Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

HUS-pomo varoitti valmiuslaista – Tehyn Rytkönen: “Täysin käsittämätöntä”

Leena Louhivaara

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi piti pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedostustilaisuudessa perjantaina mahdollisena, ettei kasvavista potilasmääristä selvitä joululomien vuoksi ilman valmiuslakia.

Potilaita ennakoidaan  Mäkijärven mukaan tulevan saman verran kuin koronan ensimmäisen aallon aikana keväällä. Tuolloin Suomessa otettiin käyttöön valmiuslaki, jonka nojalla hoitohenkilökunta voitiin pakottaa perumaan lomansa ja palaamaan töihin.

– Normaalitoimintaa joudutaan ajamaan alas, että saadaan henkilöstöä hoitamaan koronapotilaita. Tulossa on joulu ja vuodenvaihde, johon on myönnetty lomia. Se tulee vaikeuttamaan tilannetta huomattavasti, Mäkijärvi sanoi aamun tiedotustilaisuudessa.

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkönen pitää valmiuslailla vihjailua täysin käsittämättömänä.

– Euroopassa ei muualla ole valmiuslakia. Jengi on motivoitu rahalla tekemään töitä. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on korotettu ylityökorvauksia. Suomessa ei tarvitse porkkanaa tarjota, kun on valmiuslaki, Rytkönen sanoo.

Hän muistuttaa, että monet hoitajat joutuvat tekemään lisätulojen toivossa töitä myös toisille työnantajille, että saisivat elämisensä maksettua.

– Nyt työnantajalla olisi tuhannen taalan paikka pitää kiinni hoitajista ja maksaa heille pikkaisen ekstraa. Mitään neuvotteluja ei ole käynnissä, vaan valmiuslakia odotetaan kieli pitkällä. Se on täysin käsittämätöntä.

“Se on oikeusvaltiossa järkyttävä asia.”

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rp.) totesi eilen, etteivät valmiuslain kriteerit juuri nyt täyty. HUSin Mäkijärven  lausuntojen perusteella tilanne voi muuttua melko nopeasti. Rytkönen kertoo seuranneensa kehitystä tällä viikolla huolestuneena.

Kevään korona-aalto oli Rytkösen mukaan hoitajille koettelemus. Valmiuslakia käytettiin Tehyn mukaan myös väärin.

– Keväästä on jäänyt haavat. Olemme fyysisesti tosi uupuneilta. Tuntuu melkoiselta, että ei edes yritetä neuvotella,  vaan halutaan vain sitä pakkoa.

Valmiuslain avulla hoitohenkilökunta voidaan pakottaa töihin. Muun muassa irtisanoutuminen on kiellettyä eikä ylitöistä voi kieltäytyä.

– Se on oikeusvaltiossa järkyttävä asia. Vain hoitajat on näin tiukasti pakkositoutettu töihin.

Rytkösen mukaan Tehyssä pelätään kevään ja kesän tapahtumien toistumista.

– Valmiuslaki on aivan liian kätevä tapa paikata normaalia resurssipulaa ja myös kätevä rahansäästökeino.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE