Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

HUS:n toimitusjohtaja: “Soten valinnanvapaus tuo useita sudenkuoppia”

Aki Lindén.

HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén kirjoittaa Kauppalehden Debatti-palstalla, että sote-uudistuksen terveydenhuoltoon tuoma valinnanvapaus sisältää monia sudenkuopppia.

– Olen toiminut pitkään terveydenhuollossa sekä yksityisellä että julkisella sektorilla perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Tunnen myös toiminnan valvojan (lääninlääkäri) näkökulmasta terveydenhuoltoa. Nämä kokemukset yhdistyneenä terveydenhuoltoa ja sen taloutta käsittelevään kirjallisuuteen ovat tehneet minusta melko kriittisen sen suhteen, miten markkinat terveydenhuollossa toimivat, Lindén kirjoittaa.

– En lukeudu valinnanvapauden vastustajiin – johtamani HUS on maamme suurin terveydenhuollon palvelusetelin käyttäjä. Käsitykseni valinnanvapaudesta on samanlainen kuin muutama viikko sitten mielipiteensä esittäneillä Aalto-yliopiston taloustieteilijöillä (muun muassa professorit Otto Toivanen ja Matti Liski).

– British Medical Journal totesi vuonna 1994 pääkirjoituksessaan, että yksityiseen terveydenhuoltoon ei päde täydellisten markkinoiden teoria. Markkinoille pääsy on muun muassa koulutusvaatimuksilla ja -määrillä tiukasti rajoitettua ja säädeltyä. Palveluiden kysyntä ylittää pysyvästi tarjonnan, Lindén kirjoittaa.

Käytännössä kyse on hänen mukaansa lähes (lääkäri)monopolista, vaikka eri tuottajia olisikin. Tuotteet ovat vaikeasti hahmotettavia, ja potilas-asiakas on heikossa asemassa tuottajiin verrattuna.

– Palvelun tuottajan valinta ei perustu todelliseen tietoon siitä, kuka on tiedoiltaan ja taidoiltaan paras. Jokaisen potilas haluaisi päästä sydänleikkaukseen sille sydänkirurgille, jolle muutkin menevät. Tällaista tietoa potilailla ei ole. Sen sijaan lääkärivalintaan voi vaikuttaa se, kuinka helposti saa sairauslomaa, antibioottireseptin tai unilääkettä. Myös aivan toisarvoiset asiat voivat ratkaista valinnan.

Silloin kun kyse on asiakkaiden oman rahan käytöstä, tämän voi sietää, mutta verotuksella rahoitetussa järjestelmässä ei. Yhteiskunnalla on oikeus kontrolloida verovarojen käyttöä. Kyse on miljardeista euroista.
– Monessa maassa kontrollista huolehtivat vakuutusyhtiöt, joiden kautta hoito maksetaan. Ei meilläkään OP-Pohjola hevin päästä kirurgista potilasta valitsemaan hoitopaikkaansa, vaan hänet ohjataan Omasairaalaan. Työterveyshuollossa ei työntekijä valitse työterveysyksikköä, vaan sen tekee työnantaja, joka maksaa (Kelan tuella) hoidon.

Lisää aiheesta

– HUSin kokemus maamme laajimmasta kaihileikkausten palvelusetelimallista vahvistaa sen, että maksajan on tiedettävä tarkasti, mistä maksetaan. Lääninlääkärinä jouduin usein puuttumaan sekä turhien toimenpiteiden tekemiseen että heikkoon laatuun, Lindén sanoo.

– Terveydenhuollossa ollaan hyvin riippuvaisia tuottajasta. Mitä vaativammasta osaamisesta on kyse, sitä vähemmän tuottajia on. Raaoilla markkinoilla tällaiset pienet osaajaryhmät voisivat laittaa asiakkaat täysin ”polvilleen”. Onneksi korkea etiikka useimmiten ehkäisee tämän. Moni julkisen sektorin plastiikkakirurgi, käsikirurgi tai kardiologi tekee töitä palkalla, joka on vain murto-osa vähemmän vaativaa työtä tekevien yksityissektorin kollegoiden ansioista, Lindén sanoo.

– Julkisen terveydenhuollon, erityisesti yliopistosairaaloiden ja keskussairaaloiden, taso on korkea ja toiminta on tehokasta. Erilaiset ”julkkiksetkin” tätä vuoroin todistavat saatuaan hoitoa syöpiinsä, sydäninfarkteihinsa, liikennevammoihinsa tai aivohalvauksiinsa. Usein näihin puheenvuoroihin liittyy ihmettelevä toteamus, että ”enpä tiennyt, että julkinen terveydenhuolto on näin hyvää”. Myös yksityissektorin komplikaatioiden hoito on jokaviikkoista ”rutiinia”.

– Meilahden kampuksella kehitetään uusia hoitomuotoja sadoilla tutkimuksilla vuosittain. USA:ssa, jossa valinnanvapaus on ollut arkea jo pitkään, opetussairaala on brändinä erityisen vahva potilaiden keskuudessa. Tiedetään, että parhaat lääkärit ja muut osaajat löytyvät niistä. Uskon, että näin tulee olemaan Suomessakin, Lindén kirjoittaa.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE