Huvudnyheter

Israel anklagas för mordet på Ismail Haniyeh av Iran, risk finns för djupare konflikt i regionen

Wikimedia Commons
Ismail Haniyeh och Irans högsta ledare Ali Khamenei, 2012.

Iran har anklagat Israel för lönnmordet av en toppledare i Hamas, Ismail Haniyeh. Israels försvarsmakt hade tidigare under natten meddelat att de hade dödat en överbefälhavare från Hizbollah i Beirut.

Benjamin Warner

Arbetarbladet

 

I en till eskalering av regionens konflikter, har Hamas toppledare Ismail Haniyeh mördats i Tehran, meddelar de iranska myndigheterna under onsdagen. Haniyeh har tidigare varit den palestinska auktoritetens premiärminister mellan 2006 och 2007. Haniyeh hade rest till Iran för att ta del av invigningen av den färskt invalda iranska presidenten, Masoud Pezeshkian. Många hade hoppats att Pezeshkian skulle öppna fler möjligheter till engagemang med västvärlden, men i och med den ökade konflikten mellan Israel, Palestina och muslimska rörelser som Hizbollah är oron att Iran riktar sig allt mer kritiskt mot samarbeten med Israels allierade.

Ett antal länder också utanför Iran har lagt skulden på Israel. I ett pressmeddelande från Turkiets utrikesministerium uttryckte landet att “Netanyahu-regeringens brist på vilja för fred har återigen bevisats”. Qatars utrikesministerium betonade att det är “Israels hänsynslösa beteende” som orsakar vidare konflikt i regionen. Qatar har bland annat varit en viktig värd för de utmanande förhandlingarna mellan Israel och Hamas. Jordaniens utrikesministerium har anklagat Israel för attacken och uttryckt att sådana handlingar “drar regionen mot ett utvidgat krig och hotar både den regionala och internationella säkerheten och tryggheten”.

Hamas hyllade Haniyeh som en “martyr” och lade skulden för hans död på “sionisternas lömska attack”. I juni hade flera av hans familjemedlemmar avlidit i en av Israels attacker på Gaza’s Al-Shati flyktingläger.

Israel har ännu inte kommenterat mordet, men meddelade att de under samma natt lyckades med en flygattack i Beirut som dödade Fouad Shukr, en befälhavare i Hizbollah. Israel har historiskt sätt utfört ett antal liknande politiska mord på toppledare i Hamas. 2004 lyckades Israels försvarsmakt döda Abdel Aziz Rantisi, Hamas dåvarande ledare, Ahmed Yassin, en av gruppens grundare och Adnan al-Ghoul, en nyckelfigur i utvecklingen av Hamas raketstyrka.

I västvärlden finns det en markant oro över att den ökade regionala spridningen på konflikten som tidigare hållit sig koncentrerad i Gaza kommer att leda till ett fullskaligt krig mellan Israel och Irans allierade. Europeiska länder som Finland, Irland, Frankrike och Tyskland har alla fredsbevarande soldater i Libanon under FN:s ledning som de kan överväga att dra tillbaka. USA:s försvarsminister Lloyd Austin har dock sagt att han inte tror att krig är “oundvikligt” i regionen.

För Iran är mordet en speciellt utmanande fråga eftersom det inträffade på deras mark. Iranska ledare har snabbt försökt använda sig av aggressiv retorik för att visa upp någon nivå av styrka, då en viktig gäst inte kunde besöka landet utan att skadas. Irans villighet att motverka denna förnedring, samt landets stöd för Hizbollah och Hamas kan leda till ett större försök att slå tillbaka mot Israel. Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei, har varnat att “vi anser att det är vår plikt att hämnas”, enligt Islamiska republikens nyhetsbyrå (översättning via AFP).

 

Uppdaterad 31/7/2024, 12:00 med ett tillägg från Jordaniens utrikesministerium

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE