Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ammattiliittojen puheenjohtajat Niemi-Laine ja Selin huolissaan: ”Hallituksen kaavailema laki vaientaa naiset”

Hallituksen aikeet muuttaa työsopimuslakia ja heikentää yksilöperusteista irtisanomissuojaa iskee pahiten naisvaltaisiin aloihin, Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin ja Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine huomauttavat. Selin ja Laine tyrmäävät hallituksen esityksen, joka uhkaa heidän mukaansa tasa-arvoa ja lisää sukupuolten välistä eriarvoisuutta työmarkkinoilla.

Demokraatti

Demokraatti

Hallitus kertoi viime kevään budjettiriihessä tavoitteestaan muuttaa työsopimuslakia niin, että työntekijän irtisanominen on nykyistä vapaampaa alle 20 työntekijää työllistävissä yrityksissä.

– Hallituksen olisi pitänyt arvioida esityksen vaikutuksia eri sukupuolille, liittopuheenjohtajat vaativat.

– Toteutuessaan laki vaientaa naiset työpaikoilla. Henkilöperusteisen irtisanomiskynnyksen höllentäminen lisää pelkoa ja asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan sukupuolen ja työpaikan koon mukaan. Naisten asema työmarkkinoilla on jo nyt heikompi kuin miesten ja uhka on, että kuilu syvenee entisestään, puheenjohtajat toteavat.

Myös Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK on ilmaissut huolensa lain heikentävän eniten juuri naisten asemaa työmarkkinoilla.

– Muutoksen vaikutuksia eri sukupuolille ei ole arvioitu lainkaan, SAK:n johtaja Annika Rönni-Sällinen huomautti eilen Demokraatille.

– Heikennys kohdistuu enemmän naisiin kuin miehiin, jos lainsäädäntö henkilöperusteisesta irtisanomisesta tulee voimaan ensi vuoden alusta. Hallitus rökittää näin jälleen kerran naisia, Rönni-Sällinen summaa.

Lisää aiheesta

PAMin ja JHL:n puheenjohtajat ovat vakuuttuneita siitä, että hallituksen perustelut muutostarpeille ovat tuulesta temmattuja. Tutkittua tietoa siitä, että nykyiset säädökset vaikeuttaisivat työllistämisen kynnystä ei heidän mukaansa ole olemassa.

Tutkittua tietoa uudistuksen vaikutuksista ei olemassa.

– Irtisanomislaki on jälleen kerran osoitus puutteellisesta lainsäädäntötyön valmistelusta, johon Sipilän (kesk.) hallituksen aikana on totuttu. Kaiken lisäksi tämäkin työntekijöihin kohdistuva heikennys osuu ensimmäisenä naisvaltaisille aloille, Selin toteaa.

Hallituksen esitys kohdistuu erityisesti palvelualojen ja julkisen sektorin työntekijöihin siksi, että näillä aloilla ei juurikaan ole työehtosopimuksissa irtisanomissuojaa koskevia määräyksiä. Aloilla työskentelevästä työvoimasta naisia on lähes 70 prosenttia.

– Jos laki tulee voimaan, miesvaltaisten alojen työntekijät ovat turvassa irtisanomissuojaan liittyviltä heikennyksiltä ainakin seuraaviin työehtosopimusneuvotteluihin saakka. Naisvaltaiset alat kuten julkinen sektori ja palvelualat kokevat työsuhdeturvan heikennykset välittömästi, toteaa JHL:n Päivi Niemi-Laine.

Puheenjohtajat muistuttavat, että työelämän tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan tekoja, jotka kaventavat palkkaeroja, mutta myös edistävät yhteiskunnallisia rakenteita kuten perhevapaita niin, että naiset pystyvät osallistumaan paremmin työelämään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE