Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hussein al-Taee pyytää anteeksi ja sanoutuu irti kaikesta syrjinnästä: “Minulla ei ole sanoja sille häpeälle, jota olen tuntenut ja tunnen”

SDP:n uusi kansanedustaja Hussein al-Taee mediatilaisuudessaan eduskunnan valtiosalissa Helsingissä tänään maanantaina.

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee piti tänään eduskunnan valtiosalissa tiedotustilaisuuden, jossa hän pyysi anteeksi vuosien takaisia kirjoituksiaan Facebookissa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hän pyysi anteeksi niiltä ihmisiltä, joita on satuttanut.

– Olen halunnut pyytää anteeksi erityisesti homoseksuaaleilta, juutalaisilta, somaleilta, sunneilta, niin monilta muilta ihmisiltä, joita ne yksittäiset Facebook-postaukset ovat loukanneet. Olen myös halunnut pyytää anteeksi demareilta, etten ole ollut heidän kanssa täysin avoin. En ole kertonut heille enkä CMI:lle täyttä totuutta. En ole ollut tarpeeksi rohkea siinä, että olisin myöntänyt, että ne kirjoitukset olisivat olleet omiani, joten en ole puhunut heille totta, al-Taee totesi.

Al-Taeelta kysyttiin tiedotustilaisuudessa suoraan, onko hän valehdellut matkan varrella myös puolueelle tai jollekin, kun häneltä on kysytty Facebook-päivityksistä.

– Kun minulta on näistä kysytty, olen sanonut, että minä en tunnista itseäni näistä ja näin koen, että kyllä, en ole puhunut totta, al-Taee vastasi.

“En hyväksy minkään ihmisryhmän syrjintää.”

Hän sanoi pyytävänsä anteeksi myös kaikilta tukijoiltaan sekä äänestäjiltään, joilta salasi asiaa pitkin matkaa.

– Minulla ei ole sanoja sille häpeälle, jota olen tuntenut ja tunnen pitkin matkaa siitä ihmisestä, joka näytti päätään näissä kirjoituksissa. Koen, että se ihminen oli jäänyt taakseni ja halusin varmuudella sen myöskin sinne haudata, jottei se näyttäisi päätään tulevaisuudessa ja erityisesti työssäni.

– Minusta on hirveän tärkeätä sanoa, mitä tunnen. Ihmisarvo on minulle jakamaton enkä hyväksy minkään ihmisryhmän syrjintää tai mihinkään ryhmään kohdistuvaa vihaa.

Irakilaistaustainen Al-Taee selvitti myös, mikä sai hänet aikanaan kirjoittamaan niin kuin hän silloin kirjoitti.

– Tulen hyvin konservatiivisesta taustasta, jossa asenteet esimerkiksi sukupuolirooleihin ja seksuaalisiin vähemmistöihin ovat kaukana siitä, mitä ajattelen nyt ja mitä olen elämältä oppinut. Olen tutustunut moniin homoseksuaaleihin ja olen oppinut ymmärtämään, miltä heistä on tuntunut, kun heitä on syrjitty.

– Mitä enemmän olen näitä asioita ymmärtänyt, sitä enemmän olen omissa taustayhteisöissäni halunnut ja ruvennut tekemään töitä, että seksuaalivähemmistöjen asemiin otettaisiin selkeämmin ja rohkeammin kantaa siitä näkökulmasta, että yhdenvertaisuus todella yltäisi kaikkiin ihmisiin.

“Vuodet pakolaisleireillä vaikuttivat syvästi.”

Al-Taee myös kuvasi vaikeaksi matkaa, jonka hän on käynyt suhtautumiesessaan juutalaisiin.

– Aikoinaan etenkin palestiinalaisten ihmisten ahdinko Lähi-idässä on herättänyt minussa voimakkaita tunteita. Ne tunteet saivat minut todella turhautuneeksi Palestiinan tilanteesta. Sen lisäksi, että olin turhautunut, olin myös hyvin surullinen. Siinä saatossa, vihassa ja kiukussa, sekoitin juutalaiset ja Israelin. Tämä oli yksinkertaisesti liian mustavalkoista ja typerää.

– Juutalaisia ei pidä syyllistää siitä, mitä Israelin valtio on tehnyt tai saattanut tehdä erityisesti Palestiinalaisille. Ajatus Israelin valtiosta syynä kaikkiin Lähi-idän konflikteihin on virheellinen ja yksinkertaistava. Israelin rinnastaminen Isikseen oli typerää.

Al-Taee kertoi syntyneensä keskellä Irakin ja Iranin vastaista sotaa 1983. Hän tuli pakolaisleirin kautta Suomeen.

– Vuodet pakolaisleireillä vaikuttivat syvästi.

Nuorempana hän sanoi osallistuneensa ajoittain muun muassa Facebookissa shiiojen ja sunnien välisiin sanallisiin kiistoihin. Arabikevät erityisesti sai hänessä aikaan voimakkaita tunteita.

– Tunnekuohussa sanoin etenkin silloin monia asioita, jotka nyt hävettävät.

Haluaa käyttää osaamisensa polarisaation estämiseen.

– Viimeistään rauhantyön kautta olen ymmärtänyt shiiojen ja sunnien kahtiajaon olevan haitallista sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Olen ymmärtänyt myöskin, ettei Lähi-idän kiistoja pidä tuoda Suomeen vaan päinvastoin yrittää valottaa niitä kiistoja. Tuoda enemmän ymmärrystä, jotta yhä useampi suomalainen pystyisi ehkä samaistumaan niihin ihmisiin siellä, mutta ennen kaikkea ymmärtääkseen niitä konflikteja.

– Tänä päivänä, kun kohtaan vihaisesti ajattelevia ihmisiä, vihaisia ihmisiä, en kohtaa itselleni mitään vierasta. Koen, että ne ihmiset ja ajatukset ovat minulle hyvin tuttuja. Kun puhun ennakkoluuloista ja vihasta, en puhu heistä vaan meistä, minusta myös.

Al-Taee sanoo tuntevansa taustansa takia riskit, jotka liittyvät ennakkoluulojen lietsomiseen, syrjään jäämiseen tai nöyryytetyksi tulemisen tunteeseen.

– Siksi minä olen halunnut ojentaa käteni ja olla nyt rauhantyössäni valmiina nimenomaan keskusteluun. Olisin tehnyt viisaasti, jos olisin tuonut ajatusteni kehittymisen esiin jo aiemmin.

– Kansanedustajana haluan käyttää kaiken osaamiseni ja taustastani kumpuavan ymmärryksen meidän yhteiskunnallisen polarisaation ehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi, hän sanoi.

“Se on minun vastuu.”

Häneltä kysyttiin myös, onko asia loppuun käsitelty SDP:n eduskuntaryhmässä.

– Haluan vielä pystyä puhumaan kansanedustajakollegoitteni kanssa tästä kysymyksestä vielä paljon avoimemmin ja ehkä jopa brutaalimmin kuin olen aikaisemmin sanonut. Jos muut demarit kokevat, että tämä on heidän osaltaan loppuun käsitelty, niin minä koen, että minä vielä haluan avata heille tuntemuksiani. Se on minun vastuu.

Hän kertoi, että asiasta on keskusteltu.

– Kyllä minä koen, että se todellinen tilanne on, että me haluamme vielä puhua.

– Minä en ole kertonut totuutta CMI:lle. Kerron sen suoraan. Minä en ole kertonut CMI:lle totuutta. He ovat olleet siinä uskossa, että nämähän eivät voi olla totta ja se on minun moka. CMI:n vahvin viesti on koko ajan ollut se, että Husseinin rauhantyö CMI:ssä on ollut viimeiset viisi vuotta moitteetonta ja häneltä ei ole koskaan koettu tai nähty mitään tällaista vastaavaa… He eivät ole voineetkaan uskoa.

CMI: “Oli korkea aika.”

Oli korkea aika, että vastikään kansanedustajaksi al-Taee kertoi totuuden vuosien takaisista Facebook-kirjoituksistaan, sanoi konfliktinratkaisujärjestö CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie tänään STT:lle.

Talvitien mukaan myös CMI on “polttanut näppinsä” asiassa. Viime vuoden lopulla CMI kiisti STT:lle kyseisten kuvakaappausten aitouden ja kertoi, että viestit ovat väärennettyjä. CMI:n olisi pitänyt tuolloin olla tutkimuksissaan perinpohjaisempi ja ottaa asia vakavammin, Talvitie sanoo STT:lle.

Talvitie sanoo, ettei ole itse ollut mukana asian selvittelyprosessissa.

– Tietoni on toisen käden tietoa. Käsitykseni on se, että kun asiasta otettiin marraskuussa yhteyttä, meillä useampi henkilö kävi läpi (al-Taeen) Facebook-tiliä. Katsoimme, löytyykö sieltä jotakin sellaista, mihin meidän tulee reagoida.

Talvitien mukaan tuolloin mitään hälyttävää ei löydetty. Asiaa kysyttiin myös al-Taeelta itseltään.

– Hän oli vastannut niin, ettei muista kirjoittaneensa mitään tuollaista. Husseinin oma tarina on tässä muuttunut, Talvitie sanoo.

“Tämä dissonanssi on ollut meille järkyttävä”.

Talvitien STT:lle kertoman mukaan lopullisen totuuden asiassa on tiennyt vain al-Taee itse.

– Toisaalta olimme helpottuneita, että nyt totuus on tullut julki. Ja toisaalta järkyttyneitä, sillä tuntuu aivan käsittämättömältä, että se Hussein, jonka me CMI:ssä tunnemme, on kirjoittanut tällaisia. Tämä dissonanssi on ollut meille järkyttävä.

Talvitien mukaan al-Taee oli CMI:ssä ollessaan käyttäytynyt moitteettomasti ja tehnyt työnsä hyvin.

– Kollegoista tuntui aivan absurdilta, että hän olisi pystynyt kirjoittamaan tällaista.

Al-Taee ei ole enää CMI:n palveluksessa. Talvitien mukaan syynä on al-Taeen valinta kansanedustajaksi. Asiasta oli sovittu suullisesti jo ennen al-Taeen ehdokkuutta, ja kirjallisesti myöhemmin, Talvitie sanoo STT:lle.

Al-Taee työskenteli CMI:n palveluksesta vuodesta 2015 lähtien.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE