Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Hallitus siivoaa perussuomalaisten perintöä, ja sisäministeri Kai Mykkänen on vainunnut vaalien lähestymisen

Pääkirjoitukset

Demokraatti null

SDP:n pää-äänenkannattaja

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) poliittisen uran hissinä toimi rikosoikeuden rajoja koetellut maahanmuuttovastaisuus. Perussuomalaisten hajoamiseeen johtanut vuoden takainen puheenjohtajavaali teki projektista lopun ja maahanmuuttovastaisuudesta opposition pienpuolueen agendan.

Demokraatti

Demokraatti

Muutos on tuskin Suomessakaan pysyvä. Sitä mukaa, kun aihe elää ja saa kannatusta, se vaikuttaa myös politiikan yleislinjaan. Perussuomalaisten edessä pari vuotta sitten taipuneet keskusta ja kokoomus ovat tästä esimerkkejä.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus joutui pian työnsä aloitettuaan ratkomaan Euroopan laajuista pakolaiskriisiä, joka toi Suomeen lyhyessä ajassa runsaat 30 000 turvapaikanhakijaa.

Hallituksen jo valmiiksi haasteellista tehtävää vaikeutti hallitus itse. Eduskuntavaaleissa toiseksi tulleelle hallituspuolue perussuomalaisille maahanmuutto oli politiikan kovaa ydintä.

Epäkohtia halutaan korjata nyt, kun niiden korjaaminen on perussuomalaisten poistuttua mahdollista.

Ensimmäisenä vuotenaan pakolaiskriisin säikäyttämä Sipilän hallitus sai aikaiseksi ulkomaalaislain muutoksen, joka vaikeutti oleskeluluvan saamista perhesiteiden perusteella. Laista ja sen tulkinnasta tuli niin tiukka, että sitä joudutaan EU-tuomioistuimen päätöksellä luultavasti muuttamaan.

Alaikäisenä Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden oikeus perheenyhdistämiseen on Suomessa loppunut jo vuonna 2010, kun hakija on kesken prosessin täyttänyt 18 vuotta.

Lisää aiheesta

Perussuomalaisten hajottua hallitukseen jäänyt siniset on menettänyt ison osan vaikutusvallastaan. Puolue on myös lieventänyt maahanmuuttovastaisuuttaan ja kadottanut kannatuksensa.

Taustalla on aitoja, paljon Suomen tilannetta suurempia poliittisia kysymyksiä, mutta myös oikeistopopulistisen ruotsidemokraattien vahva kannatus.

Kokoomuksessa ja keskustassa on ryhdytty korjausliikkeeseen. Sisäministerin salkkua nykyisin hoitava Kai Mykkänen (kok.) on vainunnut vaalien lähestymisen. Maahanmuuttoviraston käytäntöjä, joita lukuisat kansalaisjärjestöt ja oikeusoppineet ovat arvostelleet, käydään parhaillaan läpi yhdessä järjestöjen kanssa.

Epäkohtia halutaan korjata nyt, kun niiden korjaaminen on perussuomalaisten poistuttua mahdollista. Hanketta on syytä lämpimästi kannattaa.

Ruotsissa ja Tanskassa tiukempaa maahanmuuttolinjaa ovat ajaneet myös demarit. Ruotsin demarit ovat ensi kertaa nostaneet maahanmuuton yhdeksi vaaliteemoistaan. Taustalla on aitoja, paljon Suomen tilannetta suurempia poliittisia kysymyksiä, mutta myös oikeistopopulistisen ruotsidemokraattien vahva kannatus.

Maahanmuutosta puhuminen on vaaleissa ja muutenkin toivottavaa. Samalla on hyvä ymmärtää, että keskustelu palvelee helposti puolueita, jotka eivät karsasta ulkomaalaisvastaista, rasistista retoriikkaa.

SDP on aivan oikein arvostellut Tanskan demareiden rajat kiinni -henkisiä linjauksia. Nurkkakuntainen uusnationalismi ei saa uhata sosialidemokratian ideologista ydintä, joka perustuu ihmisten solidaarisuudelle, vapaudelle ja tasa-arvolle.

Lisätty “jo vuonna 2010” lauseeseen: “Alaikäisenä Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden oikeus perheenyhdistämiseen on Suomessa loppunut jo vuonna 2010, kun hakija on kesken prosessin täyttänyt 18 vuotta”. Muutos tehtiin edellisellä hallituskaudella. 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE