Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitus saa kantaa vastuun tästäkin: “Puolen miljoonan ihmisen elämä menee yhä epävarmemmaksi”

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kritisoi hallitusta jatkuvasta työlainsäädännön heikentämisestä.

Demokraatti

Demokraatti

– Ei voi kuin ihmetellä määrätietoisuutta, jolla hallitus palkansaajia kurittavaa linjaansa jatkaa.

Hallituksen kehysriihessä esittämät työelämän heikennykset tuovat epävarmuutta yli puolen miljoonan palkansaajan elämään.

– Esitykset lisäävät taas kerran työelämän turvattomuutta ja työntekijöiden pelkoa mielivallan leviämisestä työpaikoille, Eloranta huomauttaa.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus esittää, että henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Lisäksi hallituksen listalla on määräaikaisen työsuhteen perusteista luopuminen alle 30 vuotiaiden työntekijöiden kohdalla, jos he ovat olleet yhtäjaksoisesti kolme kuukautta työttömänä työnhakijana.

Eloranta varoittaa, että määräaikaisuuden perusteen poistaminen alle 30-vuotiailta uhkaa lisätä silppu- ja pätkätöiden tekemistä ja heikentää nuorten ja erityisesti nuorten naisten toimeentuloa ja tulevaisuuden uskoa.

– Esitetyillä muutoksilla on laajat vaikutukset ja tällä kertaa erityisesti nuoriin. Ei ole mikään ihme, että nuorten luottamus on koetteilla. Tämäntyyppisillä päätöksillä voi olla myös kielteisiä vaikutuksia haluun perustaa perhe.

Lisää aiheesta

Eloranta huomauttaa, että yksityisissä ja julkisissa palveluissa käytetään paljon määräaikaisia työsuhteita ja ne ovat naisvaltaisia aloja.

– Kunta-alalla on runsaasti oikeustapauksia, joissa työnantaja on käyttänyt määräaikaisia työsuhteita ilman perusteita. Hallituksen kehysriihen esitysten myötä ketjutuksien määrä uhkaa lisääntyä.

“Hallitus tekee päätöksiä tunnepohjalta ja Suomen Yrittäjien painostuksesta.”

SAK näkee, että kehysriihen esitykset ovat jatkumoa pitkässä työ- ja sosiaalilainsäädännön heikennysten sarjassa, joita Sipilän hallitus on tehnyt koko vaalikauden ajan. Kolmen vuoden aikana on muun muassa leikattu työttömyysturvaa, pidennetty työntekijöiden koeaikaa, lyhennetty takaisinottovelvoitetta sekä poistettu pitkäaikaistyöttömien määräaikaisuuden perusteet.

– Kaikkia toimia on perusteltu työllisyyden paranemisella, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole saatu näyttöä juuri näiden toimien vaikuttavuudesta. Tuntuu siltä, että hallitus tekee päätöksiä tunnepohjalta ja Suomen Yrittäjien painostuksesta, Eloranta arvioi.

Hän tähdentää, että irtisanomissuojan ja määräaikaisuuden perusteiden heikentämisessä on myös oikeudellisia ongelmia, jotka on selvitettävä perinpohjin. Suomen kansallinen lainsäädäntö ja EU:n oikeuskäytäntö edellyttävät lähtökohtaisesti työntekijöiden yhdenvertaista kohtelua.

– SAK:n arvion mukaan esitetyt heikennykset ovat ongelmallisia niin perustuslain kuin EU- ja ILO-tason sääntelyn näkökulmasta. Tämä on syytä selvittää tarkoin ennen kuin mahdollisia lakialoitteita viedään eteenpäin, Eloranta vaatii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE