Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Irtisanomislain lausuntokierros päättyi – Liittojen huoli: Laki lisää sukupuolten välistä eriarvoisuutta

Vielä ennen kuin irtisanomislaki nähdään eduskunnassa, valmistellaan sitä valtioneuvoston toimesta.

Lausuntokierros pienten yritysten työntekijöiden irtisanomisen helpottamiseksi päättyi torstaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallituksen tarkoituksena on keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Hallituksen mukaan esityksen tavoitteena on alentaa työllistämisen kynnystä.

Monet ammattijärjestöt, kuten palkansaajakeskusjärjestö SAK, toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava, vastustavat esitystä. Liittojen mukaan esitys heikentää työntekijän asemaa ja yhdenvertaisuutta eikä merkittävästi lisää työllisyyttä.

Esimerkiksi  SAK ei niele lakiesityksen perusteluja, muun muassa mitään näyttöä Suomen korkeasta irtisanomiskynnyksestä ei ole vaan se on OECD:n keskitasoa.

– Hallitus on kuunnellut Suomen yrittäjien kantoja, ”kuinka on niin vaikea irtisanoa”. Näin voi lukea rivien välistä, johtaja Annika Rönni-Sällinen arvioi Demokraatille tiistaina.

Suomen Yrittäjät ovatkin ilmaisseet tukensa esitykselle.

– Erityisesti pienissä yrityksissä työsuhdeturvaa koskevat säännökset ovat useassa tapauksessa työllistämisen kynnystä voimakkaimmin nostava yksittäinen tekijä, järjestön lausunnossa todetaan.

Lisää aiheesta

SAK sekä Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin ja Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ovat ilmaisseet huolensa siitä, että uudistus iskisi pahiten naisvaltaisiin aloihin. Esitys uhkaa Niemi-Laineen ja Selinin mukaan tasa-arvoa ja lisää sukupuolten välistä eriarvoisuutta työmarkkinoilla.

– Heikennys kohdistuu enemmän naisiin kuin miehiin, jos lainsäädäntö henkilöperusteisesta irtisanomisesta tulee voimaan ensi vuoden alusta. Hallitus rökittää näin jälleen kerran naisia, myös SAK:n Rönni-Sällinen summasi tiistaina.

– Muutoksen vaikutuksia eri sukupuolille ei ole arvioitu lainkaan.

Esimerkiksi SAK:n hallitus on ilmoittanut olevansa valmis aloittamaan työpaikkakohtaiset toimet, jos hallitus ei peru työntekijöitä vahvasti eriarvoistavaa aloitettaan. Ammattiliiton puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä lainsäädäntöä ei pidä viedä eduskuntaan saakka.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE