Politiikka

Hallituspuolueen lääkärikansanedustajalta raju varoitus alkoholilaista: ”Tästä täytyy puhua avoimesti”

Lausuntokierrokselle lähtenyt uusi alkoholilaki on voimakkaassa ristiriidassa hallitusohjelmassa visioitujen terveyden edistämisen ja ihmisten hyvinvoinnin kanssa, tiedottaa keskustan lääkärikansanedustaja Martti Talja.

Taljan tiedote on päivätty jo 24.11., mutta se on jäänyt vähälle huomiolle mediassa.

– Hallituksen vaikutusarvioiden mukaan alkoholin kulutus tulee lisääntymään, mikä lisää automaattisesti alkoholin haitoista aiheutuvia kustannuksia, hän painottaa.

Hän näkee laissa myös järkeviä muutoksia, jotka edesauttavat pienpanimoiden asemaa, selkeyttävät ravintoloiden säädöksiä ja poistavat turhaa byrokratiaa. Siihen positiiviset asia tiedotteen perusteella jäävätkin.

– Vahvasti liberalistisen alkoholipolitiikan kannattajat uskovat tekevänsä Suomesta eurooppalaisesti käyttäytyvän maan, jonka kansalaiset olisivat kykeneväisiä pitämään itse huolta omasta alkoholinkäytöstään. Kun kieltolain viimeiset jäänteet kumottiin 1960-luvun lopulla ja keskiolut siirtyi ruokakauppoihin ja viinan ostokortista luovuttiin Suomessa alkoholinkäyttö kasvoi lähes kolminkertaiseksi, Talja sanoo.

Hän luettelee runsaan alkoholin käytön aiheuttavan alkoholiriippuvuutta, alkoholimyrkytyksiä, maksasairauksia ja haimatulehduksia. Alkoholi lisää myös riskiä psykiatrisiin sairauksiin, syöpään, aiheuttaa verisairauksia, hormoni- ja ravitsemushäiriöitä, sydänlihaksen rappeumaa ja kohottaa verenpainetta.

– Alkoholista johtuvat sairaudet aiheuttavat Suomessa vuosittain terveydenhuollossa 25 000 hoitojaksoa. 2500 suomalaista kuolee vuosittain alkoholisairauksiin ja alkoholi on työikäisten miesten yleisin kuolinsyy. Työikäisillä naisilla alkoholisairaudet ovat toiseksi yleisin kuolinsyy, heti rintasyövän jälkeen, Talja paukuttaa.

– Jopa 1500 päihtynyttä ihmistä kuolee vuosittain myös tapaturman, itsemurhan tai väkivallan uhrina. Alkoholin suurkäyttöön liittyy välivallan ja rikollisuuden ohella yhtenä suurena elementtinä myös perheiden ja läheisten kärsiminen ja pahoinvointi.

Hän lisää vielä, miten THL:n tutkimuksen mukaan uusi alkoholilaki lisää alkoholista aiheutuvia kuolemia vuosittain jopa 150 hengellä.

– Mielestäni tästä täytyy puhua avoimesti. Niin kauan, kun hyvinvointiyhteiskuntamme kustantaa ja kantaa vastuun kaikista alkoholiin liittyvistä haitoista, niin kauan yhteiskunnalla on vastuu myös pyrkiä rajoittamaan kansalaisten juomakäyttäytymistä. Alkoholipolitiikkaa tulee tehdä ennen kaikkea sosiaalipolitiikka edellä, Talja päättää.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat