Mielipiteet
6.6.2017 13:30 ・ Päivitetty: 15.8.2018 13:14
Ilmastonmuutoksen torjuminen etenee – Trumpista huolimatta
Viime viikolla saimme ikävän uutisen Atlantin takaa, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti, että Yhdysvallat tulee vetäytymään Pariisin ilmastosopimuksesta. Päätös ei ollut yllättävä – onhan Trump avoimesti kyseenalaistanut ilmastonmuutoksen jo vaalikampanjansa aikana.
Ilmoitus on kuitenkin takaisku paitsi ilmastonmuutoksen torjunnalle, myös monenkeskiselle yhteistyölle. Onhan lähtökohta kansainvälisissä sopimuksissa oltava, että sovitusta pidetään kiinni. Yksi negatiivinen skenaario onkin, että Yhdysvaltojen esimerkistä muutkin valtiot pyrkivät laiminlyömään sovittuja velvoitteitaan.
USA:n suhtautuminen monenkeskiseen yhteistyöhön on muutenkin Trumpin myötä muuttunut kautta linjan, mikä näkyy esimerkiksi YK-politiikassa. Yhdysvallat on leikannut isosti YK:n rahoitusta, mikä saattaa vaikeuttaa merkittävästi sen toimintakykyä.
Ennen kaikkea kysymys on kuitenkin ympäristöstämme, eikä virheisiin olisi varaa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo lämpötilojen kohoamisessa, äärimmäisissä sääilmiöissä, kuivuudessa ja tulvien yleistymisessä. Nämä ilmiöt taas konkretisoituvat ruoka- ja vesipulana sekä kasvavana pakolaisuutena. Ilmastosopimus syntyessään loi toivoa siitä, että pahimmat kriisit pystytään yhteistyöllä torjumaan.
Siksikään ei voida ajatella, että Yhdysvaltojen vetäytyminen ikään kuin romuttaisi koko sopimuksen. Yhdysvaltojen vetäytyminen sopimuksesta kohdistaa katseet Eurooppaan. EU:n on otettava johtajuutta paitsi ilmastoasioissa, myös kansainvälisen yhteistyön lujittamisessa. Esitin viime viikolla käydyssä ulko-, turvallisuuspoliittisen sekä EU-toimintaympäristön muutoksista käydyssä eduskuntakeskustelussa, että globalisaation hyödyistä ja haitoista luotaisiin perusteellinen analyysi. Lisäksi esitin, että laadittaisiin poliittinen ohjelma globalisaation toiseen, kestävämpään ja oikeudenmukaisempaan vaiheeseen. Tämä ohjelma pitäisi ottaa yhdeksi EU:n päätavoitteeksi. Ohjelman tulisikin sisältää tavoitteita myös ekologisesti kestävämpään globalisaatioon.
Ilokseni olen seurannut, kuinka Yhdysvaltojen eri osavaltiot sekä suuret yritykset ovat ottaneet kantaa ilmastosopimuksen puolesta. Tämä kertoo, että asenneilmapiiri on ilmastonmuutoksen torjumisen kannalla. Yksi ihminen ei kykene torppaamaan tätä kehitystä.
Tarvitaankin laaja liike puolustamaan ilmastoamme, ja tässä toivon niin EU:n, Kiinan kuin yksittäisten osavaltioiden Yhdysvalloissa olevan mukana. Tarvitaan samanlaista johdonmukaisuutta ja suunnitelmallisuutta sekä kunnianhimoisia tavoitteita, kuin sopimukseen sisältyy. Sopimus ei kuitenkaan yksin riitä pysäyttämään ilmastonmuutosta, vaan tähän tarvitaan tekoja.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.