Politiikka
9.1.2018 11:21 ・ Päivitetty: 9.1.2018 18:50
HS neuvoo Rinnettä muuttamaan kansalaisen antamaa palautetta ”poliittisesti korrektimmaksi” – Filatov: ”Käsittämätöntä”
Aamulehden haastattelussa 5. tammikuuta Antti Rinne siteerasi saamaansa runsasta kansalaispalautetta: ”Tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus.”
Rinne puhui hallituksen politiikasta. Ei vain työttömyysturvaa kiristävästä, vuoden alussa voimaan astuneesta niin sanotusta aktiivimallista
– Olen saanut palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus, Rinne sananmukaisesti totesi haastattelussa.
Sitaatti on alkanut elää omaa elämäänsä, jossa se on saatu näyttämään kuin Rinteen omalta vertaukselta.
Tänään Helsingin Sanomat käsittelee pääkirjoituksessaan poliittista retoriikkaa tässä yhteydessä.
Valtalehden pääkirjoitus neuvoo SDP:n puheenjohtajaa, että hänen olisi pitänyt suoran siteerauksen sijasta sanoa: ”Monella kansalaisella ovat tulleet mieleen sisällissotaan johtaneet tapahtumat.”
HS otsikoi, että ”Antti Rinne möhli tukun ääniä”. Kirjoitus jatkuu samalla otteella tyyliin ”Rinne on päästänyt sammakoita suustaan”.
Lisää aiheesta
HS opastaa, että Rinteen ei olisi kannattanut siteerata saamaansa palautetta julkisesti.
– Kansalaiset ovat nyt alitajuisesti herkässä tilassa, sillä sisällissodan alusta tulee kuluneeksi sata vuotta, lehti perustele kuin sormea heristäen.
”Olisiko meetoo-kampanjassa pitänyt siistiä osa kertomuksista, kun ne eivät ole oikein soveliaita?”
Pääkirjoitus on kerännyt julkiset Facebook-kommentit kahdelta sd-kansanedustajalta, Tarja Filatovilta ja Timo Harakalta.
– Tiedän, että toimittajilla on tapana toimittaa haastateltaviensa sanomisia, jotta ne ovat ymmärrettävämpiä. Silti minusta on käsittämätöntä, että lehti neuvoo poliitikkoa muuttamaan kansalaisen antamaa palautetta ”poliittisesti korrektimmaksi”, Filatov kirjoittaa.
– Ihmisillä on oikeus tunteisiinsa ja kärjistyksiin. Olisiko meetoo-kampanjassa pitänyt siistiä osa kertomuksista, kun ne eivät ole oikein soveliaita? hän kysyy.
Typerintä mitä @hsfi julkaissut pitkään aikaan. Äänistä turha puhua kun vaaleihin 15 kk, gallupeihinkin vaikuttaa moni asia. Entäs jos kannatus nouseekin, myöntääkö HS itse möhlineensä? Eikä tässä vielä kaikki… (1/2)https://t.co/PKDhhuZJZV
— Timo Harakka 🏳️🌈🇫🇮🇺🇦 Äänekosken Huima (@TimoHarakka) January 9, 2018
”On Hesarilla otsaa määrätä, miten olisi sanottu oikein (ja mieluummin tuulesta temmaten).”
Timo Harakka vastaa HS:lle omalla Twitter-tilillään ja FB-sivullaan. Hän kysyy, mistä lehti voi päätellä mitään äänien ”möhlimisestä” – ovathan seuraavat eduskuntavaalit yli vuoden päässä, keväällä 2019.
– Typerintä, mitä HS on julkaissut pitkään aikaan. Äänistä on turha puhua, kun eduskuntavaaleihin on 15 kk aikaa. Gallupeihinkin vaikuttaa moni asia. Jos kannatus nouseekin, tunnustaako Hesari itse möhlineensä? Harakka kuittaa.
– Vielä omituisempaa on kieltää puolueen puheenjohtajaa käyttämästä aitoa sitaattia, jonka vertauskuvallisuus on jokaiselle selvää. Sen sijaan työnnetään oppositiojohtajalle valmiit sanat suuhun: ”Monella kansalaisella ovat tulleet mieleen sisällissotaan johtaneet tapahtumat.”
– On Hesarilla otsaa määrätä, miten olisi sanottu oikein (ja mieluummin tuulesta temmaten).
Onko HS:n versio muka parempi? Harakka kysyy. Hänen mielestään selkeän metaforan sijaan tarjottaisiin huonosti perusteltua, epämääräistä ja paljon väkivaltaisempaa uhkakuvaa.
– Sopisiko mitenkään, Kaius Niemi, että valtiomahdit hoitaisivat jatkossakin omat tehtävänsä? Jos me emme kirjoita pääkirjoituksianne, niin älkää määrätkö mitä kansan valitsemien edustajien pitää sanoa, Harakka päättää päivityksensä.
Kaius Niemi on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.