Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Heittäkää tämä paha laki roskiin”

Hongkongissa yli miljoona ihmistä on tänään marssinut kaupungin kaduilla osoittamassa mieltään kiisteltyä luovutuslakia vastaan, kertovat mielenosoituksen järjestäjät. Kyseessä on suurin mielenosoitus Hongkongissa sen jälkeen kun maa siirtyi Kiinan hallintaan. Hongkongista tuli Kiinan erityishallintoalue vuonna 1997, mitä ennen se oli Britannian siirtomaa.

– Heittäkää tämä paha laki roskiin, kadut kilometrien mitalta täyttänyt ihmisjoukko huuteli kylttejä heilutellen.
Tunteita kuumentanut lakiehdotus mahdollistaisi tietyistä rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Lain vastustajien mukaan se on osa Kiinan yrityksiä rapauttaa Hongkongin erityisasemaa.

Kun marssi oli aluillaan, poliisi arvioi väkimääräksi 153 000. Ihmisiä kuitenkin liittyi marssille vielä tunteja alkamisen jälkeenkin.

Tyypillisesti poliisi on antanut paljon matalamman luvun kuin järjestäjät, mutta nyt jopa alustava arvio tekee mielenosoituksesta suurimman sitten vuoden 2003. Tuolloin valtava vastustus pakotti hallinnon hyllyttämään erittäin epäsuositun kansallisen turvallisuuslain.

Taiwan-tapausta pidetään Troijan hevosena

Tämänpäiväisellä mielenosoituksella haluttiin osoittaa, kuinka laajasti lakiehdotusta Hongkongissa vastustetaan.

– Kaupunkimme on tärkeämpi kuin liiketoimintamme. Jos emme anna äänemme kuulua, ei ole mitään mahdollisuutta sille, että hallitus kuuntelisi huolenaiheitamme, kommentoi mielenosoituksen vuoksi oman kahvilansa sulkenut Marco Ng.

– Ihmisiä ei kuunnella. Tämä lakiehdotus vaikuttaa paitsi Hongkongin maineeseen kansainvälisen kaupan keskuksena myös oikeusjärjestelmäämme. Sillä on vaikutusta tulevaisuuteeni., 18-vuotias opiskelija Ivan Wong totesi.

Hongkongin johtajien mielestä lakia tarvitaan tukkimaan porsaanreikiä laissa, jotta mantereelta karkaavat eivät voi käyttää Hongkongia piilopaikkanaan. Johtajat ovat luvanneet, ettei toisinajattelijoita karkoteta, vaan he sanovat haluavansa karkottaa pikaisesti hongkongilaisen miehen, joka on etsintäkuulutettu Taiwanissa tyttöystävänsä murhasta.

Arvostelijat sen sijaan sanovat, että Taiwanin tapaus on vain Troijan hevonen, jolla ihmiset sysätään Kiinan läpinäkymättömään ja politisoituneeseen oikeusjärjestelmään.

Lakiehdotusta puitu parlamentissa nyrkit heiluen

Lakiehdotuksen saama valtava vastustus aiheuttaa melkoisen päänsäryn Hongkongin aluejohtajalle Carrie Lamille. Jos näin valtaisa vastustus jätetään huomioimatta, pelkona on, että protestit laajenevat entisestään. Lakiehdotuksen hylkääminen suututtaisi puolestaan päättäjät Pekingissä ja voisi rohkaista Lamin poliittisia vastustajia toimimaan.

Mielenosoituksen järjestäjät sanoivat marssin osallistujille, että vastatoimia lisätään, jos hallitus ei taivu.

Hallituksen mukaan lakiehdotus on määrä saattaa voimaan heinäkuun loppuun mennessä. Parlamentissa lakiehdotus on kuumentanut tunteita niin paljon, että istunnoissa on ajauduttu jopa käsirysyyn.

Viime viikkoina asianajajat ovat marssineet lakia vastaan mustiin pukeutuneina ja nimettöminä puhuvat tuomarit ovat antaneet kriittisiä haastatteluita medialle. Vastustajien joukossa on myös bisnestoimijoita, Yhdysvallat, Kanada, Britannia ja monet Euroopan maat.

Viime viikkoina Lamin hallinto onkin tehnyt myönnytyksiä esimerkiksi poistamalla yhdeksän talousrikosta karkotukseen johtavien rikosten listalta. Lisäksi karkotukseen voisi johtaa vain vähintään seitsemän vuoden vankeustuomio, kun aiemmin vähimmäiskeston oli tarkoitus olla kolme vuotta.

Monet mielenosoittajat eivät kuitenkaan luota hallituksen lupauksiin. Kiinaan kohdistuvia epäilyksiä on pahentanut se, että monia tunnettuja ihmisiä on kadonnut ja myöhemmin löytynyt kiinniotettuina Manner-Kiinasta. Heidän joukossaan on toisinajattelijakustantajia ja luksushotellista kadonnut miljardööri.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE