Politiikka
31.5.2017 09:58 ・ Päivitetty: 31.5.2017 09:59
Heinäluoma: Ylen tilanne on paradoksi – “Sipilän hallitus on synnyttänyt kiristysasetelman”
Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen erosi eilen. Niin kutsuttu Terrafame-kohu velloi kauan julkisuudessa. Eron sinetöivät Jääskeläisen Helsingin Sanomille antamat varomattomat kommentit Julkisen sanan neuvoston ja Ylen suhteesta.
Parlamentaarisen Yle-työryhmän jäsen, kansanedustaja Eero Heinäluoma pitää Ylen tilannetta paradoksina.
– Yle on toisaalta selvinnyt valtaisessa mediamurroksessa ällistyttävän hyvin. Sillä on hyvät katsoja- ja kuuntelijaluvut ja kansalaisten luottamus Ylen uutisiin on korkea. Yle on pärjännyt digitalisoituvassa maailmassa erittäin hvin. SIINÄ on suuri ansio Ylen työntekijöillä ja myös Ylen johtotehtävissä olleilla viime vuosikymmenen aikana.
Toinen puoli asiassa on kuitenkin se, että Yle on Heinäluoman mukaan osannut hämmästyttävällä tavalla ajautua vakaviin ongelmiin journalistisen toiminnan ytimen kanssa.
– Ongelmien pääsyy on siinä, että Sipilän (kesk.) hallitus lähti avaamaan Ylen rahoitusta. Se luo kiristysasetelman. Syntyy epävarmuutta Ylen resursseista ja sitä kautta journalismista, josta taas syntyy tulkinta, että epäillään Ylen siistivän kirjoittelua, ettei se suututtaisi maan hallitusta, Heinäluoma pohtii syntynyttä noidankehää.
Heinäluoman mukaan korjaustoimet ovat nyt tärkeitä. Ylen rahoitus on saatava vakiintumaan. Puolueitten on sovittava vuoden 2019 rahoituksesta, joka on tällä hetkellä auki.
– Päätös rauhoittaisi epävakauden Ylen taloudesta vuodelle 2019. Lisäksi Ylen hallituksen pitää tehdä tarvittavia uudistustoimia, jotta journalistinen uskottavuus palautuu. Uskon, että Ylen hallitus on tämän roolinsa ymmärtänyt oikein.
Lisää aiheesta
Jääskeläisen eroa Heinäluoma ei lähde suuremmin kommentoimaan.
– On parempi, että politiikot eivät Yleisradion uutisohjelmien päätoimittajien asioita liiemmälti käsittele. Jääskeläisellä on ollut iso positiivinen merkitys Ylen pärjäämisessä. Hän ansaitsee siitä täyden tunnustuksen. Uskottavuuskriisin tullessa organisaatioihin tulee välillä tilanteita, joissa joudutaan henkilövaihdoisten kautta hakemaan uutta uskottavuutta. Tässä tarkoituksessa ilmeisesti Ylen hallitus ja Jääskeläinen ovat yhdesä ratkaisuja tehneet. On syytä arvostaa sitä, että he ovat tehneet ratkaisun yhdessä.
Yle-laki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Heinäluoman mukaan Ylen strategian hyväksyminen hallintoneuvostossa ei tarkoita, että hallintoneuvostolle haluttaisiin mitään valtaa journalismiin.
– Pidän selvänä, että kaikki vastuulliset poliitikot haluavat pitää journalismin poissa niin hallintoneuvoston kuin hallituksenkin tehtävistä, hän sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.