Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitus tulossa sittenkin Supon avuksi? – Orpo: “Asiaa hoidetaan”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Pääministeri Petteri Orpo (kok.).

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi Demokraatille Supon tilannetta sekä vesihuollon omistuksesta käynnissä olevaa kuumaa keskustelua.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Orpon hallituksen kaavailut vesihuoltolain uudistuksesta ovat nostattaneet ankaraa arvostelua oppositiopuolueista.

Kunnalliset vesilaitokset olisi pidettävä kunnan määräysvallassa, mutta oppositiossa kauhistuttaa se, että vähemmistöosuuden myymistä ei kiellettäisi.

Esimerkiksi SDP:n kansanedustaja Pinja Perhelehto totesi tiedotteessaan, että pelkona on, että lakiluonnoksen muotoilu ”kunnan on säilytettävä alueellaan oleva kunnan määräysvallassa oleva vesihuoltolaitos ja tukkuvesilaitos määräysvallassaan” voidaan tulkita siten, että ulkopuoliset sijoittajat voisivat ostaa vesilaitoksesta 49 prosenttia.

– Jos kunnat voisivat myydä 49,9 prosenttia vesihuoltotoiminnoistaan yksityiselle taholle, voi uhkana olla, että yksityisten sijoittajien vaatimukset tuotolle alkavat ohjaamaan toimintaa ohi kansalaisten tarpeiden. Ei saa syntyä tilannetta, jossa sijoittajien etu ohittaa kansalaisten oikeuden esimerkiksi kohtuuhintaiseen veteen, Perholehto sanoi.

Kokoomuksen edustaja Tere Sammallahti on syyttänyt oppositiota “pölhöpopulismista” ja sanonut, että vesihuoltolakia lähdettiin uudistamaan Sanna Marinin (sd.) hallituksen kaudella ja valmistelun pohjana toimi maa- ja metsätalousvaliokunnan vuonna 2021 laatima yksimielinen mietintö.

– Kuntien nykyinen määräysvalta vesilaitoksissa turvataan, kunnille annetaan etuosto-oikeus vesilaitoksissa ja yleisesti vesilaitosten omistamiseen liittyvä sääntely kiristyy. Näin ollen vesihuollon hallinnointi järjestetään niin, että määräysvalta pysyy suomalaisilla nyt ja tulevaisuudessa, Sammallahti sanoo.

Lisää aiheesta

DEMOKRAATTI kysyi tänään eduskunnassa pääministeri Petteri Orpon (kok.) kantaa kuumana käyvään vesikeskusteluun.

Orpon mukaan suomalaisten vesi ja sen omistus ei ole uhattuna.

– Ei ole. Minusta siihen ovat sekä virkamiehet että ministerit vastanneet yksiselitteisesti. Me emme meidän pohjavesiämme myy kenellekään. Ne ovat kansallista varallisuutta ja omaisuutta, tätä lakia päinvastoin uudistetaan siksi, että (tämä) varmistetaan.

Kysymykseen vesilaitosten joutumisesta 49 prosenttisesti muiden omistukseen Orpo toistelee edelleen yleisellä tasolla, että suomalaista vettä ei olla myymässä mihinkään eikä sellaista lakia olla tekemässä.

HALLITUKSEN monet säästöt herättävät huolta. Yksi huolenaihe on ollut Suojelupoliisiin kohdistuvat leikkaukset.

Suojelupoliisin päällikkö Juha Martelius myönsi Demokraatille jopa Supon suorituskyvyn olevan uhattuna.

Orpo sanoo, että tätä “asiaa hoidetaan”.

– Me kerromme aina näistä asioista sitten, kun meillä on yhteiset kannat hallituksella.

Orpon puheista syntyy vahva vaikutelma, että Suojelupoliisin tilanteeseen olisi luvassa helpotusta, vaikka hän ei tätä suoraan ääneen sano.

Voi jo ennakoida, että lisäbudjetista tulisi rahoitusta?

– Meillä on lisäbudjetista neuvottelu ja silloin vasta päätetään ja silloin tiedotetaan. Mutta tämä asia on totta kai hallituksen tiedossa ja keskustelussa, Orpo vastaa.

Suojelupoliisi (Supo) käynnisti hiljattain yt-neuvottelut, joilla tavoitellaan yli neljän miljoonan euron säästöjä. Määrä vastaa noin 60:a henkilötyövuotta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE