Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ilman heitä vapaussodasta olisi tullut pidempi ja verisempi” – Ministeri Niinistö puuttuu jääkäri-keskusteluun ja kritisoi Yleä: “Pohjanmaalla ollaan syystä ärtyneitä”

Puolustusministeri Jussi Niinistö eduskunnan täysistunnossa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ottaa blogikirjoituksessaan kantaa julkisuudessa käytyyn keskusteluun, jossa käsiteltiin Vaasassa viikonloppuna järjestettyjen tilaisuuksien uutisointia.

Viikonloppuna tuli kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Saksassa koulutettujen ja itärintamalla taistelleiden jääkärien toinen pääjoukko saapui Vaasaan. Kaupungissa järjestettiin lauantaina ja sunnuntaina tapahtumia, joissa muistettiin jääkärien kotiinpaluuta. Myös ministeri Niinistö osallistui juhlallisuuksiin.

Suomessa jääkärit osallistuivat kevään 1918 taisteluihin pääosin valkoisten puolella ja heidän panostaan sisällissodan lopputuloksessa on pidetty merkittävänä.

– Pohjanmaalla ollaan syystä ärtyneitä valtiollisen Ylen vähäisestä kiinnostuksesta uutisoida tapahtuneesta valtakunnallisesti. Yle lähetti tilaisuudesta suoraa lähetystä Areenan ja radion kautta, mutta tapahtumia ei nostettu päivän uutislähetyksiin, Jussi Niinistö kirjoittaa tiistaina.

Lisäksi Yle-uutisten verkkosivuilla oli artikkeli jääkärien kotiinpaluusta lauantaiaamuna.

Toivottavasti myös sisällissodan voittajasta voidaan kertoa suomalaisille.

Keskustelu aiheesta heräsi, kun Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa kritisoi Ylen uutisointia maanantaina julkaistussa kolumnissaan.

Lisää aiheesta

– Jääkärijuhlat osoittivat, mitä tapahtuu, jos Yle paisuu ja markkinaehtoinen media kuihtuu. Suomen eri osien näkemykset kiinnostavat Helsingissä usein vain vähän, jos lainkaan. Vapailla markkinoilla tyytymätön asiakas äänestää lompakollaan, jos tuote ei miellytä. Ylen kohdalla tämä ei valitettavasti ole mahdollista. Siitä pitää huolen Yle-vero, Viljanmaa muun muassa luonnehti.

– Ehdin jo huokaista, että politikointi 100 vuoden takaisilla tapahtumilla on loppunut. Toivottavasti näin on, ja myös sisällissodan voittajasta voidaan kertoa suomalaisille, hän jatkoi.

Myös pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kansliapäällikkönä toiminut yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen kiinnitti blogissaan sunnuntaina huomiota aiheeseen. Hänen mukaansa lauantaista ”Viron itsenäisyysjulistusta korostanutta ja Suomen jääkäreiden paluutapahtumaa piilotellutta suomalaista mediaa ei voi juuri syyttää johdonmukaisuudesta.

Sadan vuoden kuluttua näyttää vallalla olevan ilmapiiri, että vallankumousyritys eli punakapina oli oikeutettu ja perusteltu.

Ministeri Niinistö kertoo kirjoituksessaan olevansa samoilla linjoilla.

– Olen talven aikana huomannut, että Yle ja samoin kuin moni muu media on julkaissut isoja uutisia sadan vuoden takaisista tapahtumista. Noiden artikkelien näkökulma on valtaosin ollut, miten epäinhimillisesti punaisia kohdeltiin.

Hän korostaa tämän näkökulman olevan osa totuutta.

– Näin sadan vuoden kuluttua näyttää vallalla olevan ilmapiiri, että vallankumousyritys eli punakapina oli oikeutettu ja perusteltu, ja siihen osallistuneet ovat kärsineet aiheetta historiallista vääryyttä, Niinistö kirjoittaa.

– Unhoon sen sijaan halutaan vaieta laillisen hallituksen joukkojen toiminta: Se, että venäläiset ajettiin maasta, kapina kukistettiin ja maahan palautettiin laki ja järjestys.

Jääkärit ovat aina uutinen.

Ministeri tuo kirjoituksessaan esiin, kuinka Ylen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen perusteli Ylen linjaa Pohjalaiselle eilen toteamalla, että ”juhlassa ei ollut ihmisille mitään uutta tietoa. Jääkärit tulivat jo sata vuotta sitten. Tämä oli linjassa sen kanssa, mitä tuollaisista juhlista nyt yleensä tehdään”.

Niinistö puolestaan katsoo, että jääkärit ovat aina uutinen.

– Jääkärit ovat suomalainen sankaritarina. Ilman heitä vapaussodasta olisi tullut pidempi ja verisempi. Ilman jääkäreitä ei Suomen puolustusta olisi rakennettu kestämään talvi- ja jatkosodan koettelemukset. Jääkärien perintö elää yhä puolustusvoimien jokapäiväisessä elämässä. Jääkärien sankaritarina on aina uutinen.

Loppuun ministeri vielä siteeraa Jääkärimarssia ja päättää tekstinsä sanoihin ”Satu uusi nyt Suomessa syntyvä on, se kasvaa, se ryntää, se voittaa.”

Tulkitsen sen politikointina, että aiheessa nyt vedotaan politikointiin.

Demokraatti haastatteli asian tiimoilta maanantaina poliittisen historian professori emeritus Seppo Hentilää. Hentilä korosti, että paluujuhlan viettäminen on perusteltua.

– Itse tapahtuma oli sodan ratkaisun lopputuloksen kannalta aivan keskeinen. Kun asiaa arvioi Suomen historian kannalta ilman asennoitumista mihinkään suuntaan, niin päivän huomioiminen on ihan paikallaan.

Professori emeritus ei kuitenkaan ymmärtänyt julkisuudessa esitettyjä huomioita siitä, että esimerkiksi Yle olisi huomioinut tapahtumaa liian vähän politikoidakseen.

– Jos katsahtaa jonkin matkaa historiassa taaksepäin, niin kukahan näillä asioilla on politikoinut, Hentilä katsoi.

– Tulkitsen ennemmin sen politikointina, että aiheessa nyt vedotaan politikointiin, hän jatkoi.

Hentilä arvioi, että yleisesti ottaen historiallisia tapahtumia uutisoidessa ollaan päästy vaiheeseen, jossa politikoinnin määrä on selvästi vähentynyt.

Kaikissa tapahtumissa näin ei kuitenkaan välttämättä aina ole. Useimpien tilaisuuksien taustalla on perinneyhdistyksiä, joita ei voi täysin kutsua pyrkimyksiltään neutraaleiksi.

– Esimerkiksi Vapaussodan Perinneliitto on valkoisen Suomen aatteen jatkaja. Heidän tehtävänsä on vaalia vapaussodan perinnettä, joka edustaa tietyn historiakäsityksen vaalimista. Jos joku tällaiseen perinneyhdistykseen kuuluu, niin kyllä se on poliittinen kannanotto, Hentilä perusteli.

– Jos joku esimerkiksi käyttää käsitettä vapaussota, kyllä hän lausuu silloin aika paljon omasta poliittisesta kannastaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE