Politiikka
14.8.2018 15:38 ・ Päivitetty: 14.8.2018 15:38
”Hallitus rökittää jälleen kerran naisia” – SAK pitää tilannetta sangen kummallisena
– Samat vitsaukset ovat riesana kuin viime keväänä, palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kuvaili syksyn tilannetta työmarkkinoilla järjestön seminaarissa.
Hän viittaa siihen, että hallitus jatkaa palkansaajien ja työttömien kurittamista. Pahimmat pelot aktiivimalli ykkösen vaikutuksista ovat toteutumassa ja hallitus ajaa aktiivimalli kakkosta varoitteluista huolimatta.
Eloranta pitää tilannetta kummallisena, kun Suomi elää nousukautta ja työllisyysluvut ovat kaunistuneet. Hänen mukaansa viime työmarkkinakierroksen jäljiltä työntekijä- ja työnantajaleirien välit ovat hyvällä tolalla.
– Työmarkkinoiden riski on nyt poliittinen. Hallitus pilaa tunnelmaa. Se on ”lillukanvarsillaan” järkyttämässä työmarkkinarauhaa ja mahdollisesti viemässä tätä perintöä seuraavalle työmarkkinakierrokselle, Eloranta varoittaa.
”Ilmapiiri on jännittynyt, tulehtunutkin.”
Hän toivoo järjen voittavan – erityisesti yrityksissä heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä.
SAK:n hallitus ilmoitti eilen olevansa valmis aloittamaan työpaikkakohtaiset toimet, jos hallitus ei peru työntekijöitä vahvasti eriarvoistavaa aloitettaan. Elorannan mielestä lainsäädäntöä ei pidä viedä eduskuntaan saakka.
Lisää aiheesta
– Laitamme toivomme siihen, että hanke sammuu omaan mahdottomuuteensa, hän toisti tänään seminaarissa.
SAK:laisten liittojen hallitukset pohtivat mahdollisia toimia tällä ja tulevilla viikoilla. Elorannan mukaan valmiuksia on vastaiskuihin. Hän ei avaa niiden kirjoa, mutta esimerkiksi mielenilmaisut työpaikoilla voivat olla yksi vaihtoehto.
– Tämä kertoo siitä, että ilmapiiri on jännittynyt, tulehtunutkin. Kikyuhrausten ja kohtalaisen maltillisen liittokierroksen jälkeen hallituksen ”kiitos” on epäreilu. Siksi reagointi voi olla kovakin.
Työsuhteen epävarmuus on omiaan lisäämään työperäistä stressiä.
Lausuntokierros irtisanomissuojan heikentämisestä alle 20 työntekijän yrityksissä päättyy huomenna. SAK ei niele muutoksen perusteluja, muun muassa mitään näyttöä Suomen korkeasta irtisanomiskynnyksestä ei ole vaan se on OECD:n keskitasoa.
– Hallitus on kuunnellut Suomen yrittäjien kantoja, ”kuinka on niin vaikea irtisanoa”. Näin voi lukea rivien välistä, johtaja Annika Rönni-Sällinen arvioi.
Esitetyllä muutoksella ei arvioiden mukaan ei myöskään työllisyys kohene.
Rönni-Sällisen mukaan muutosesitys määrittelee myös hyvin epämääräisesti, millainen käyttäytyminen riittää perusteluksi irtisanomiseen.
Hän pitää ongelmallisena sitä, että esityksessä ei ole arvioitu tarpeeksi sitä, miten käy työntekijöiden hyvinvoinnille. Työsuhteen epävarmuus on omiaan lisäämään työperäistä stressiä.
– Muutoksen vaikutuksia eri sukupuolille ei ole arvioitu lainkaan, Rönni-Sällinen huomauttaa – saati sitten eri toimialoilla.
”Heikennys kohdistuu enemmän naisiin kuin miehiin.”
Pieniä yrityksiä on erityisen paljon naisvaltaisilla aloilla, ja mahdollisuus ”pärstäkertoimen” perusteella irtisanomiseen lisää työntekijöiden pelkoa.
Työehtosopimuksien määräykset eroavat toisistaan. Miesvaltaisilla aloilla muun muassa teollisuudessa, kuljetusalalla ja rakentamisessa tesseissä on pääsääntöisesti sovittu irtisanomissuojasta. Palvelualojen ja julkisen sektorin naisvaltaisten liittojen, Palvelualojen ammattiliiton PAMin ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n – työehtosopimuksissa irtisanomissuojaa koskevia määräyksiä ei ole.
– Heikennys kohdistuu enemmän naisiin kuin miehiin, jos lainsäädäntö henkilöperusteisesta irtisanomisesta tulee voimaan ensi vuoden alusta. Hallitus rökittää näin jälleen kerran naisia, Rönni-Sällinen summaa.
Miesvaltaisten alojen tessit irtisanomissuojasta pysyvät voimassa hänen mukaansa ainakin tämän sopimuskauden.
– Mutta mitä tapahtuu seuraavalla työmarkkinakierroksella… Jos muutos tulee voimaan, se johtaa aikamoisiin vääntöihin, jopa työtaistelutoimiin, Rönni-Sällinen veikkaa.
Hänen mukaansa muutosesityksessä on perustuslaillisia ongelmia, koska ihmisten yhdenvertaisuus ei toteudu. SAK:n mielestä se vaatii eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyn.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.