Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Hoitajien ahdinko ei näy tilastoissa? – Superille tulevat hälyttävät viestit kertovat toista: ”Tämä tilanne on todellisuutta”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tilastokeskuksen yliaktuaari Sampo Pehkonen kirjoitti viime viikolla blogissaan, että työssäkäyntitilastoissa hoitajien ahdinko ei näy. Hänen mukaansa tilastot kertovat, että hoitajat eivät ole kouluttautuneet uudelleen muille aloille.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tilastot eivät Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin mukaan kerro sitä, että hoitajat pysyisivät alalla, vaan he työllistyvät alan ulkopuolelle ilman uudelleenkouluttautumista.

– Palvelualoilla arvostetaan hoitoalan koulutusta, puheenjohtaja Silja Paavola päättelee tiedotteessa.

Super on on kertonut hoitajien kuormituksesta ja toimeentulo-ongelmista jo vuosia.

– Tämä tilanne on todellisuutta, Paavola korostaa.

Liittoon tulee kiihtyvällä vauhdilla viestejä halusta vaihtaa kokonaan alaa – osa hoitajista on jo toteuttanut aikeensa.

Ajatukset alan vaihtamisesta näkyvät myös Superin selvityksissä. Liiton tavoitteena on korjata alan epäkohtia ja nostaa sen houkuttelevuutta, joka perustuu jäsenten työhyvinvointiin ja palkkaukseen.

Tilanne on liiton mukaan entisestään kriisiytynyt.

– Työntekijöiden viestit kentältä on otettava tosissaan, puheenjohtaja Paavola painottaa.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen THL:n tilastojen mukaan hoitajia on kymmeniä tuhansia sote-alan ulkopuolella. Heistä merkittävä osa on lähi- ja perushoitajia. Viime vuoden alusta Superiin alkoi tulla entistä enemmän viestejä alanvaihdosta vanhustenhoidon kriisin vuoksi. Tilanne on liiton mukaan entisestään kriisiytynyt.

Kunta 10 -tutkimuksesta käy ilmi, että eettinen kuormitus vanhustenhoidossa on noin kaksi kertaa yleisempää kuin kunta-alalla keskimäärin. Se ei kunta-alalla rajoitu vain vanhustenhuollon työntekijöihin.

Superin mukaan muilla aloilla työskentelevistä perus- ja lähihoitajista jopa useampi kokee joutuvansa viikoittain toimimaan omien arvojensa tai sääntöjen ja normien vastaisesti kuin vanhustenhuollon työntekijöistä.

Superiin kuuluu 90 000 sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
24.9.2020
Hallitus neuvottelee rajoitustoimista ensi tiistaina – Pekonen toivoo alueilta ripeitä toimia‚ Saarikko pitäisi yökerhojen aukiolojen tarkastelua vastuullisena
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE