Toimituksen kommentit
22.10.2018 11:26 ・ Päivitetty: 2.11.2018 11:27
Irtisanomiskiistan takana on yleisitovuuden romuttaminen – Vientiteollisuuden rahoilla pelaava Suomen Yrittäjät valjasti hallituksen vetämään julkisuuskampanjaansa
”Nyt ne vievät ruuankin lasten suustakin, miten noin tärkeässä työssä olevat voivat lakkoilla?” JHL:n tänään alkanut kahden päivän lakko aiheutti aikamoisen tunnemyrskyn niin hallituksessa kuin somessakin. ”Lapset ja vanhukset jätetään ilman ruokaa”, totesi tuohtunut sinisten ministeri Sampo Terho. Kukaan tuskin kuitenkaan jäi ilman ruokaa, vaikka erikoisjärjestelyjä tarvittiin.
Myönteistä tilanteessa on, että kerrankin JHL:n työntekijöiden työtä pidettiin tärkeänä ja korvaamattomana yhteiskunnan kannalta. Mutta missä olivat nämä kaikki JHL:ää paheksuvat, kun JHL on kamppaillut esimerkiksi pienituloisten jäsentensä palkkojen puolesta tai kun JHL yritti estää kikyn yhteydessä julkisille aloille tullutta lomarahojen leikkausta?
Suomen Yrittäjät on käynyt puheenjohtajansa Mikael Pentikäisen aikana kovaa – ja onnistunutta – julkisuuskampanjaa.
Vääntö irtisanomissuojan heikentämisestä saa koko ajan uusia ihmeellisiä kierroksia. Esimerkiksi Suomen Yrittäjien esitys siitä, että sen yritykset luopuisivat työntekijöiden jäsenmaksujen perimisestä, vaikka se kuuluu yleissitoviin työehtosopimuksiin. Tai hallituksen halu saada SDP jotenkin osapuoleksi hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen väliseen kiistaan. Tai se, että hallitusta johtavalla Juha Sipilälläkään ei tunnu tietämys riittävän irtisanomisuojan muutoksen ajamiseen. Television A-studiossa esiintyneelle Sipilälle näytti tulleen enemmän tai vähemmän yllätyksenä, että jo nyt hankalia työntekijöitä voidaan irtisanoa, tosin pykäliä ja lakia noudattaen.
Hallitus ajaa raivokkaasti ja sokeasti Suomen Yrittäjien (SY) tavoitetta heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä miettimättä järjestön todellista tavoitetta – tai tietoisesti Yrittäjien todellisen agendan hyväksyen. Kun Suomen Yrittäjät ei ole päässyt järjestäytymättömien työnantajien edustajana kolmikantapöytiin, haluaa se rikkoa nykyisen sopimisjärjestelmän. Yrittäjien perimmäinen tavoite on yleissitovuuden purkaminen ja paikallisen sopimisen lisääminen. Siitäkin huolimatta, että SY:lle ei kelvannut hallituksen kikyn yhteydessä sille tarjoama paikallisen sopimisen malli. Se olisi kelvannut myös SAK:lle.
Lisää aiheesta
Suomen Yrittäjät on käynyt puheenjohtajansa Mikael Pentikäisen aikana kovaa – ja onnistunutta – julkisuuskampanjaa. Se on myös valjastanut hallituksen tähän työhön. Tässä vaiheessa voi ja pitää kysyä: mikä EK? Elinkeinoelämän keskusliitto on jäänyt tässä julkisuuspelissä pahasti piiloon, vaikka sen vientisektorin jäsenyritykset ovat käytännössä SY:n ja hallituksen aiheuttaman lakkoilun suurimpia maksajia. SY pelaakin kovaa peliä toisten rahoilla, kun se yrittää omia itselleen EK:n roolia työmarkkinakentällä. Tässä työssä SY aktivoitui, kun EK ilmoitti, ettei se tee enää tulopoliittisia ratkaisuja.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.