Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

”Haluan ilmaista syvimmät pahoitteluni menneisyyden haavoista” – Belgian kuningas pahoitteli siirtomaa-aikaisia raakuuksia Kongossa

LEHTIKUVA / AFP Jung Yeon-Je

Belgian kuningas Philippe (kuvassa) on pahoitellut maan siirtomaa-aikaisia raakuuksia Kongossa demokraattisen tasavallan alueella.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Belgia esitti pahoittelunsa kuninkaan suulla ensimmäistä kertaa tänään, jolloin Kongon demokraattisen tasavallan itsenäistymisestä tulee kuluneeksi 60 vuotta. Maan presidentti Felix Tshisekedi vastaanotti kuninkaan pahoittelun kirjeitse.

– Haluan ilmaista syvimmät pahoitteluni menneisyyden haavoista, jotka näkyvät yhä tänään yhteiskunnissamme syrjintänä, Philippe sanoi kirjeessä.

Belgian kuningas Leopold II:n aikana miljoonia ihmisiä tapettiin tai silvottiin kumiplantaaseilla ja sotaretkillä Afrikassa. Historioitsijoiden mukaan Belgia hallitsi niin sanottua Kongon vapaavaltiota brutaalisti jopa muihin saman aikakauden eurooppalaisiin imperiumeihin verrattuna.

Philippe jätti Leopoldin mainitsematta nimeltä, mutta sanoi, että tuonaikainen väkivalta ja julmuus varjostavat yhä Belgian menneisyyttä.

Belgiassa on viime viikkoina käyty voimakasta julkista keskustelua maan siirtomaamenneisyydestä. Keskustelu on seurausta mustaihoisen George Floydin pidätyskuolemasta Yhdysvalloissa ja kuoleman käynnistämistä laajoista mielenosoituksista.

Belgiassa kymmenettuhannet ihmiset ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, joka vaatii Belgian pääkaupunkia Brysseliä poistamaan Leopold II:n patsaat kaupungista. Patsaita on myös tahrittu maalilla tai kaadettu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE