Nyheter

HSAF: Hur beslutades det om Finlands medverkan i Rödahavs-operationerna?

Foto: Pixabay
Jemens färger är rött, vitt och svart.

Finlands statsledning beslutade den 8.3.2024 att delta i den pågående militära konflikten kring Röda Havet och Jemen med fem finländska officerare i EU-operationen EUNAVFOR ASPIDES och 2 officerare i den USA-ledda koalitionen Operation Prosperity Guardian. Den långvariga konflikten i Jemen har skärpts under de senaste månaderna då huthirebellerna har angripit israeliska, amerikanska och brittiska handelsfartyg på väg till Suezkanalen vilket USA och dess bundsförvanter har besvarat med flygangrepp mot orter i Jemen.

ABL

 

 

Finlands beslut att medverka i två av de militära operationerna i området fattades utan någon faktisk politisk och offentlig diskussion, men väcker allvarliga frågor, säger Helsingfors svenska arbetarförening i ett uttalande den 11 mars.

Beslutet fattades samtidigt som Finland håller fast vid sitt beslut att frysa sitt stöd till FN:s flyktingorganisation UNRWA. Är det fråga om en nyorientering i Finlands utrikespolitik, där vårt lands egna säkerhetspolitiska intressen och vedertagna multilaterala samarbetsformer ersätts av lojalitetsdemonstrationer inför de stora koalitionspartnerna? Finlands medlemskap i Nato förutsätter inte att vi uppger vårt eget självständiga agerande i frågor av det här slaget.

Beslutet väcker dessutom den ytterst allvarliga frågan om hur beslut om krig och fred fattas i vårt land. I detta fall finns en allvarlig oro för att den militära operation som Finland nu går med i innebär deltagande i regelrätt krigföring, som även kan eskalera eller spridas till andra områden utan att Finland kan påverka skeendet. Uppfylls de folkrättsliga kriterierna för slutsatsen att Finland nu är delaktigt i krig? Om så är fallet, hur kunde beslutet fattas efter en så begränsad beredning?

Dessa frågor bör tas på högsta allvar när landets nästa utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse behandlas, avslutar HSAF sitt uttalande.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE