Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ihalainen asetti askelmerkit: Katse heihin, joilla koulutus on jäänyt vähäiseksi

Kansanedustaja, entinen työministeri Lauri Ihalainen (sd.) on huolissaan Suomen koulutustason suhteellisesta heikkenemisestä. Hänen mukaansa syitä on monia, mutta leikkaukset ovat keskeisiä.

Demokraatti

Demokraatti

– Tärkein keino tehdä työn jatkuva muutos turvalliseksi ja varmistaa, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana, on osaamisen vahvistaminen, Ihalainen painotti puhuessaan Vantaalla lauantaina SDP:n vaalitilaisuudessa.

Se, että pelkällä peruskoulutuksella ei pärjää työelämässä, näkyy hänen mukaansa jo työllisyysasteessa. Perusasteen koulutuksen varassa työllisyysaste on vain noin 42 prosenttia, kun keskimääräinen työllisyysaste on noin 72 prosenttia.

Suomessa on yhä noin 100 000 alle 30-vuotista pelkän peruskoulun varassa.

– Maksuttoman oppivelvollisuuden laajennus toiselle asteelle on tehokas tapa parantaa työllisyyttä ja estää nuorten syrjäytymistä. Peruskoulutason varassa oleville nuorille aikuisille on rakennettava räätälöity ohjelma turvaamaan heille vähintään toisen asteen koulutus, Ihalainen korosti.

Hän vaati jatkuvaan oppimiseen perustuvaa aikuiskoulutuksen isoa reformia. Ihalainen muistutti arvioista, joiden mukaan automaatio, robotisaatio ja tekoäly tuhoaa noin 15 % nykyisistä työpaikoista vuoteen 2030 menneessä. Mutta samalla syntyy uusia työpaikkoja ja uusia työtehtäviä.

– On esitetty, että lähitulevaisuudessa on varauduttava uudelleen- ja täydennyskouluttamaan noin miljoonaa ihmistä. Uusi teknologia, digitalisaatio ja tekoäly synnyttävät uutta työtä, jota ei vielä edes tunnisteta. Toivottavasti tämä avaa uusia mahdollisuuksia purkaa myös vahvasti sukupuolittuneita työmarkkinoita Suomessa.

Lisää aiheesta

”Työantajien kannattaa nyt panostaa kouluttamiseen, ei irtisanomisiin ja lomautuksiin”

Ammatillisen aikuiskoulutuksen uudistamisessa pitää Ihalaisen mielestä parantaa erityisesti niiden osaamista, joilla koulutus on jäänyt vähäiseksi. Kaikki on pidettävä mukana ja jokaisen mahdollisuuksia siirtyä työstä ja ammatista toiseen tuettava.

– Yksi selvittämisen arvoinen asia olisi rakentaa sellainen koulutustilimalli, joka ei olisi sidottu vain yhteen työsuhteeseen, hän pohti.

Ihalainen esittää, että uusi työllisyysrahasto rahoittaisi omaehtoisen koulutuksen lisäksi myös myös työsuhteessa tapahtuvaa koulutusta.

– Rahastoon pitää kehittää työttömyys- ja eläketurvapuskureiden rinnalle koulutuspuskurit ammatilliseen koulutukseen.

Aikuiskoulutusta hän kehittäisi niin, että siinä sovitettaisiin yhteen työtä – erityisesti osa-aikatyötä – ja opiskelua.

– Samalla tulisi selkeyttää miten vähintään kolmen päivän koulutusoikeutta ja sitä tukevaa yrityksille tarjottavaa verokannustinta voidaan kehittää niin, että sitä käytettäisiin nykyistä laajemmin työpaikoilla.

Ihalainen odottaa, että ammatillisen aikuiskoulutuksen kehittämistavoitteet kirjataan uuteen hallitusohjelmaan.

– Työnantajien kannattaa nyt, kun kilpaillaan osaavasta työvoimasta, panostaa henkilöstön kouluttamiseen, ei irtisanomisiin ja lomautuksiin. Mikäli joudutaan turvautumaan lomautuksiin, tulisi lomautusaikakin osittain pyrkiä käyttämään koulutukseen, hän huomautti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE