Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Teatteri ja Tanssi

Hobitit, haltiat ja örkit valtaavat Tampere-talon ensi vuoden elokuussa

Saara Salmi
Antti Reini on Aragorn, Ella Mettänen Frodo ja Ville Majamaa Gandalf tulevassa Taru Sormusten herrasta -suurtuotannossa.

Tampereen Teatterin ja Tampere-talon tuottama näyttämöversio Taru Sormusten herrasta -saagasta saa maailman kantaesityksensä Tampere-talossa 23. elokuuta 2024.

Demokraatti

Demokraatti

J. R. R. Tolkienin fantasiaklassikkoon perustuvassa suurtuotannossa yhdistyvät teatteritaide, Tuomas Kantelisen uusi teosta varten säveltämä ja Tampere Filharmonian tulkitsema musiikki sekä Sorin Sirkuksen sirkustaide. Esityksiä on aikavälillä 23.8.2024-11.1.2025 yhteensä 32.

Suurteoksen ohjaa Tampereen Teatterin teatterinjohtaja Mikko Kanninen ja näyttämölle sen sovittaa Kersti Juvan suomennoksen pohjalta dramaturgi ja käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälä, joka vastasi myös Turun kaupunginteatterissa viime vuosikymmenellä nähdyn Sormus-toteutuksen sekä toisen Tolkien-klassikon Hobitin dramatisoinneista.

Taru Sormusten herrasta on tehty Suomessa aiemmin näyttämölle kaikkiaan viidesti. Ensimmäisen toteutuksen teki Ryhmäteatteri Suomenlinnan kesänäyttämölleen vuosina 1988-89.

Erityisesti elokuvasäveltäjänä tunnettu Tuomas Kantelinen säveltää teoksen alkuperäismusiikin, jonka esittää paikan päällä akustisesti Tampere Filharmonian 40-henkinen vuorotteleva kokoonpano. Orkesteria johtaa Jonas Rannila, yksi maamme tämän hetken kysytyimmistä kuoro- ja oopperakapellimestareista.

AINUTLAATUISEN taideyhteistyön kipinä sai alkunsa Tampereen Teatterin ensi vuonna alkavasta peruskorjauksesta.

– Näytelmäidea oli muhinut päässäni jo pitkää. Kun teatterin peruskorjauksen tarve ja laajuus realisoitui, otin yhteyttä Paulina Ahokkaaseen, joka ilokseni heti innostui ideasta. Huikeaa oli saada myös Tuomas Kantelinen ja Tampere Filharmonia tähän mukaan. Tässä laajuudessa, näin isolla porukalla emme olisi voineet näytelmää teatterilla edes esittää, teatterinjohtaja Mikko Kanninen kertoo.

Kanninen toteaa Taru Sormusten herrasta -produktion olevan hänelle unelmatyö, jollaisia osuu kohdalle harvoin. Tolkienin teos on hänen mielestään kaikenikäisten klassikko, josta nauttiakseen ei tarvitse olla fantasian kuluttaja.

– Teoksen ytimessä on universaali sinne ja takaisin -tarina, joka muuntuu monenlaisiin tulkintoihin.

Teoksen keskeisissä rooleissa nähdään Ella Mettänen (Frodo), Antti Reini (Aragorn), Ville Majamaa (Gandalf) ja Risto Korhonen (Klonkku). Muita rooleja tekevät muun muassa Tommi Raitolehto, Antti Tiensuu, Annuska Hannula, Elisa Piispanen, Lasse Viitamäki, Eeva Hakulinen, Elina Rintala ja Esko Roine. Taistelukohtauksista ja sirkusstunteista pitävät huolen Sorin Sirkuksen taiteilijat, jotka seikkailevat lavalla örkkeinä, entteinä, haltioina ja muina Keski-Maan olentoina.

Esityksen tarunhohtoista lavastusta, puvustusta, maskeerausta sekä ääni- ja kuvamaailmaa on valmisteltu jo pitkään. Lavastuksesta vastaa Marjatta Kuivasto, puvustuksesta Pirjo Liiri-Majava, kampausten ja maskien suunnittelusta Jonna Lindström, valo- ja videosuunnittelusta Joonas Tikkanen ja äänimaisemaa luo Hannu Hauta-aho.

Esityksiä on Tampere-talon pääsalissa aikavälillä 23.8.2024-11.1.2025 yhteensä 32.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE