Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jaakonsaari: #metoo-kampanjan myötä parlamentti saanee ilmoituksia seksuaalisesta häirinnästä – “Auttaa ihmisiä tulemaan esille”

Euroopan parlamentti kokoontuu tällä viikolla Strasbourgissa.

Seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta puhuminen on erittäin tärkeää, europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) toteaa.

– Asia on ollut piilossa. On käänteentekevää, että se on noussut näin voimakkaasti julkiseen keskusteluun. Erityisesti nuoret naiset ovat kokeneet asian hyvin vakavaksi, Jaakonsaari sanoo Demokraatille Strasbourgissa.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari. Kuva: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Seksuaalinen häirintä on ollut viimeviikkoina laajan julkisen keskustelun aiheena. Keskustelu syntyi Hollywood-tuottaja Harvey Weinsteinin häirintäskandaalista.  Maailmanlaajuisesti lehtien otsikoille aihe nousi viimeistään häirintäskandaalin synnyttäneen #metoo-kampanjan myötä.

Keskustelu on käynyt vilkkaana koko alkuviikon myös Euroopan parlamentissa. #metoo-kampanjan ja Politico-verkkolehden artikkelin myötä tapetille on noussut myös Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin sisällä tapahtuva seksuaalinen häirintä.

Politicon artikkelin mukaan kaksi parlamentin naistyöntekijää on valittanut lehdelle joutuneensa raiskauksen uhriksi. Lisäksi kymmenet muut ovat kertoneet erilaisesta häirinnästä Politicolle ja muille viestimille.

Parlamentti tiedotti kuitenkin maanantaina, ettei se ole vastaanottanut yhtään valitusta seksuaalisesta häirinnästä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei häirintää olisi tapahtunut. Häirinnän uhrit ovatkin kertoneet, etteivät he ole uskaltaneet nostaa asiaa esille työpaikallaan.

Lisää aiheesta

Parlamentti saanee lähiaikoina ilmoituksia siellä tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä.

Jaakonsaari epäilee, että #metoo-kampanjan ja parlamentissa käydyn keskustelun seurauksena parlamentti saanee lähiaikoina ilmoituksia siellä tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä.

– Kampanja auttaa ihmisiä tulemaan esille. Tärkeä puheenaihe, hän toteaa.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) pitää puolestaan hienona, että sosialidemokraattien S&D ryhmästä aiheen nosti konkreettisesti esille vanha ranskalainen ay-miespomo Edouard Martin, joka kehotti parlamenttia laittamaan oman talon järjestelmät kuntoon.

– Ihan kuin muillakin isoilla työpaikoilla, asioille täytyy olla selkeät ohjeet. Toki täällä sellaiset on, mutta niissä on varmasti parannettavaa. Oma pesä pitää laittaa selkeään järjestykseen, Kumpula-Natri sanoo.

–Parlamentin on myös hyvä olla mukana kansalaiskeskustelussa. Voidaan osoittaa, että olemassa on vieläkin turhia tabuja ja tapoja, joita kaikki eivät kunnioita samalla tavoin.

Parlamentin täysistunnossa käytiin voimakkaita puheenvuoroja sisältänyt keskustelu.

Aihe oli tänään esillä myös parlamentin täysistunnossa, kun siitä käytiin voimakkaita puheenvuoroja sisältänyt keskustelu. Keskustelu aluksi komissaari Cecilia Malmström korosti #metoo-kampanjan tuoneen vaikuttavalla tavalla esiin ongelman, jonka seurauksena nyt on ryhdyttävä toimiin.

– Seksuaalinen häirintä on rangaistava teko. Uhreja rohkaistava, jotta he eivät vaikenisi. Miehillä on suuri vastuu.

Puolalainen Agnieszka Kozlowska-Rajewicz sanoi puolestaan hiljaisuuden olevan nyt murrettu ja uhrien korottaneen äänensä.

Usea puhujista halusivat kiinnittää huomiota uhrien lisäksi häirinnästä vaikeneviin silminnäkijöihin sekä häirintään syyllistyviin henkilöihin. Myös miesten vähäinen osallistuminen herätti keskustelua. Parlamentin salissa eniten äänessä olivatkin naiset.

Ensimmäinen miehen pitämä puheenvuoro kuultiin, kun sosialistiryhmän Udo Bullmann osallistui keskusteluun kahdentenatoista puhujana. Hän korosti EU-parlamentin lisäksi Euroopan rajoilla sijaitsevilla pakolaisleireillä tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa.

On hienoa, että seksuaalinen häirintä on noussut voimakkaasti julkiseen keskusteluun.

Liisa Jaakonsaaren mukaan on hienoa, että seksuaalinen häirintä on noussut voimakkaasti julkiseen keskusteluun. Aina ei näin hänen mukaansa ole kuitenkaan ollut. Hän kertoo, että kun kauan sitten naisliitossa järjestettiin aiheeseen liittyen seminaari, paheksuttiin sitä hirveästi.

– Ei tällainen asia kuulu politiikkaan sanottiin. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että se on ollut todella vakava ja vaiettu ongelma.

Jaakonsaari korostaa, että on erittäin huolestuttavaa, että kaikki ihmiset eivät koe voivansa kulkea turvallisesti yhteisissä tiloissa, kuten kaduilla ja toreilla.

– On hyvä, että asiasta ja pelon kulttuurista ja ilmapiiristä puhutaan.

Jaakonsaari pohtii myös Twitterissä, milloin aihe nousee eduskunnassa täysistuntokeskusteluun.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE