Huvudnyheter
16.5.2021 06:40 ・ Uppdaterad: 16.5.2021 06:40
Henri Olesen: “Samhället och människan ska fungera i symbios”
Henri Olesen, 23, studerar vid Åbo Akademi och kandiderar i kommunalvalet i Vasa. För att vara en förstagångskandidat har han funderat mycket på samhället och på sina politiska värderingar.
Olesen är född i Danmark men uppvuxen i Österbotten där han har haft svenska som skolspråk. Fadern är dansk, modern finsk och familjen flyttade från Danmark till Karleby där Olesen påbörjade lågstadiet. Topeliusgymnasiet i Nykarleby blev det inte minst på grund av innebandy som är stort i staden och Henri har hållit på med sporten sedan han var liten.
– Efter gymnasiet kom jag till Vasa, först hade jag ett mellanår och sedan sökte jag till Åbo Akademi. Först studerade jag till klasslärare men efter två år bytte jag till statsvetenskap. Idrott är en stor del av min identitet, berättar Olesen om sig själv.
För tillfället arbetar han som försäljare utöver studierna men tidigare har han varit innebandytränare, för juniorer och för vuxna, för herrar och för damer.
– Som tränare gäller det att få folk att utveckla sig, medan som försäljare löser jag problem, belyser Olesen vilka insikter han har kommit fram till gällande sina styrkor genom att arbeta.
Relationen till idrotten har inte bara handlat om att träna själv och träna andra, utan Henri följer många olika idrottsgrenar med stort intresse.
– Fotboll, formula, innebandy och cykling är sådant som intresserar mig mest. Innebandy har varit min egen idrottsgren och cykling är jättestort i Danmark där jag har vant mig vid att TV-sändningen från Tour de France finns i bakgrunden när jag har tillbringat sommarlov där. Jag följer också med andra idrottsgrenar, till exempel amerikansk fotboll där Baltimore Ravens är mitt favoritlag, avslöjar Olesen.
Politikintresset har alltid funnits i bakgrunden och även det socialdemokratiska engagemanget har familjeanor. Olesens farfar var nämligen borgmästare i den danska staden Hjørring och aktiv i Socialdemokratiet.
– Jag har vuxit upp med att man diskuterar politik och aktuella händelser vid matbordet. Jag har länge varit intresserad av hur samhället fungerar och hur man förbättrar det, berättar Olesen.
Svenskan är Olesens bildningsspråk och hans flickvän är svenskspråkig men danskan är det första modersmålet från den tidiga barndomen. Finska har han alltid talat med morföräldrarna men språket är starkare muntligt än skriftligt.
Att ställa upp i kommunalvalet var en tanke Olesen lekte med men den sista pushen kom från FSUD:s ordförande Jonatan Wikström.
– Det var under en fisketur med Jonatan som vi kom fram till att vi båda ställer upp efter en grundlig diskussion om saken, berättar Olesen.
Att bli invald i stadsfullmäktige i Vasa är inte lätt och det vet han.
– Blir jag invald, super, men det finns också nämnder där man kan påverka, säger Olesen.
Välmående, miljö och fritid är de frågor som han går till val med.
– Både det fysiska och det mentala välmåendet är centralt. Sedan är Vasa en förebild när det gäller miljö och grönt tänkande. Jag anser att Vasa bör vara den första koldioxidneutrala staden. Om man inte är ambitiös, når man inte någonting, säger Olesen.
– Fritidsmöjligheter och kultur är något som börjar på gräsrotsnivå. Staden ska se till att alla barn har möjlighet att börja på flera hobbyer. Det är inte så viktigt om det är musik, teater eller sport. Som vuxen spelar man sedan kanske fotboll en gång i veckan, besöker konserter och konstutställningar för att det är något man är van vid sedan barndomen, fastställer Olesen.
Att staden ska erbjuda lokaler gratis för hobbyverksamhet för de minderåriga är viktigt.
– Till exempel ishockey kan kosta flera tusen i året. Det är en väldigt stor utgift för väldigt många.
Att Henri Olesen har en socialdemokratisk vision om hur samhället ska se ut blir klart när han beskriver sina principer.
– Samhällets uppgift är att se till att alla mår bra. Detta åstadkommer man genom ett starkt skyddsnät. Samhället och människan ska fungera i symbios och människan ska leva ett sådant liv som hen vill utan att oroa sig, konstaterar Olesen.
– Vill man till exempel vara musiker, kan man jobba deltid på ett café för att få sin musikkarriär igång. Det blir svårt om man måste jobba på heltid bara för att kunna betala alla sina räkningar.
Partiets slogan i kommunalvalet är något som Olesen är speciellt nöjd med.
– Vi tar hand om kommunen, kommunen tar hand om oss. Det är perfekt och förklarar precis hur det ska vara, att man tar hand om varandra, fastslår Olesen.
Frihet, öppenhet och samarbete är alla saker som Olesen tror på.
– Jag är både pro-EU och pro-invandring. Samarbete behöver man både inom staten men också mellan stater.
Samtidigt som Olesen talar om samarbetets värde i sig, oroar han sig för att samhället i Finland blir alltmer polariserat.
– Det finns de som är väldigt nöjda med regeringen och de som är missnöjda. Det är svårt att hitta någon som är mitt emellan, säger Olesen.
Han är riktigt nöjd med regeringen och speciellt med hur Finland har klarat sig i coronakrisen. Kampen att få EU-paketet igenom i riksdagen och svårigheterna i en koalitionsregering får Olesen att tänka på skillnader mellan Finland och Danmark.
– Här skulle det inte fungera med en minoritetsregering men Danmark har haft minoritetsregeringar. Allt beror så mycket på systemet och den politiska kulturen, avslutar Olesen.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Huvudnyheter
Nyheter
Huvudnyheter