Politiikka
6.10.2016 05:31 ・ Päivitetty: 6.10.2016 05:41
Hallituspuolueissa muhii avoin kapina vanhuspalveluista – “Hoitajamitoituksen alentamisesta luovuttava”
Hallitus ajaa vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen alentamista.
Laatusuositusta ollaan muuttamassa siten, että henkilöstön ehdoton vähimmäismäärä olisi 0,40 hoitotyöntekijää vanhusta kohti. Nykyisin kutakin asiakasta kohti on oltava vähintään 0,50 hoitotyöntekijää.
Tiukennusta hallitus on perustellut kunta- ja valtiontalouden säästötarpeilla.
Hallituspuolueissa muhii kapinaliike suunnitelmasta, joka kuumentaa kansalaisten tuntoja kautta Suomen.
Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntavastaavat esittävät vanhustenhuoltoon suunnitellusta hoitajien vähentämisestä luopumista.
Hannakaisa Heikkinen (kesk.), Arja Juvonen (ps.) ja Sari Sarkomaa (kok.) haluavat etsiä hallituksen kaavailemille säästöille vaihtoehtoisia toteutustapoja.
– Se mikä on riittävästi muistisairaalle ympärivuorokautisen hoivan potilaalle, jonka omatoimisuutta tuetaan ohjauksella ja kuntoutustoimilla, ei riitä esimerkiksi halvaantuneelle potilaalle. Jokaisen vanhuksen hoidon tarve on erilainen, he toteavat.
Lisää aiheesta
– Ihmisen hoidon ja hoitajien tarvetta ei voi määrittää yhdellä annetulla luvulla, kokoomuksen Sarkomaa sanoo.
Säästöjä voitaisiin edustajien mukaan hakea myös pohtimalla sitä, tarvitseeko jokainen pitkäaikaishoidossa oleva vanhus omaa huonetta sekä muuttamalla henkilökunnan pätevyysvaatimuksia.
Fakta kuitenkin on, että Sipilän hallituksen budjettiesityksen mukaan vanhuspalvelujen henkilöstömitoitusta tarkistetaan ensi vuoden alusta lähtien.
Tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa henkilöstön vähimmäismäärä pudotetaan, alimmillaan 0,4 hoitotyöntekijään asukasta kohden.
Myös keskustan kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä vaatii, että hoitajamitoitusten alentamisesta on luovuttava.
Kärnä on päätynyt samaan kuin valiokuntavastaavat: säästöille voidaan etsiä vaihtoehtoisia toteuttamistapoja, joiden avulla valtiontalouden kehyksissä pysytään
Kärnän mukaan on selvää, että hoitajamitoitus on kaavamainen tapa katsoa asioita, koska jokaisen vanhuksen hoidon tarve on yksilöllinen.
Superin Paavola muutoksesta: Määrä ei riitä edes wc-käynteihin.
Useat sosiaali-ja terveysalalla toimivat etujärjestöt sekä alan asiantuntijat ovat tuominneet hoitajamitotuksen alentamisen. Alalla on vahva yksimielisyys siitä, että yksiköissä on jo valmiiksi liian vähän käsiä.
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on kommentoinut, että henkilökuntamäärä ei silloin riitä edes tihentyneeseen tarpeeeseen asioida wc:ssä, vanhusten aktiviteeteista ja ulkoilusta puhumattakaan.
– 0,4-mitoituksessa ei esimiehelläkään enää ole vermeitä, kuin yrittää suoriutua päivästä, Paavola sanoi sanomalehti Suomenmaassa 29. syyskuuta.
Tuskin menee paljon ohi, jos päättelee hallituspuolueiden kansanedustajien saaneen mitoituksen alentamisesta napakkaa palautetta kentältä.
Yhdellä ja toisella suomalaisella – myös tämän jutun kirjoittajalla – on oma läheinen tilanteessa, johon se toteutuessaan konkreettisesti vaikuttaa. Hoitoa heikentävästi.
Entä mitä kertovat kolmen valiokuntavastaavan ja Enontekiön kunnanjohtajana aiemmin toimineen keskustaedustajan samanaikaiset kannanotot asiasta?
Ainakin sen, että asiassa on hallituksen sisällä jo avoimeksi kasvanutta epäluottamusta valittuun kovaan säästölinjaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.