Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Husin alueelle voi paukahtaa kireämmät koronatoimet torstaina – avi valmistelee päätöstä

iStock

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on valmistelemassa päätöstä, joka merkitsee tiukempia koronatoimia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueelle, kertoi Etelä-Suomen avin ylijohtaja Merja Ekqvist tiistaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kyse on tartuntalain pykälästä 58 d, joka koskee kaikkia asiakastiloja, jotka on tarkoitettu yli kymmenelle hengelle. Päätöksen mukaan näiden tilojen pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne mahdollistavat tosiasiallisen välimatkan pidon asiakkaille.

Pykälä koskee kaikkia julkisen ja yksityisen omistuksessa olevia yleisölle avoimia asiakaspalvelutiloja, jotka on tarkoitettu yli kymmenelle hengelle. Tällaisia ovat muun muassa kaupat, kuntosalit, isot kampaamot, apteekit ja terveysasemat.

Tavoitteena on, että avin päätös tulee voimaan torstaina.

”Siirretään vähän vastuuta asiakkaalta toiminnanharjoittajalle”

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli tiistaina, että päätös tartuntalain väliaikaisen 58 d -pykälän käytöstä tehdään pian.

Avin päätöksen jälkeen asiakaspalvelutilojen pitää ryhtyä tekemään kirjallista suunnitelmaa siitä, miten asiakkaat voivat pitää välimatkaa toisiinsa.

Keinot välimatkan säilyttämiseksi voivat olla vaihtelevia.

–  Laissa on sanottu, että se voidaan tehdä asiakasmäärärajoituksella, jonkinnäköisellä tilajärjestelyllä ja ihan niillä tavoilla, mitä keksitään, sanoo Helsingin kaupungin koronavalmistelun yhteyspäällikkö Hanna Laine.

Hän huomauttaa, että jo nyt jotkin kuntosalit ovat rajoittaneet kymmeneen henkeen normaalisti vaikkapa 40 hengen ryhmäliikuntatunnit. Lisäksi on esimerkiksi suljettu joka toinen kuntosalilaite ja joka toinen pukukaappi.

Pykälän 58 d käyttöönotolla siirretään Laineen mukaan vähän vastuuta asiakkaalta hieman enemmän toiminnanharjoittajalle.

Sekä aluehallintovirasto että kunnat alkavat myös valvoa pykälän noudattamista.

–  Valvontatoimenpiteitä olemme valmistellet ihan jo tammikuusta lähtien, Laine kertoo.

Eduskunta hyväksyi tartuntalain uudet pykälät perjantaina. Muutoksen tarkoituksena on hillitä koronaepidemiaa, joka on pahentunut viime viikkoina monissa osissa maata. Pääkaupunkiseudulla tilanne on ollut pahin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
4.3.2021
Vaalijohtaja: Tiedot vaalivirkailijoiden saamisesta rohkaisevia – terveysasioiden ohella puolueet ja ehdokkaat joutuvat pohtimaan myös taloutta
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE