Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Hyvä Puola” – presidenttiehdokas tuulettaa äärioikeiston marssille, jossa kaikuivat avoimen rasistiset iskulauseet

Lehtikuva-AFP
Äärioikeiston marssille Puolassa osallistui lauantaina kymmeniätuhansia ihmisiä.

Kymmeniätuhansia ihmisiä osallistui viime lauantaina Puolassa äärioikeiston marssille pääkaupunki Varsovassa. Poliisin arvion mukaan Puolan itsenäisyyspäivänä järjestetylle marssille osallistui noin 60 000 ihmistä.

Ilkka Yrjä

BBC:n mukaan osa marssille osallistuneista ihmisistä toisti rasistisia lausahduksia kuten ”Puhdas Puola, valkoinen Puola”.

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari on puolueen presidenttiehdokas.

Varsovan lauantainen marssi on innoittanut Huhtasaarta Twitterissä ”Hyvä Puola” -kommenttiin.

Twiittiin on linkitetty tämä Ylen uutisjuttu, jossa kerrottiin, että aärioikeiston marssi oli yksi monista Puolan itsenäisyyttä juhlistavista tapahtumista, mutta tänä vuonna se oli myös suurin –”ja jätti varjoonsa valtion viralliset juhlallisuudet ja muut isänmaalliset tilaisuudet”.

Jotkut marssille osallistujat ilmaisivat banderolleissaan ja iskulauseissaan avoimesti muukalaisvihaa. Ilmassa kaikui myös valkoista ylivaltaa julistavia sloganeita.

CNN:n mukaan nationalistimielenosoittajien kantamissa banderolleissa oli myös tavoite ”Euroopan tulee olla valkoinen”.

Uutissähkeiden mukaan marssilla nähtiin muun muassa Englannin vastarintaliikkeen johtohahmo Tommy Robinson sekä italialaispoliitikko Roberto Fiore, joka on itse luonnehtinut itseään fasistiksi.

Osa marssijoista huusi: ”Puhdas Puola, valkoinen Puola!”

Vasemmistoliton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi Huhtasaaren ”Hyvä Puola” -ulostuloa omassa twiitissään: ”Presidenttiehdokas asemoi itsensä vahvasti äärioikeistoon.”

Varsovassa järjestettiin lauantaina myös äärioikeistoa vastustava marssi, jolle osallistui arviolta 2 000 ihmistä.

Laura Huhtasaari. (Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig)

Laura Huhtasaari valittiin perussuomalaisten ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa puheenjohtaja Jussi Halla-ahon ehdotuksesta.

Hän on on vaatinut Suomeen erittäin tiukkaa turvapaikkapolitiikkaa ja puhunut muun muassa EU:sta ja eurosta eroamisen puolesta.

Yhdysvaltain presidentinvaalien alla Huhtasaari otti kantaa sittemmin valitun presidentin Donald Trumpin puolesta.

Huhtasaari on kyseenalaistanut evoluution ja uskoo luomisoppiin, kreationismiin, eli siihen, että maailma elollisine olioineen on syntynyt Raamatun kuvaamalla tavalla.

Korjaus kesk. 15.11. klo 9.47. Jutussa kerrottiin aiemmin, että Varsovan mielenosoituksessa olisi kehotettu ruokoilemaan ”islamilaista holokaustia”. Tieto on kuitenkin väärä. Virhellinen tieto lähti liikkeelle CNN:n uutisesta, jossa kerrottiin, että marssilla nähtiin ”rukoilkaamme islamilaista holokaustia”-banderolli. Kyseinen banderolli oli Puolassa esillä mielenosoituksessa vuonna 2015, ei viime lauantaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE