Politiikka

Harkimolta avointa piikittelyä Orpolle: ”En ole ollut semmoisessa ryhmäkokouksessa”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kansanedustaja Harry Harkimo.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kansanedustaja Harry Harkimo.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kansanedustaja Harry Harkimo.

Kokoomuksen ryhmä pitää yksimielisesti kiinni siitä, mitä on sovittu, sanoo puheenjohtaja Petteri Orpo. Tällä hän viittaa siis sote-uudistukseen. En ole ollut semmoisessa ryhmäkokouksessa, jossa olisi yksimielisesti sovittu näin, kokoomuksen kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo (kok.) aloittaa Savon Sanomien kolumninsa.

Harkimo toteaa, että aikoinaan tehty sopimus sisälsi aivan erilaiset yksityiskohdat kuin mitä nyt käsittelyssä olevassa sote-ehdotuksessa on.

– Yksimielisesti sovittiin maakuntamallia hyväksyttäessä, että samalla kunnat yhtiöittävät toimintansa ja alkavat kilpailla yksityisen sektorin kanssa. Se olisi aidosti vähentänyt kustannuksia.

Harkimon mukaan ainoa asia, joka on pysynyt samanlaisena, on maakuntamalli.

– Sitä ei muuta mikään, siitä pitää keskustapuolue kiinni. Syy on se, että se vähentää kaupunkien valtaa.

Harkimo sanoo, että iso kysymys on, kuka kantaa vastuun, jos sote kaatuu. Hän epäilee, toteutuvatko maakuntavaalit syksyllä.

– Epäilen vahvasti ja minua mietityttää kovasti, että kuka kantaa vastuun uudistuksen epäonnistuessa.

– Nyt suurin osa poliitikoista ja järjestelmästä on enemmän tai vähemmän kriisissä. Se saa ihmiset tekemään höperöitä asioita. Pääministeri Juha Sipilä uhkasi uusilla vaaleilla – vaikka hän ei edes päätä niistä. Se oli käsittämätön lausunto. Yleensä kannattaa uhkailla vain asioilla, jotka voi toteuttaa, jotka ovat omassa päätäntävallassa.

Harkimon mukaan sotea kritisoineen Elina Lepomäen hyvin argumentoidut kriittiset kommentit sekoittivat pakkaa, vaikka niiden ei pitäisi.

– Se osoittaa, että koko poliittinen systeemimme on kriisissä. Kaikki ovat sekaisin yhdestä lausunnosta – paitsi siniset, jotka ovat muutenkin näköjään sivussa kaikesta.

– Mutta eihän se voi olla niin, että sanomalla oman mielipiteensä yksittäinen kansanedustaja panee koko systeemin sekaisin. Herää kysymys, miksi me kansanedustajat edes istumme Arkadianmäellä, jos emme edes saa sanoa mitään. Sen sijaan pieni porukka puolueiden johdossa tekee päätökset ja pitää kiinni ”sopimuksista”, vaikka ne muuttuisivat matkan varrella kuinka paljon. Kyllä minäkin pidän sopimuksia kunniassa, mutta vain jos niiden sisältöä ei muuteta, Harkimo päättää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat