Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ilmari Nurminen pyrkii SDP:n varapuheenjohtajaksi: “Heikompiosaisten tukeminen ei ole pelkkä menoerä”

Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Ilmari Nurminen sanoo tavoittelevansa syksyn puoluekokouksessa SDP:n varapuheenjohtajan paikkaa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun hän ilmoittautuu kilpaan näistä puolueen kärkitehtävistä.

Petri Korhonen

Demokraatti

Nurminen (s.1991) kertoo suostuneensa Pirkanmaan sosialidemokraattisen puoluekokousryhmän pyyntöön asettua ehdolle varapuheenjohtajaksi. SDP valitsee varapuheenjohtajansa syyskuussa Jyväskylän puoluekokouksessa, yhdessä puheenjohtajan ja puoluesihteerin vaihtumisen kanssa.

Edellisestä puoluekokouksesta lähtien varapuheenjohtajina ovat olleet kansanedustajat Niina Malm, Ville Skinnari ja Matias Mäkynen.

Heistä Skinnari on nyt ehdolla SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.

Yksi syy Nurmisen päätökseen oli hallitusratkaisu, ja oikeistokonservatismin vahva nousu politiikassa.

– Tälle tarvitaan selkeä vastavoima, joka perustuu oikeudenmukaisuuteen. Haluan olla meillä sen rakentamisessa yhä vahvemmin itse mukana, Nurminen sanoo.

Hän korostaa, miten nyt on puhuttava ihmisille tärkeistä asioista niiden oikeilla nimillä, eikä kaikkea hyvinvointivaltion osasia saa talouden nimissä jättää markkinavoimien mielivallan alaisiksi.

Lisää aiheesta

– Ei saa unohtaa, miksi sosiaalipalveluiden kattavuus, terveydenhuollon hoitajamitoitukset tai heikompiosaisten tukeminen eivät ole pelkkiä menoeriä, Nurminen muistuttaa.

NIILLÄ on nimittäin tarkoituksensa. Jokaisen palveluratkaisun tai tukimallin kylmä matemaattinen purkaminen murentaa suomalaisen yhteiskunnan peruspilareita ja lisää jonkun ihmisryhmän epäoikeudenmukaisuuden tunnetta.

Jos tätä jatkuu hallituskauden ajan, lopputuloksena on Nurmisen mielestä aiempaakin enemmän eriarvoistunut ja myös asenteiltaan polarisoitunut Suomi. Se ei ole kivaa kenellekään.

– Muistelen sitäkin vaalien alla torilla tapaamaani työtöntä, joka vakuutti minulle että perussuomalaiset eivät leikkaa keneltäkään heikompiosaiselta tukia. Luultavasti nyt kun hallitusohjelma selvisi, hän joutuu pettymään. Mutta ei kenenkään pettymys politiikkaan ole hyvä tai iloinen asia, Nurminen arvelee.

Ihmisten pitää päästä aidosti vaikuttamaan yhteisiin asioihin, ja jokainen petetty lupaus vie uskoa tulevaan.

– Ajattelen niin, että meidän sosialidemokraattien pitää olla liike, jolla rakennetaan parempaa tulevaisuutta jokaiselle. Lisäksi on tärkeää huolehtia niistä uusista äänestäjistä ja jäsenistä, jotka lähtivät SDP:n taakse Sanna Marinin kaudella. Osaan kuunnella heidän ääntään ja saada selville, mitä he tarvitsevat. Varapuheenjohtajana pystyisin varmasti saamaan myös heidän näkemyksiään esiin, Nurminen sanoo.

TAITAVANA sosiaalisen median käyttäjänä Nurminen puhuu paljon “sanoittamisesta”. Puolueen on pystyttävä eri kanavissa kertomaan äänestäjille kattavammin, millaisia vaihtoehtoja SDP:lla on juuri heille tarjota.

– Lopulta aina ratkaisee se, osaammeko kertoa ihmisille riittävän konkreettisesti siitä mitä arvoja ajamme. Esimerkiksi mitkä yhteiskunnalliset päätökset tekisimme esimerkiksi tasa-arvoisemmin tai sosiaalisemmin kuin oikeistohallitus. Uskon pystyväni tuomaan näitä esiin laajemmin sekä etenkin nuorille, jotka vielä pohtivat puoluevalintaansa.

MIKÄLI hänet valitaan puoluejohtoon, Nurmisen urakaari kulkee vähän samoja polkuja kuin opiskeluaikojensa ystävällä Sanna Marinilla.

Takana on puheenjohtajuus Tampereen kaupunginvaltuustossa, sitä ennen paikka Sastamalan kaupunginhallituksessa, paljon luottamustehtäviä ja kansalaisjärjestötaustaa.

Aiemmin hän ei ole näihin puolueen sisäisiin ykköstehtäviin yrittänyt. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana hän on sentään ollut.

– Olen kuitenkin jo kolmannen kauden kansanedustaja, ja ryhmämme vastaavana eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Nyt tuntui siltä, että politiikan kokemusta on tarpeeksi. Mutta puoluekokoushan aina lopulta ratkaisee, millaisia ihmisiä johtoon tarvitaan. Minä olen joka tapauksessa valmis ryhtymään työhön, jos porukka niin haluaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE