Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

HS sai nähtäväkseen hallituksen sote-vastineen – näin jättiuudistusta rukataan

iStock

Sipilän  (kesk.) hallitus esittää, että sote-palveluiden valinnanvapausmalliin siirtymistä lykättäisiin jälleen vuodella, Helsingin Sanomat kertoo uutisessaan. Lisäksi maakuntien palveluiden tuottamiseen saaman rahoituksen kriteerejä löysennetään, mutta tiukkaa menokehystä ei kuitenkaan koroteta ainakaan vielä.

Demokraatti

Demokraatti

EU-notifikaatiota hallitus ei aio tehdä, kuten tiedossa onkin jo ollut. HS kertoo, että hallitus aikoo myös lisätä esitykseensä lakipykäliä, jotka lisäisivät todennäköisyyttä sille, että uudistuspaketti ei ole ristiriidassa EU:n valtiontukisääntöjen kanssa.

Maakunnille annettaisiin oikeus asettaa maakunnan liikelaitokselle lehden mukaan erityinen palveluvelvoite tuottaa sote-palveluita, jos palveluiden saatavuutta ei voida muuten taata. Pykälällä hallitus pyrkii varmistamaan, että poikkeustapauksissa EU:n kilpailuoikeus ei rajoita valtion mahdollisuutta tarjota sote-palveluita.

HS pohjaa tietonsa hallituksen valmistuneeseen sote-vastineeseen, jonka lehti kertoo nähneensä. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä valitiovarainministeriö luovuttivat tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnalle vastineensa perustuslakivaliokunnan lausunnosta.

Hallituksen vastine ei kuitenkaan ole vielä julkinen. Lähtökohta on se, että asiakirja tulee eduskunnassa julkiseksi vasta, kun asian käsittely saadaan valmiiksi valiokunnassa. Hallitus esittelee kuitenkin vastinettaan pääpiirteittäin klo 15:30 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

HS:n tietojen mukaan hallitus ei aio esittää helpotusta menokehykseen.

Hallitus on sote-uudistuksessaan esittänyt, että maakunnille asetettaisiin tiukka menokehys, jolla sote-kulujen kustannusten kasvua pyritään hillitsemään maksimissaan 0,9 prosenttiin vuodessa. Perustuslakivaliokunta kiinnitti lausunnossaan huomiota muun muassa menokehyksen tiukkuuteen, ja lausui kehyksen saattavan vaarantaa perustuslakiin kirjatut yleisten ja yhtäläisten sote-palveluiden toteutumisen kaikille suomalaisille.

Lisää aiheesta

HS:n tietojen mukaan hallitus ei aio esittää helpotusta menokehykseen. Valtiovarainministeriö ehdottaa puolestaan rahoituslakiin uutta pykälää, jonka avulla rahoitusta voidaan nostaa ”jos riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaaminen muutoin vaarantuisi”.

Uutisessa selviää, että uusi momentti voi mahdollistaa kaikkien 18 maakunnan menokehyksen nostamisen myös pysyvästi, jos rahoitus osoittautuisi riittämättömäksi yleisemminkin. Tällaisessa tapauksessa vastineessa puhutaan ”järjestelmäongelmasta”.

Lisäksi vastineessa esitetään HS:n mukaan, että maakunnat voisivat saada harkinnanvaraista lisärahoitusta kriisitilanteessa. Maakunta voi anoa itse lisärahoitusta, tai sitten rahoituksesta vastaava valtioneuvosto voi myöntää sitä omasta aloitteestaan.

Soten valinnanvapaus alkaisi vasta 1.1.2022.

Vastineesta ilmenee lisäksi, että soten valinnanvapaus alkaisi vasta 1.1.2022. Alun perin valinnanvapauden piti alkaa jo 1.1.2019, mutta hallitus on joutunut siirtämään sote-keskuspalveluiden aloittamista jo aikaisemmin vuoteen 1.1.2021.

Maakunnilla on HS:n mukaan mahdollisuus anoa valinnanvapauden käynnistymiseen vielä vuoden verran lisäaikaa tai jo aikaisempaa aloittamista. Valtioneuvosto päättää kyseisistä päätöksistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE