kuitenkin laajaa konsensusta. Kristersson onkin uhonnut, että ei mene kauaa, kun myös sosialidemokraatit olisivat muuttamassa kantaansa.

Ruotsin sosialidemokraattien puheenjohtaja, pääministeri Stefan Löfven on vakuuttanut Ruotsin pysyvän liittoutumattomana.

– Olen paljon jutellut Ruotsin pääministerin kanssa sosialidemokraattien kannasta. Minulle on tullut täysin selvä käsitys, että puolue ei ole muuttamassa kantaansa. Minun mielestäni tilanne Ruotsin suhteen ei ole muuttunut, Rinne summaa.

Ruotsin sosialidemokraateilla hyvin vähän sisäistä debattia Nato-jäsenyydestä.

Kun Ruotsin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, sosialidemokraattien kansanedustaja Kenneth G Forslund vieraili reilu vuosi sitten Suomessa, hän kertoi Ruotsin demarien Nato-kannoista.

Forslundin mukaan Ruotsin sosialidemokraattisessa puolueessa ei oikeastaan edes käydä sisäistä Nato-debattia.

– Äärimmäisen harvat sosialidemokraattisen puolueen jäsenet puhuvat Naton puolesta ja sen vuoksi meillä on hyvin vähän sisäistä debattia Nato-jäsenyydestä, hän totesi.

Forslund sanoi, että puolueessa, puolueen jäsenissä ja kannattajissa on syvään juurtuneena kanta, ettei Nato-jäsenyyttä haeta.

”Teoreettinen tilanne.”

Entä jos Ruotsi kaikesta huolimatta päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä?

Antti Rinne toteaa alkuun, että asiassa on todellakin monta jos-sanaa.

– Minulla on vahva usko siihen, että Ruotsi haluaisi käydä tilanteen etukäteen Suomen kanssa läpi. Jos Ruotsi yllättäen päättäisi, että se hakee jäsenyyttä, jäsenyys ei tulisi voimaan tuosta noin vaan. Se olisi pitkä prosessi. Se muuttaisi Suomen lähiympäristön turvallisuustilannetta niin, että meidän pitäisi miettiä, onko muutos sellainen, että sen takia pitäisi suhtautua toisella tavalla Nato-kysymykseen.

– Minä en osaa sanoa tällä hetkellä, miten se muuttaisi, koska se (Ruotsin Nato-jäsenyyden hakeminen) on niin teoreettinen tilanne. Joka tapauksessa viime kädessä Suomi päättää kaikissa tilanteissa itsenäisesti sotilaallisesta liittoutumattomuudestaan tai liittoutumisestaan. Se on meidän oma ulko- ja tuvallisuuspoliittinen ratkaisu, Rinne painottaa.

”Sitä ei edes nykyään erikseen tarvitse mainita, se on itsestäänselvyys.”

Rinne toteaa ylipäänsä, ettei Nato ole hänelle ideologinen kysymys, vaan arviot suhteesta siihen on tehtävä puhtaasti valtakunnan ja kansalaisten turvallisuuden kannalta.

– Olen sitä mieltä, että Nato-jäsenyys ei lisäisi meidän turvallisuuttamme vaan turvattomuutta. Kun me olemme sotilaallisesti liittoutumattomia, meillä on mahdollisuus huolehtia siitä, ettei aluettamme käytetä ketään vastaan.

– Jos ajattelee puolustuksellista tilaamme puolustusvoimien näkökulmasta, olemme ihan eri mittakaavassa kotimaan puolustuksen suhteen kuin Ruotsi. Emme ole tehneet ratkaisuja, jotka heikentävät omaa puolustustamme. Keskeinen elementtimme on uskottava oma puolustus ja sitä pitää vaalia.

Rinne käy läpi tutut Suomen turvallisuuden kivijalat – sotilaallinen liittoutumattomus, oma uskottava puolustus, yhteistyö Pohjoismaiden kanssa ja EU:ssa sekä Nato-yhteistyö ja syvenevä kumppanuus sen kanssa.

– Suomi kuuluu kaikilla mittareilla mitattuna läntiseen yhteisöön. Sitä ei edes nykyään erikseen tarvitse mainita, se on itsestäänselvyys. Jos toimintaympäristössämme tapahtuisi merkittävä uudelleenjärjestäytyminen, jota Ruotsin Nato-jäsenyys olisi, ulko ja turvallisuuspolitiikan elementit pitäisi päivittää siihen tilanteeseen.

Millainen olisi Venäjän reaktio?

Rinne toteaa, että Suomella ja Ruotsilla on ollut tiivis, pitkä yhteinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen historia ja varsinkin viime aikoina on otettu yhteisiä askelia.

– Molemmilla yhteistyöhalukkuus on ollut luonnollinen ja hyvä. Mielellään näkisin, että Suomi ja Ruotsi vahvistavat omalla alueellamme vakautta ja rauhaa pysymällä sotilaallisesti liittoutumattomina. Toiveeni on, että kaikilla ilmansuunnilla kunnioitetaan sitä, että Itämeren ympäristön vakautta ylläpidetään tällä tavalla, Rinne sanoo.

Rinne luonnehtii ulko- ja turvallisuuspolitiikka reaalipolitiikaksi, jossa täytyy olla selkeä oma linja. Linjaa on kuitenkin tarvittaessa kyettävä myös tarkastelemaan sen mukaan, että kaikissa tilanteissa rauha ja ihmisten turvallisuus taataan.

– Suomalaiset yhtä lailla kuin ruotsalaiset tekevät itsenäisesti ratkaisuja, heitä ja meitä ei voi ulkopuolelta ohjailla.

Mikäli Ruotsi hakisi Nato-jäsenyyttä, Rinne arvioisi sen muuttavan maamme poliittista ilmapiiriä. Millainen olisi Venäjän reaktio?

– Kaikissa tilanteissa riippumatta siitä, liityttäisiinkö Natoon yhdessä tai erikseen tai vain toinen maa liittyisi, Venäjä ei pitäisi ratkaisua hyvänä ja varmaan tulisi sen jollakin tavalla näyttämään. Näinhän he ovat aika avoimesti sen julkisestikin sanoneet. Ei siitä mitään positiivista reaktiota voi Venäjältä odottaa.

– Mutta se miten Venäjä reagoisi olisi vain yksi osa kokonaisharkintaa ja arviointia siihen nähden, mikä on Suomessa ja Ruotsissa järkevää ulko- ja turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta ja kansalaisten turvallisuuden kannalta. Venäjä ei päätä Suomen puolesta Suomen turvallisuuspoliittisia ratkaisuja.