Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kaupat auki pidempään – viinan myynti lisääntyi, entä kun uusi laki tulee?

Valvira on julkaissut kuluvan vuoden alkoholin myyntitilastot tammi-kesäkuulta 2016. Raportti osoittaa, että oluen ja siiderin vähittäismyynti on kasvanut verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Syynä tähän on vuoden alussa tapahtunut kauppojen aukioloaikojen vapautus.

Valvira on julkaissut kuluvan vuoden alkoholin myyntitilastot tammi-kesäkuulta 2016. Raportti osoittaa, että kaikkien alkoholijuomien myynti on kasvanut puolen vuoden aikana maassamme kahdella prosentilla (100 % alkoholiksi muunnettuna) verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2015. Erityisesti vähittäismyynti on kasvanut viimeisen puolen vuoden aikana verrattuna viime vuoden alkuvuoteen: oluen vähittäismyynnissä on tapahtunut 3,6 % nousu, siiderin vähittäismyynti on kasvanut 3,9 %.

Vuoden alussa kauppojen aukioloajat vapautuivat. Alkoholin myyntiaikoja ei muutettu, mutta kauppojen ollessa auki pidempään, alkoholia saa kaupoista esimerkiksi viikonloppuisin nykyään kello 21.00 asti.

– Suomessa alkoholin kulutus on laskenut useana perättäisenä vuonna. Kauppojen aukioloaikojen vapautuessa alkoholin saatavuus lisääntyi ja pelkona oli, että tämä nostaa alkoholinkulutusta. Nyt julkaistu puolivuosiraportti osoittaa tämän suuntaista kehitystä tapahtuneen, sanoo Kristiina Hannula, EHYT ry:n toiminnanjohtaja.

Talousjärjestö OECD ja maailman terveysjärjestö WHO ovat omissa raporteissaan useaan kertaan todenneet, että alkoholinkulutukseen vaikuttavat eniten hinta, saatavuus ja mainonta.

Alkoholilaki voi kasvattaa kulutusta

Saatavuus paranee Suomessa jälleen, jos hallituspuolueiden eduskuntaryhmien linjaus alkoholilain kokonaisuudistuksesta toteutuu. Linjauksen mukaan kaupoissa myytävien tuotteiden alkoholiprosenttia ollaan nostamassa 4,7 %:sta 5,5 %:iin ja valmistustaparajoitteesta ollaan luopumassa. Alkoholilain pitäisi pian lähteä lausuntokierrokselle.

Lisää aiheesta

– Tämä tuore tilasto on selkeä osoitus siitä, että jos alkoholilakiin tehdään nyt esitettyjä muutoksia, kulutus nousee.  Samalla kustannukset niin sosiaali- kuin terveysmenoissa kasvavat. Nyt vaikuttaa siltä, että uudistuksessa ollaan menossa teollisuuden ja kaupan ehdoilla pohtimatta kansanterveydellisiä näkökulmia. Toivon, että päättäjät pohtivat alkoholilain uudistusta koko yhteiskunnan näkökulmasta, sanoo Hannula.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE