Politiikka

Harakka odottaa Paratiisin papereiden aktivoivan valtiovarainministeriä – ”Toivottavasti hän vaatii toimenpiteitä myös itseltään”

Siv Åstrand
Siv Åstrand

Ylen MOT-ohjelmassa esitellään tänään laaja Paratiisin paperit –tietovuoto. Keväällä 2016 julkistettiin ns. Panaman paperit, tällä kertaa on luvattu paljastuksia Bermudalla toimivan veroparatiisipalveluyhtiö Applebyn toiminnasta.

Appleby on perustanut asiakkailleen muun muassa trusteja, joiden käyttö veronkierrossa ja rahanpesussa on ollut tiedossa pitkään. Ne ovat varainhallintajärjestelyitä, joihin yhtiöiden todelliset edunsaajat voivat piiloutua – SDP esittää, että tämä salailu lopetetaan, puolueen eduskuntaryhmän verovastaava kansanedustaja Timo Harakka (sd.) kertoo.

EU uudistaa parhaillaan rahanpesua ja terrorismin rahoitusta torjuvaa direktiiviä. Tarkoitus on lisätä omistamisen läpinäkyvyyttä, paitsi jos yhtiön omistajana on trusti. Euroopan parlamentti vaatii myös trustien edunsaajien julkistamista. 

– Koska Suomen lainsäädäntö ei tunne trusteja, joita tuhannet Applebyn kaltaiset yhtiöt tehtailevat asiakkailleen verojen kiertämiseen ja varojen piilotteluun, on kiistatta kansallinen etumme vaatia trustien avaamista myös EU-lainsäädännössä, Harakka toteaa.

Timo Harakka jätti 27. lokakuuta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen , jossa tiedustellaan, miten hallitus varmistaa Suomen edunjotta rahanpesua ja terrorismin torjuntaa koskevassa direktiivineuvottelussa saadaan lopulliset edunsaajat julkisuuteen.

Huoleen on hyvä syy, ilmenee kirjallisesta kysymyksestä.

Suomi voi torjua paratiisipiilottelua – jos tahtoo.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on Harakan mukaan toteuttanut nykyisenkin rahanpesudirektiivin rimaa hipoen, kuten muutkin veronkierron estämiseen vaikuttavat kansainväliset toimet – ja hallintarekisteripäätös jopa lisää omistamisen salailua. 

– SDP on johdonmukaisesti vaatinut läpinäkyvyyttä, sillä ilman riittäviä julkisia omistajatietoja on mahdoton taistella veronkiertoa vastaan. Syyskuussa käynnistyi OECD:ssaautomaattinen tilitietojen vaihto, johon Suomen edellinen hallitus liittyi 2014.

Harakka odottaa Paratiisin papereiden aktivoivan valtiovarainministeriä – ainakin lyhyeksi aikaa.

– Panaman papereiden jälkeen Alexander Stubb oli julkisesti hyvin järkyttynyt ja vaati toimenpiteitä. Parin viikon jälkeen Sipilän hallitus kuitenkin palasi valmistelemaan hallintarekisteröintiä ja mahdollisimman löysää lainsäädäntöä EU:n rahanpesudirektiivistä ja sote-veronkierrosta.

– Varmasti myös nykyinen valtiovarainministeri on hyvin järkyttynyt ja vaatii toimenpiteitä – toivottavasti tällä kertaa myös itseltään, Harakka päättää.

MOT Lainkiertäjät paratiisissa. Yle TV1 ma 6.11. klo 20.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat