Politiikka
14.9.2017 17:44 ・ Päivitetty: 15.9.2017 09:22
Verokeskustelu kuumeni: ”Kaikki kuusi väitettä ovat perättömiä”
SDP julkaisi eilen kansainvälisen veronkierron vastaisen ohjelman.
Ohjelmassa SDP esittää 23 konkreettista toimenpidettä, joilla Suomi voi torjua monikansallisten yritysten aggressiivista verosuunnittelua sekä kansainväliseen sijoitustoimintaan liittyvää verovilppiä. Tavoitteena on, että verot maksetaan kokonaan ja oikeaan paikkaan: sinne, missä tulos on tehty
Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) sanoi ohjelman julkistamistilaisuudessa, että kyseessä on tärkeä taitekohta: veronkiertodirektiivi on määrä panna toteen Suomessa.
– Se antaa mahdollisuuden puuttua tarmokkaasti aggressiiviseen verosuunnitteluun.
Kansainvälisen veronkierron vastaisen ohjelman on kirjoittanut sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér.
Hänen ja Harakan ohella raportin tekemisessä on ollut mukana ekonomisti, SDP:n talouspoliittisen yksikön päällikkö Joonas Rahkola.
Lisää aiheesta
Tänään SDP:n ohjelmalle tuli täyslaidallinen rajua kritiikkiä Iltalehdessä. Asialla oli juttuun haastateltu asianajotoimisto Boreniuksen osakas ja Helsingin yliopiston dosentti Janne Juusela.
Juusela lyttää IL:ssa demareiden toimenpideohjelman ”aikamoiseksi höpöhöpöksi”.
– Aika vastuutonta populismia siinä mielessä, että jos tällaisia toimenpiteitä toteutettaisiin, niin ne kyllä rapauttaisivat Suomea yritysten toimintaympäristönä ja siten kilpailukykyä merkittävästi, hän sanoo.
”Eivät perustu tutkimustietoon tai edes valistuneisiin arvauksiin.”
Tänään Lauri Finér vastaa Veropolitiikka-blogissa Juuselan kritiikkiin.
– SDP julkaisi eilen kansainvälisen veronkierron vastaisen toimintaohjelman, jonka kirjoittamiseen osallistuin. Ilokseni vastaanotto oli pääosin myönteistä, hän aluksi toteaa.
Finérin mukaan ”asianajotoimisto Boreniuksen verokonsultti Juusela kuitenkin kritisoi kovin sanoin mutta heppoisin perustein” ohjelmaa.
Hän kuvaa kritiikkiä vastuuttoman populistiseksi ja vastaa siihen blogissa kohta kohdalta.
– Näyttää siltä, että ”Suomen johtavana veroasiantuntijana” esiintyneen Juuselan kaikki kuusi väitettä ovat perättömiä. Ne eivät näet perustu tutkimustietoon tai edes valistuneisiin arvauksiin.
– Juuselan väitteet ovat siis kauniisti sanottuna hataralla pohjalla. Tässä yhteydessä on syytä tuoda esiin, että Juuselalla on oma lehmä ojassa, sillä hän on osakkaana veronkonsultointipalveluja tarjoavassa yrityksessä, Finér kirjoittaa bloginsa loppuyhteenvedossa.
Finérin mukaan pääosa ohjelman ehdotuksista perustuu EU:n komission ja OECD:n suosituksiin.
– Nähdäkseni Suomen veropolitiikassa kaivataan nimenomaan tutkimukseen perustuvia toimenpiteitä, hän perustelee.
– Valitettavasti epäolennaisuuksia tai perättömien väitteitä esittämällä vesitetään yritykset asiallisesta keskustelusta.
Lauri Finér on työskennellyt verotuksen parissa eri tehtävissä yli kymmenen vuotta. Pisimpään Finér toimi verohallinnossa, jossa hän keskittyi kansainvälisen yritysverotukseen seitsemän vuoden ajan.
Harakka Twitterissä: Keskustelu veronkierrosta jatkukoon!
Keskustelu veronkierrosta jatkukoon! https://t.co/AGEqedsQFV
— Timo Harakka 🏳️🌈🇫🇮🇺🇦 Äänekosken Huima (@TimoHarakka) September 14, 2017
Vastaan Janne Juuselan eiliseen kritiikkiin @Demarit vero-ohjelmasta. Lukekaa ja nauttikaa. @TimoHarakka https://t.co/YKoFGgSa2H
— Lauri Finér (@LauriFinest) September 14, 2017
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.